Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Tehostetapetit vievät 60-luvulle

Jos huoneessa halutaan korostaa tehostetapettia, muu sisustus kannattaa pitää sellaisena, ettei se vie huomiota itseensä. Jos huoneessa halutaan korostaa tehostetapettia, muu sisustus kannattaa pitää sellaisena, ettei se vie huomiota itseensä.
Tehostetapetti on helppo ja nopea keino tuoda uutta ilmettä ja myös persoonallisuutta kodin sisustukseen.

Tapetoitu tehosteseinä sopii kaikenlaisiin koteihin ja tiloihin, ja sopivimman kuosin valinnassa tärkeintä ovat asukkaan omat mieltymykset.

– Ihan rohkeasti niitä kuvioita ja värejä päin, joista itse tykkää. Koti on ensisijaisesti ihmisen oma paikka, ei niinkään sellainen, mitä muotivirtaukset tai muut sanovat. Meiltä saa mallipaloja mukaan, että voi vähän katsoa, miltä ne näyttävät omassa tilassa ja valossa, RTV-Joensuun sisustussuunnittelija Anna-Mari Lehvonen kannustaa.

Samoilla linjoilla on Värisilmä Joensuun suunnittelija Päivi Parkkonen. Hän myös mainitsee, kuinka suuri vaikutus väreillä ja tehostetapetilla voi olla.

– Jos tulet esimerkiksi ulko-ovesta sisälle ja edessäsi on seinä, jossa on vahva ja ehkä erikoinenkin tapettikuosi, on se sitten vaikka tiili- tai puutapetti, herää mielenkiinto, mitä täällä on. Tai jos tulet väsyneenä ja kiukkuisena kotiin, väri vaikuttaa tosi paljon, Parkkonen lisää.

Tapetoitavaksi tehosteseinäksi kannattaa valita valoisa, kokonaan esillä oleva seinä. Silloin myös tapetin kuvio pääsee oikeuksiinsa.

Parkkonen ei valitsisi tehostetapetin kuvioksi mitään pientä, vaan esimerkiksi kukkatapeteista hän suosittelee kuoseja, joissa kukkakuvio on hyvin näyttävä. Suuri kuvio luo myös harmoniaa.

– Jos tehostetapetissa on pieni kuvio ja muut seinät on vaikka maalattu, tilasta tulee tosi rauhaton. Silloin seinät taistelevat, mikä niistä on vahvin, Parkkonen kuvailee.

Värimaailmaa suunnitellessaan hän panisi merkille, minkä värinen takka tai leivinuuni ja keittiönkaapit kotona on. Niiden perusteella Parkkonen lähtisi miettimään, mitä värejä asukkaat kotiinsa haluavat.

Lehvosen mukaan kodin sisustuksen tunnelma on kiinni kokonaisuudesta ja asukkaan omista värimieltymyksistä. Toiset tykkäävät, että sisustuksessa on väriä ja reilusti tapahtumaa, toiset viihtyvät huomattavasti hillitymmässä miljöössä.

Lehvonen myös muistuttaa, ettei kotiin valittua tapettia tarvitse ajatella niin, että se on seinällä seuraavat pari vuosikymmentä.

– Tapetin vaihtaminen on nykyään niin helppoa, että sen voi tehdä vaikka viiden vuoden sykleissä. Varsinkin tehostetapetin voi vaihtaa, hän huomauttaa.

Tapetilla ei Lehvosen mielestä saa kodista levottoman sotkuista.

– Sanoisin, että se käsite tulee monesta muusta asiasta. Silloin pitää ehkä karsia kaikennäköistä muuta sisustusta pois, että ne tietyt kohokohdat pääsevät oikeuksiinsa, Lehvonen neuvoo.

Jo muutaman vuoden pinnalla olleet tehostetapetit ovat edelleen hyvin kysyttyjä. Parkkonen on huomannut, että ne kiinnostavat etenkin nuoria, jotka bongailevat ideoita sosiaalisesta mediasta, sisustusblogeista ja -ohjelmista. Heille myös kodin sisustuksen yksilöllisyys on tärkeää.

Tehostetapettien tämän hetken isoimmaksi trendiksi Parkkonen nostaa 60-luvun. Sen huomaa tapettien värimaailmasta ja kuoseista sekä asiakkaiden puheista.

– Hetki on taas sellainen, että halutaan värejä, joita silloin oli: jotain keltaista, oranssia, vihreää, petrolia, tummansinistä. Ihmiset haluavat 60-lukuisia hengittäviä paperitapetteja, se tulee aika monen asiakkaan suusta, Parkkonen listaa.

Kuoseissa kukat ovat nyt pop. Kukkatapettien kirjo on valtava, ja tarjolla on hyvin moderneja kuoseja, herkkyyttä, vahvoja kontrasteja sekä maalauksellisen näyttäviä kukkia. Myös geometriset kuosit tekevät paluuta.

– Lisäksi 70-luvun kova juttu, valokuvatapetti, on taas pulpahtanut. Niitä kyselevät ennen kaikkea nuoret, Parkkonen huomioi.

Valokuvatapeteista suosituimpia ovat luontoaiheet sekä maailman metropolien maisemat.

Muovipintaisille vinyylitapeteille on edelleen kysyntää, sillä moni haluaa tapetoida myös wc-tilat, keittiön ja eteisen. Näissä tiloissa tapetin on kestettävä kosteutta.

– Tosin paperitapetista ja non-woven- eli kuitutapetista, jossa ei ole muovia, saa kestävän lakkaamalla. Pintaan voi sivellä vesiohenteisen lakan, jolloin kuosi on takana ja lakka tuo siihen kestävän pinnan. Mahdollisuudet ovat monet, Lehvonen summaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä