Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Näyttelijän taidoista varmuutta lauluun

Karjalan Karaokeklubin ihmiset ovat itse tehneet revyynsä käsikirjoituksen. Karjalan Karaokeklubin ihmiset ovat itse tehneet revyynsä käsikirjoituksen.
Utran vanhalla puukoululla on menossa läpimeno.

Ohjaaja Anneli Mahlamäki antaa ohjeitaan, karaokekilpailun juontajaa esittävä Ritva Kokkonen tarttuu mikrofoniin.

Ohjaaja heittää kannustuksensa:

–  Nauttikaa roolihahmoistanne!

Karjalan Karaokeklubin revyy Rönttäkylän karaoketähti 2018 hioutuu kohti lauantaista Pakkahuoneen ensi-iltaansa.

–  Jotkut muut klubit ovat tehneet omia revyitä, mutta mielestäni kukaan ei ole aikaisemmin tehnyt revyytä karaokekilpailuista, idean äiti Ritva Kokkonen sanoo.

Kaverikseen idean kehittelyyn Kokkonen sai Erja Hoffrénin, jonka kautta mukaan saatiin ohjaajaksi teatterin ammattilainen Mahlamäki.

Klubilaiset sanovat, että ideaa alettiin työstää syksyllä 2017, ja vuodenvaihteessa iski epäusko.

–  Omalla porukalla jos olisi jatkettu, ei varmasti oltaisi näin pitkälle tässä vaiheessa ensi-illan lähestyessä, Karjalan Karaokeklubin puheenjohtaja Jyrki Ikonen tunnustaa.

Ohjaaja Mahlamäki ihailee innostusta, joka joukosta henkii. Hoffrénilla on kokemusta Ristin kesäteatterista, mutta kukaan muu ei ollut näytellyt koskaan aikaisemmin.

–  Lähtökohta oli mielenkiintoinen, mutta hirveän mukava oli kyllä lähteä mukaan. Minusta oli mahtavaa, että ihmiset olivat lähdössä innoissaan tekemään uutta juttua ja olivat vielä tehneet itse käsikirjoituksenkin, Mahlamäki sanoo.

Erja Hoffrén kertoo, että pääosassa on musiikki, esiintyjien itsensä valitsemat kappaleet, jotka sinänsä eivät vie tarinaa eteenpäin. Niitä vain voidaan hyvinkin esittää karaokekilpailuissa ja esitetäänkin.

–  Hauskuutta tähän on yritetty saada mukaan. Itse kun on kierrelty kisoissa, olemme pyrkineet tuomaan revyyhyn sieltä tuttuja mausteita, Hoffrén sanoo.

Kisoista löytyy erilaisia ihmistyyppejä, jollaisia on pyritty tuomaan myös revyyhyn.

Ja mitä karaokelaulajat ovat sitten saaneet teatterin ammattilaiselta Mahlamäeltä?

–  Paljon. Esimerkiksi tilanteen esille tuomisen, Hoffrén vastaa.

–  Meistä on kehkeytynyt näyttelijöitä. Kun aloitimme, en uskonut, että meistä voisi tulla näin hyviä, Kokkonen jatkaa.

Kokkonen mainitsee sanan rohkeus. Niin tekee myös Jyrki Ikonen:

–  Laulamista olen harrastanut monta vuotta, mutta jännitys lavalla on semmoinen, että ikinä en ole itseäni näyttelijänä pitänyt. Nyt olen saanut tosi paljon itsevarmuutta laulamiseenkin.

Mahlamäki sanoo, että koska valtaosa porukasta ei ollut näytellyt koskaan aikaisemmin, piti lähteä liikkeelle aivan alkeista  –  esimerkiksi siitä, että yleisö on tietyssä paikassa ja se pitää ottaa huomioon.

Ujoa kilpailijaa Kaapoa esittävä Kari Jalkanen vahvistaa Mahlamäen kertoman.

–  Olemme oppineet, että ei saa olla selin yleisöön. Muutenkin olemme oppineet perustekniikkaa: minne päin lausutaan, miten ajoitukset menevät, milloin istutaan ja milloin noustaan seisomaan.

–  Voi niitä ohjeita soveltaa laulamiseenkin.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä