Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

"Mennään niin, ettei jää kaduttamaan"

Pekka Pöllänen (vas. etualalla) osallistuu neljästi viikossa pidettäviin Joensuun ju-jutsuseuran harjoituksiin. Pölläsen kanssa ottelee Arttu Ikonen ja taustalla ottelua valvoo valmentaja Niko Puruskainen. Pekka Pöllänen (vas. etualalla) osallistuu neljästi viikossa pidettäviin Joensuun ju-jutsuseuran harjoituksiin. Pölläsen kanssa ottelee Arttu Ikonen ja taustalla ottelua valvoo valmentaja Niko Puruskainen.

Pekka Pöllänen, 23, tahtoi päästä kokeilemaan hieman ronskimpaa urheilua harrastettuaan judoa 10-vuotiaasta saakka. Kun judo ei enää tarjonnut tarpeeksi haastetta, hän päätti aloittaa hokutoryu ju-jutsun, jonka parissa hän on viihtynyt nyt seitsemän vuotta.

– Hokutoryu ju-jutsuun kuuluu täyskontaktiottelu lyönnein ja potkuin. Siksi lajissa on myös 15 vuoden ikäraja, Pöllänen kertoo.

Pöllänen harrastaa hokutoryu ju-jutsua Joensuun ju-jutsuseurassa. Kilpailuissa hän on käynyt nyt kaksi vuotta. Muutama viikko sitten Pöllänen sai kutsun Italian Gaetassa järjestettäviin hokutoryu ju-jutsun EM-kisoihin 6. lokakuuta, mikä tuli yllätyksenä hänelle itselleenkin.

– Minulle on oikeastaan hieman mysteeri, kuinka maajoukkue kasattiin kilpailuihin. Ilmeisesti Helsingin Ju-jutsuklubilla, josta lajin isoa kuvaa pyöritetään Suomessa, on katsottu, ketkä käyvät kilpailuissa ja omaavat mielenkiintoa lajiin, Pöllänen kertoo.

 

 

Hokutoryu ju-jutsuun on kehitetty erilliset sotilas- ja poliisi-ju-jutsujärjestelmänsä, joissa on huomioitu esimerkiksi nykyaikaisten aseiden käyttö apuvälineenä. Lajia opetetaan viranomaisille useissa maissa.

Myös Pölläsellä on taustallaan järjestyksenvalvojan työ, jota hän on tehnyt keikkaluontoisesti esimerkiksi Ilosaarirockissa ja Kuopiorockissa.

– Olin itse armeijassa sotilaspoliisi, ja sekä siinä että järjestyksenvalvojan työssä hyödynnetään hyvin samanlaisia tekniikoita. Hokutoryussa käytetään paljon erilaisia lukkoja, ja siinä oppii ymmärtämään, kuinka ihmisen kroppa toimii – esimerkiksi nivelet kääntyvät vain tietyllä tavalla, Pöllänen kuvaa.

Pölläsen mukaan järjestyksenvalvojana hän on kohdannut aggressiivisia ihmisiä hyvin harvoin, mutta harrastus on tuonut työhön kuitenkin tiettyä itsevarmuutta.

– Puhumalla selviää kaikesta. Vaikka vastassa olisikin hieman aggressiivisempi henkilö, on paljon helpompi puhua rauhallisesti, kun tietää pystyvänsä puolustamaan itseään ja muita tarvittaessa. Silloin diplomatia toimii helpommin.

 

 

Parin viime vuoden aikana Pöllänen on otellut noin kymmenissä kilpailuissa. Tämän vuoden keväällä hän saavutti SM-kisoissa alle 65-kiloisten miesten sarjassa pronssia, mikä ei hänelle kuitenkaan riittänyt.

– Siitä tuli sellainen fiilis, että tämä ei kelpaa minulle itselleni. Siksi aloitin ensi vuoden SM-kisoja varten intensiivisemmän treenaamisen, Pöllänen kertoo.

Pöllänen ryhtyi treenaamaan viidestä kuuteen kertaan viikossa. Joensuun ju-jutsuseuralla on Joensuun urheilutalolla neljät treenit viikossa, joten loput treenit Pöllänen tekee omin päin.

– Käyn lenkillä ja teen lihaskuntoa. Aina pitää tulla aivan hirveä hiki ja olla ihan finito treenin jälkeen, Pöllänen tuumaa.

Pöllänen päätti siirtyä miesten alle 65-kiloisten sarjasta alle 73-kiloisiin, joita hän tulevissa EM-kisoissa edustaakin.

– En vain jaksanut enää laihduttaa ja päätin, että tahdon muuttua isommaksi.

Pölläsellä on tällä hetkellä lajissa vihreä vyö, joka on asteikossa neljäs.

– Innostuin kilpailemisesta sen verran, että muut asiat jäivät taka-alalle. Muuten voisin olla tässä vaiheessa harjoittelemassa mustaa vyötä varten. Hokutoryussa voi kuitenkin hyvin pitkälti valita itse, mitä asioita tahtoo kehittää, Pöllänen selostaa.

Saatuaan tiedon pääsystään maajoukkueeseen Pöllänen lisäsi harjoittelua entisestään. Varoaikaa kisoihin hän sai kaikkiaan kuusi viikkoa.

– Mennään niin, ettei mikään jää kaduttamaan. Vaikka en varsinaisesti vielä tähdännyt EM-kisoihin, olen saanut palautetta hieman kokeneemmilta äijiltä, että voisin pärjätä siellä. Totta helvetissä menen siis yrittämään, Pöllänen tuumaa.

Pölläsen mukaan ennuste on, että hänellä on kisoissa vastassaan vahvempia, suurempia ja kokeneempia ottelijoita.

– Mutta eipä siinä – menen ensimmäiseen otteluun niin, ettei jää mitään annettavaa seuraavaan. Ja toivottavasti sillä päästään seuraavaan, Pöllänen summaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä