Julkaistu 
Tiina Sormunen

Vanhasta kansakoulusta tuli rakas koti lapsiperheelle

Kun perheet muut lapset ovat koulussa, 3-vuotias Alissa Zenelaj on kotona vanhempiensa kanssa. Lasten lempipaikka on olohuone. Tiina Sormunen Kun perheet muut lapset ovat koulussa, 3-vuotias Alissa Zenelaj on kotona vanhempiensa kanssa. Lasten lempipaikka on olohuone.

Kaksi vuotta sitten Jenna ja Eduart Zenelaj huomasivat myynti-ilmoituksen liperiläisestä kyläkoulusta. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä.

Puolituntinen esittelykierros riitti, ja Jenna ja Eduart Zenelaj tiesivät varmaksi: Mutkanvaaran vanhasta kansakoulusta tulisi koti heidän perheelleen.
Kaksi vuotta sitten Jenna huomasi kyläkoulun myynti-ilmoituksen Kotiseutu-uutisista. Nelilapsisen perheen silloinen koti, rintamamiestalo Liperin kirkonkylällä, oli alkanut käydä ahtaaksi, ja he olivat jo tovin etsineet uutta, vähän isompaa kotia.
Myynti-ilmoituksen perusteella talo vaikutti lupaavalta: kuusisataa neliötä ja oma, neljän hehtaarin tontti ympärillä.
– Seuraavana päivänä tulimme katsomaan tätä myyjän kanssa ja löimme kättä päälle. Se oli nopea heräteostos, Jenna muistelee.

Pientä pintaremonttia
Jo eteisessä ymmärtää, miksi Jenna ja Eduart sekä lapset Flori, 9, Sofie, 8, Elena, 6, ja Alissa, 3, rakastuivat vuonna 1951 rakennettuun koulurakennukseen.
Talossa on kauniit hirsiseinät, lautalattiat, korkeat huoneet ja tilaa ihan kunnolla, vaikka perheellä on koko rakennuksesta asuinkäytössä vain kaksisataa neliötä.
– Ensisilmäyksellä jo näki, ettei täällä tarvinnut pahemmin purkaa mitään. Hirsien kunnonkin näki selkeästi, eikä ollut mitään epämääräisiä hajuja, Jenna kiteyttää.
Hyväkuntoisena säilynyt rakennus on vaatinut Jennalta ja Eduartilta lähinnä pientä pintaremonttia. Katot ja lattiat he maalasivat uusiksi ja tekivät yhteen seinään oviaukon, jotta kulku olohuoneeseen luonnistuu myös keittiöstä. Sähköt he uusivat osittain, ja keittiön huonosti vetäneen puulieden pariskunta päätti purkaa ja siirtää. Nyt puulieteen on upotettu induktiotaso ja sähköhella.
Remonttia ja muokkauksia Jenna ja Eduart ovat tehneet käytäntö edellä. Esimerkiksi asuintilat ovat yhdessä kerroksessa, jotta nelilapsisen perheen arki rullaisi mahdollisimman sujuvasti.
– Olemme tehneet talosta sellaisen, jossa itse tykkäämme ja viihdymme olla, Jenna lisää.
Kodin sisustuksesta huomaa rakkauden vanhoja esineitä kohtaan. Niitä tuli talonkin mukana paljon, mutta lisäksi Jenna tekee usein pikkurahalla mielenkiintoisia löytöjä nettikirppiksiltä, kierrätyskeskuksista ja huutokaupoista. Perhe myös askartelee ja ideoi paljon yhdessä yksityiskohtia sisustukseen.

Me teemme kodin
Kun perhe kaksi vuotta sitten toi muuttokuormansa kapeaa hiekkatietä pitkin Mutkanvaaran vanhaan kansakouluun, maisema oli joulukuisen apea ja pimeä. Salamarakastumisestaan huolimatta Jenna ja Eduart tiesivät, millaista todellisuus vanhassa hirsirakenteisessa talossa tulisi olemaan. Ruusunpunaisia odotuksia ei ollut kummallakaan.
Silti kylmyys pääsi hieman yllättämään.
– Sekä se, miten paljon menee polttopuita. Viime vuonna meni noin kolmekymmentä kuutiota, Jenna paljastaa.
Perheen koti on pääasiassa puulämmitteinen. Talossa on yhteensä viisitoista uunia, joista kuusi on käytössä. Ainoastaan vessa ja alakerran suihkutilat pysyvät lämpiminä sähköllä.
Hetkeäkään he eivät ole kuitenkaan katuneet heräteostostaan. Vanhasta kansakoulusta on parissa vuodessa tullut kirjaimellisesti perheen koti.
– Me itse teemme tästä kodin. Ja kaikki se, mitä olemme tähän laitelleet, että täällä on hyvä asua. Se tekee tästä kodin, Jenna täydentää.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä