Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Kohti omia rajoja ja niiden yli

Marjo Piipposelle (vasemmalla), Piipposen tyttärelle Martalle sekä Johanna Lehmukselle Ylämyllyllä oleva ekumeeninen Hiljentymispaikka on tärkeä. Marjo Piipposelle (vasemmalla), Piipposen tyttärelle Martalle sekä Johanna Lehmukselle Ylämyllyllä oleva ekumeeninen Hiljentymispaikka on tärkeä.
Tänä sunnuntaina Joensuussa järjestetään jälleen Kävele Naiselle Ammatti -tapahtuma, jolla Naisten Pankki kerää varoja kehitysmaiden naisten työllistämiseen.

Tapahtumaan kuuluu Viinijärveltä kävelylle startanneen Marjo Piipposen, Ylämyllyltä mukaan liittyneen Johanna Lehmuksen sekä Viinijärveltä saakka pyörällä taivaltaneen Piipposen Martta-tyttären vastaanottaminen.

Jo viikko sitten lauantaina Piipponen ja Lehmus kävelivät 12 tuntia, ja suurimman osan matkasta Martta pyörineen oli heidän kaverinaan.

–  Tässä yhdistyy kolme minulle tärkeää asiaa: kirkko, kummeus ja toisten auttaminen, Piipponen perustelee Naisten Pankille kävelyään.

Piipponen kävelee jo kolmantena syksynä rahaa kehitysmaiden naisille, Lehmus on mukana ensimmäistä kertaa. Auttamisen ohella naisilla on kävelylle myös henkilökohtaiset syyt.

Piipponen kertoo, että ainahan hän on liikkunut, mutta nyt hän on aktivoitunut erityisesti.

–  Silloin kun läksin mukaan ensimmäisen kerran, omassa elämässäni oli mutkia ja matkoja ja ajattelin, että pitää saavuttaa jotakin ja asettaa joku tavoite.

Johanna Lehmuksen hän sai kaverikseen lasten harrastuksen kautta.

–  Viime talvena oltiin Liperissä samaan aikaan joka keskiviikkoilta kaksi tuntia jalisharkoissa ja mietittiin, mitä ihmettä myö täällä tehdään, Lehmus muistelee.

–  Myöpä lähdettiin kävelemään ja sitten Marjo ehdotti, että hei, meillähän pitää olla tavoite.

Tavoitteeksi tuli oma maksimisuoritus, 12 tuntia kävelyä. Kaksikko päätti kävellä Kuoringan ympäri.

Viime lauantaina kaksikko starttasi Hiljentymispaikalta, Ylämyllyllä Leinosenlammen tuntumassa olevasta ekumeenisesta paikasta. Kahdelle Taipaleen ortodoksiseen seurakuntaan kuuluvalle naiselle se oli luonteva paikka aloittaa omien rajojen testaaminen.

–  Jostakinhan pitää lähteä, ja ehkä siinä oli ajatuksena myös matkan siunaaminen, Lehmus kertoo.

Käsämän huoltoasemalta seuraan liittyi loppumatkan ajaksi Martta pyörineen.

–  Siinähän kävi niin, että olimme kiertäneet Kuoringan jo seitsemän tunnin kuluttua. Jatkettiin kohti Joensuuta ja käytiin kääntymässä Noljakassa ja käveltiin sieltä takaisin, Piipponen kertoo.

–  Oltiin tosi tarkkoja sen 12 tunnin kanssa. Täällä käveltiin vielä yksi mäki pari kertaa ylös ja alas, että se tuli täyteen, Lehmus kertoo.

Ja kuinka rankalta urakka tuntui?

–  Kuorinkaa kiertäessä juttu vielä lensi, mutta lopussa oli kyllä hiljaista ja tunnelma muuttui synkemmäksi. Ei siinä sentään ystävyys joutunut koetukselle, Lehmus vastaa.

Tänä sunnuntaina kolmikko suuntaa sitten Joensuuhun ja Botanialle.

–  Me lähdemme Martan kanssa Viinijärveltä aamulla viideltä, ja Johanna hyppää mukaan tästä. Ylämyllyllä olemme varmaan siinä kahdeksan jälkeen, Piipponen arvelee.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä