Julkaistu 
Aimo Salonen

Kerrotaan sitten Luikusta rennolla otteella

Eero Lehtimäen uraan mahtuu klassisen musiikin lisäksi ainakin jazzia ja Retuperän WPK:n torvisoittoa. Aimo Salonen Eero Lehtimäen uraan mahtuu klassisen musiikin lisäksi ainakin jazzia ja Retuperän WPK:n torvisoittoa.

Eero Lehtimäki tunnetaan innostavana kapuna, joka haluaa maksaa nuoremmille velkaansa, jota tuntee omia opettajiaan kohtaan.

 

Kapellimestari Eero Lehtimäki antaa näytteen ammattitaidostaan heti haastattelun alussa:

– Hei, sulla taitaa olla virta loppunut tuosta nauhurista.

Lehtimäki nauraa, kun toimittaja alkaa ladella kirosanojaan.

– Muistan yhden luennon ajalta, jolloin opiskelin Wienissä. Professori Simeon Pironkoff sanoi, että kapellimestarin pitää pystyä hallitsemaan kokonaisuus, näkemään kaikki asiat ympäriltään. Yhden vilkaisun jälkeen hän huomautti, että esimerkiksi kyseisessä salissa oli 44 lamppua.

Koska varaparistoja ei ollut mukana, tämä juttu on kirjoitettu lehtiöön raapustettujen harakanvarpaiden varassa, mikä oikeastaan ei haittaa. Lehtimäki, 29-vuotias klarinetisti ja urallaan nousussa oleva kapellimestari, kun tunnetaan rentona tyyppinä, joka itsekin tykkää improvisoinnista.

Vedetään siis ajatusvirralla.


Kiveä ja Retuperää

Lehtimäki tuli tällä kertaa Joensuuhun pikahälytyksellä, kun viime torstain kapellimestari Ralf Gothoni sairastui.

Yhtä pikaisesti joutui/pääsi juttukeikalle Karjalan Heilin toimittaja, joka muisti, kuinka Joensuun kaupunginorkesterin vakiokävijä oli taannoin ylistänyt miestä. Pakko oli turvautua musiikki-ihmisen apuun: mitä minä siltä Lehtimäeltä kysyn?

– Kysy sen lempinimestä. Keuruun musaleiriläiset kutsuvat häntä Luikuksi, musiikki-ihminen kehottaa.

Taustahan on Aleksis Kiven Seitsemässä veljeksessä, vastaa Lehtimäki. Viimein tulee hännänhuippu pikku Eero liukas luikku.

– Retuperän WPK:ssa soittaessani esiinnyin taiteilijanimellä Juhani Luikku, Lehtimäki täydentää.

Edellisen kerran Lehtimäki johti Joensuun kaupunginorkesteria kolme viikkoa sitten, jolloin hän yhdessä muusikoiden kanssa sai Taidetestaajat-hankkeeseen liittyvässä koululaiskonsertissa 8-luokkalaiset innostumaan klassisesta musiikista.

Musiikkileiriläisiltäkin tulee niin innostunutta palautetta, että taidat itsekin nauttia lasten ja nuorten kanssa touhuamisesta?

– Nautin. Mikäpä olisi mukavampaa kuin olla tekemisissä energisten nuorten kanssa, Lehtimäki vastaa.

– Haluan maksaa omalta osaltani velkaa, jota tunnen omia opettajiani kohtaan. Kun itse olen saanut niin paljon, haluan olla välittämässä omaa osaamistani itseäni nuoremmille.


Jazz vai klasari?

Lehtimäellä on ollut lukuisia opettajia, joista tartumme Atso Almilaan, Joensuun kaupunginorkesterin kunniakapellimestariin.

Mitä olet saanut Atsolta?

– Monipuolisuutta. Atsokin taitaa musiikin monipuolisesti niin säveltäjänä, sovittajana, muusikkona kuin kapellimestarinakin.

Lehtimäelle itselleen erityisen rakas klassisen musiikin ohella on jazz.

– Pitkään olin epävarma, onko oma soittimeni klassinen klarinetti vai jazz-saksofoni, Lehtimäki paljastaa.

– Suoritin varusmiespalvelukseni sotilassoittokunnassa ja annoin heidän päättää. Seuraavan kerran tartun klarinettiin nyt viikonloppuna, kun ystäväni menee naimisiin.


Pikahälytysten mies

Päättynyt viikko oli Eero Lehtimäelle kiireinen.

Miehen piti keskittyä torstaina huipentuneen kansainvälisen Paulon sellokilpailun varjoraadin jäsenyyteen sekä kilpailun kommentointiin Ylelle, mutta Joensuun pikahälytys muutti raatijäsenyyden etätoiminnaksi ja kommentoinnista luopumiseen.

– Tämän on minulle tuttua. Sille Mariinski-keikalle jouduin kolmen minuutin varoitusajalla, Lehtimäki naurahti maanantaina Joensuun kaupunginorkesterin tiloissa yliopiston Carelia-rakennuksessa.

Kyse oli Lehtimäen läpimurrosta, Mariinski-teatterin orkesterin johtamisesta Turun musiikkijuhlilla vuonna 2016.

Miten mies sitten selvitti tämänkertaisen pikahälytyksensä tilanteessa, missä Joensuun kaupunginorkesterin viime torstain ohjelmisto ei ollut ennestään tuttu?

– Piti vain napata heti nuotit mukaan ja aloittaa tiukka opiskelu. Opiskelin kappaleet sinä aikana, kun Paulon sellokilpailu siirtyi Helsingistä Lahteen, Lehtimäki vastasi.

Sellokilpailun, Joensuun ja ystävän häiden lisäksi Lehtimäen ajatuksissa pyöri myös Turun filharmonisen orkesterin Pähkinänsärkijä, jota Lehtimäki johtaa marraskuun alkupuolella yhdeksässä koululaiskonsertissa ja kahdessa tavallisessa konsertissa.

Tuntuuko meno joskus raskaalta?

– Tuntuu, mutta selviytymistä varten minulla on joogamatto aina mukana.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä