Julkaistu    |  Päivitetty 
Ilpo Paananen

Skeittilaudat kolisevat uudella parkilla

Veeti Mutasen (vas.) ja Jerry Keromaan mukaan skeittaajat ja BMX-pyöräilijät sopivat hyvin käyttämään samaa parkkia. Veeti Mutasen (vas.) ja Jerry Keromaan mukaan skeittaajat ja BMX-pyöräilijät sopivat hyvin käyttämään samaa parkkia.
Kymmenvuotiaat pojat Jerry Keromaa ja Veeti Mutanen ovat kuvauspäivänä liikkeellä Mutasen pyörällä. Molemmille Outokummun Matovaaran skeittiparkki oli odotettu asia. He pitävät siitä, että skeittiparkki on riittävän kokoinen ja siellä on monipuolisia juttuja.

– Meitä on joinakin iltoina ollut siellä kolmisenkymmentä skeittaajaa tai pyörillä liikkuvaa scoottaajaa, Keromaa kertoo laskeneensa.

– Ja käytön jäljet näkyvät jo nyt, Mutanen sanoo.

Hän osoittaa asfalttiin jääneitä jälkiä, jotka kertovat siitä, että skeittiparkki on ollut jo kovassa käytössä.

– Kyllähän me ollaan nähty, että täällä tapahtuu joskus vahinkojakin ja skeittaajat törmäilevät toistensa kylkeen, Keromaa kertoo.

– Ja kaatumatapauksiakin on ollut, mutta onneksi ei mitään pahempaa, Mutanen pohtii.

Uuden skeittiparkin rakentaminen ja suunnittelu aloitettiin kaupungin hyvinvointipalvelujen eri oppilaitosten oppilaille tehdyn kyselyn perusteella. Suurin osa kyselyyn osallistuneista kannatti skeittiparkin sijoittamista Matovaaran urheilukeskukseen.

– Syy, miksi vaihtoehtoisia paikkoja mietittiin, liittyi skeittiparkin lähikiinteistöille mahdollisesti aiheuttamaan meluun. Valitussa paikassa asuinkiinteistöjä ei ole välittömässä läheisyydessä. Näin meluntorjunta ei vaadi toimenpiteitä, kaupungin insinööri ja rakennustarkastaja Janne Korpela perustelee.

Skeittiparkista oli kaksi erilaista suunnitelmaa, joista kyselyn perusteella valittiin Rujo Skateparks Oy:n toteuttama vaihtoehto.

– Lähtökohtana oli parkin toimivuus ja soveltuvuus kyseiseen käyttöön. Suunnittelua ohjasi myös käytettävissä oleva määräraha, Korpela kertoo.

Kaikkia harrastajilta tulleita toiveita ei voitu toteuttaa. Esitetyistä toiveista graffitit ja katettu odotustila jäävät odottamaan tulevaa.

– Ainakin roskikset ja penkit ovat tulossa. Myös parkin valaiseminen on mietinnässä, Korpela lupaa.

Matovaaran vanha ja vaatimaton puinen skeittiramppi vaihtui betonista valettuun kiinteään alustaan. Parkki sisältää useita ramppeja, luiskia ja raileja. Rakentamisesta vastasivat kaupungin vuosityösopimusurakoitsijat.

– Nykyään skeittiparkit taidetaan rakentaa pääasiassa betonista. Puiset parkit ovat toki edelleen vaihtoehtona, Janne Korpela sanoo.

Parkin suunnittelussa on huomioitu kokeneiden harrastajien lisäksi aloittelijat.Aloittelijat voivat aloittaa helpoimmista osista ja siirtyä vähitellen vaativimpiin osuuksiin.

Korpela muistuttaa siitä, että parkki rakennettiin alkujaan skeittaajille, joilla tarvittavat turva-alueet ovat suunnittelijan mukaan hyvin lyhyet.

– Nyt kun parkkia käyttävät myös BMX-pyöräilijät ja potkulautailijat, turvallisuusasia on otettu uudelleen tarkasteluun.

Sivistysjohtaja Jukka Orenius kertoo, että skeittiparkki tulee olemaan vapaasti kaikkien käytettävissä, vaikka parkki ei vielä olekaan täysin valmis.

– Kaupungin tehtävä on tarjota lapsille ja nuorille liikuntapaikkoja. Mutta emme voi mitenkään alkaa valvoa sitä, käyttävätkö harrastajat tarpeellisia suojavälineitä. Se kuuluu kodeille ja huoltajille, Orenius tähdentää.

Skeittiparkin avajaisia vietetään myöhemmin ja siinä yhteydessä esitellään parkin käyttöä.

– Parkissa voidaan myös järjestää työpajoja, jossa opastetaan parkin käyttämistä, Orenius suunnittelee.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä