Julkaistu    |  Päivitetty 
Jentta Ilanmaa

Älä säikähdä - tämä on harjoitus

Paikallispuolustusharjoituksia järjestetään säännöllisesti ympäri maata. Kuvat ovat Kajaanista, jossa vastaava harjoitus pidettiin viime syksynä. Paikallispuolustusharjoituksia järjestetään säännöllisesti ympäri maata. Kuvat ovat Kajaanista, jossa vastaava harjoitus pidettiin viime syksynä.
Joensuun katukuvassa näkyy ensi viikolla aseistettuja sotilaita sekä poikkeuksellisen paljon viranomaisajoneuvoja. Joensuussa ja sen lähiympäristössä maanantaista perjantaihin 10.–14.9. pidettävään paikallispuolustusharjoitukseen osallistuu noin tuhat henkilöä.

–  Mukana on henkilökuntaa, reserviläisiä ja varusmiehiä Kainuun prikaatista ja Pohjois-Karjalan rajavartiostosta. Yhteistoimintaharjoitukseen osallistuu henkilöstöä myös poliisista ja pelastuslaitokselta sekä muun muassa Joensuun kaupungilta ja Siun sotesta, harjoituksen tiedottaja Satu Hujanen Kainuun prikaatista kertoo.

Eri puolella Suomea pidettävien paikallispuolustusharjoitusten tavoitteena on harjoituttaa puolustusvoimia, muita viranomaisia ja paikallisia toimijoita työskentelemään omissa ja yhteisissä moniviranomaistehtävissä erilaisissa siviiliympäristön häiriötilanteissa.

–  Nykyinen sodankäynti ei ole enää rautaa rajalle -tyyppistä vaan se ilmenee pikemminkin ulkopuolelta aiheutettuina siviiliympäristön häiriötilanteina, Satu Hujanen kertoo.

Paikallispuolustusharjoituksessa tyypillinen harjoiteltava tilanne on häiriötilanne, jonka ratkaiseminen vaatii usean eri viranomaisen yhteistoimintaa ja johtovastuiden vaihtumista.

–  Esimerkiksi kohteessa voi olla normaalilta onnettomuudelta vaikuttava tilanne loukkaantuneineen, mutta tarkemmin tarkasteltuna huomataankin siihen liittyvän esimerkiksi terroristisia elementtejä, Hujanen selventää.

Tällöin aluksi pelastuslaitoksen johtama ja hoitama tilanne muuttuukin poliisin tai puolustusvoimien johtamaksi monen viranomaisen yhteiseksi tehtäväksi.

–  Harjoituksissa testataan käytännössä, kuinka johtaminen ja yhteistyö eri viranomaisten kesken toimii. Paikallisen puolustamisen näkökulmasta harjoituksessa korostuu taas paikallisten reserviläisten tuntemus omasta alueestaan, Satu Hujanen sanoo.

Siviiliympäristön puolustamisen harjoitteleminen tapahtuu siviiliympäristössä, joten se näkyy kaupunkikuvassa ja kaupunkilaisille aivan eri lailla kuin niin sanotut normaalit sotaharjoitukset, jotka käydään pääosin suljetuilla harjoitusalueilla poissa siviilien silmistä.

–  Ensi viikolla harjoituskohteet ovat pääosin Joensuussa mutta osa harjoituksesta käydään myös Liperin ja Kontiolahden alueella Onttolassa, Jaamankankaalla ja Ylämyllyllä, Satu Hujanen kertoo.

Katukuvassa harjoitus näkyy eniten tiistaista torstaihin, jolloin jalan liikkuvia aseistettuja sotilaita ja viranomaisajoneuvoja on eniten liikkeellä. Torstai on se päivä, jolloin harjoitus taas kuuluu parhaiten.

– Melua esiintyy torstaina sataman lähistöllä Penttilä–Kuhasalo–Vehkalahti-alueella kello 7–18, jossa harjoitellaan paukkupanoksilla. Kovapanosammuntoja harjoitukseen ei liity, Satu Hujanen kertoo.

Kuhasalon ulkoilualue ei ole ulkoilijoiden käytettävissä torstaina kello 7–18.

Vaikka Joensuu 18 -harjoitus näkyy ja kuuluu ensi viikolla katukuvassa, ei se aiheuta suuria rajoituksia liikenteessä tai alueiden käytössä.

–  Kuhasaloa lukuun ottamatta puhutaan rajoitusten osalta muutamasta tunnista tai minuuteista, Satu Hujanen sanoo.

Siellä missä tapahtuu, on paikan päällä keltaisilla liiveillä varustettuja varusmiehiä tai henkilökuntaa informoimassa ihmisiä alueen tapahtumista.

Harjoituksen aikana maanantaista perjantaihin päivystää numero 0299 451 964 mahdollisia kansalaisten yhteydenottoja varten. Harjoitusta voi seurata maavoimien sosiaalisen median kanavilla Facebookissa ja Twitterissä hashtagilla #joensuu18.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä