Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Osan irtaimistosta voi pelastaa

Homekodin irtaimistoa ei tarvitse hävittää kokonaisuudessaan, sillä osan esineistä voi puhdistaa. Homekodin irtaimistoa ei tarvitse hävittää kokonaisuudessaan, sillä osan esineistä voi puhdistaa.
Tarina on hyvin yleinen.

Kun koti paljastuu hometaloksi, iskee paniikki, jonka myötä asukkaat päätyvät kärräämään kaiken irtaimistonsa kaatopaikalle. Homeesta on saatavilla niin monenlaista ja ristiriitaista tietoa, ettei järkyttynyt ja hätääntynyt jaksa kyseenalaistaa erilaisia neuvoja ja ohjeita.

Tosiasiassa homekodin koko irtaimistoa ei tarvitse hävittää, sillä osan esineistä voi puhdistaa.

Setviminen kannattaa aloittaa tavaroista, joissa on näkyvää homekasvustoa.

– Ne heitetään pois. Samoin tavarat, joissa on hyvin voimakas homeen haju. Tärkeää tällaisessa tilanteessa on miettiä, mikä tavara on tarpeellista. Puhdistustaakka vähenee, kun ylimääräiset tavarat hävitetään, ohjeistaa Hengitysliitto ry:n sisäilma-asiantuntija Kirsi Säkkinen.

Homevaurioituneessa rakennuksessa sisäilmaan kulkeutuu usein homepölyä ja homeiden aineenvaihduntatuotteita, joista osan olemassaolon huomaa hajusta.

Homepöly koostuu itiöistä ja rihmaston kappaleista ja homeen haju erilaisista kaasumaisista kemiallisista yhdisteistä. Sekä homeen haju että homepöly voivat kulkeutua kosteusvaurioituneista rakenteista sisäilmaan ja tiloista toiseen ilmavirtausten, ihmisten, huonekalujen, tekstiilien, paperien ja muun irtaimiston sekä siivousvälineiden mukana.

Homeen hajun ja homepölyn määrä sisäilmassa riippuu monista tekijöistä, kuten esimerkiksi homevaurion laajuudesta ja sijainnista.

Ilmaan kulkeutunut homeen haju tarttuu erityisen helposti huokoisiin materiaaleihin ja homepöly rakenteiden ja irtaimiston pinnoille.

Homeet eivät kuitenkaan pääse kasvamaan rakennuksessa olevan irtaimiston pinnoilla, jos kasvuun tarvittava kosteus puuttuu. Homeen haju toki häiritsee monia.

Homeasunnosta muutettaessa kalusteet ja tavarat kannattaa puhdistaa huolella, koska homeitiöt voivat kulkeutua irtaimiston mukana uuteen kotiin ja aiheuttaa oireita.

Mikäli kalusteissa tai tavaroissa ei ole hometta tai selkeästi havaittavaa hajua, perusteellinen puhdistus yleensä riittää.

– Hankalimpia puhdistettavia ovat tekstiilit ja huokoiset, pehmeät materiaalit, kuten esimerkiksi patjat ja sohvat. Usein myös homeen haju tarttuu pehmeisiin pintoihin tiukemmin. Parhaiten homepöly irtoaa kovista materiaaleista, kuten lasi, teräs sekä kovista puukalusteista, Säkkinen listaa.

Erittäin likaisen ja silminnähden pölyisen irtaimiston voi puhdistaa alustavasti jo vaurioituneessa tilassa.

Silloin kannattaa käyttää HEPA-suodattimella varustettua imuria mattojen ja tekstiilipintaisten huonekalujen imurointiin.

Tämän jälkeen irtaimisto siirretään puhdistamiseen tarkoitettuun tilaan, joka on kokonaisuudessaan eristettävä muista tiloista.

Puhdistustilan ilmanvaihto kannattaa järjestää koneellisesti niin, että puhdistustila on alipaineinen ja puhdistustyössä mahdollisesti irtoava pöly johdetaan suodattimella varustetun puhaltimen kautta ulos.

Puhdistettu irtaimisto on siirrettävä heti puhdistuksen jälkeen puhtaisiin, vauriottomiin tiloihin. Puhdistustila on hyvä siivota puhdistettavien irtaimistoerien välillä.

Uuteen asuntoon muutettaessa puhdistettuja tavaroita kannattaa tuoda tilaan vähitellen.

Samalla kannattaa tarkkailla ja pitää kirjaa, aiheuttavatko esineet oireita. Mikäli puhdistetut tavarat aiheuttavat oireilua tai haisevat poikkeavalle myös uudessa kodissa, ne tulee hävittää.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä