Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

862 kirkkoa ja tarinaa

Hannu Asikainen aikoo jatkaa kirkkojen kuvaamista niin kauan, kun reissuilla käytetty matkailuauto vain kulkee. Hanna-Mari Lappalainen Hannu Asikainen aikoo jatkaa kirkkojen kuvaamista niin kauan, kun reissuilla käytetty matkailuauto vain kulkee.

78-vuotias Hannu Asikainen on kuvannut eläkkeelle jäätyään lähes kaikki Suomen evankelis-luterilaiset kirkot. Kirkkokuvia on kertynyt yhteensä jo 862 kappaletta.


– Armeijassa kuljetin kameraa repussa kypärän sisällä ja napsin aina kuvia taukopaikoilla. Minulla on yksi albumillinen kuvia armeija-ajoilta. Ei siellä yleensä kenelläkään kameraa ollut – en ainakaan nähnyt sellaista kenelläkään muulla, Hannu Asikainen, 78, muistelee valokuvausharrastuksensa alkuaikoja.
Kamera on kulkenut Asikaisen mukana joka paikkaan 1950-luvulta saakka, toki aina välillä uudempaan ja parempaan vaihtuen.
– Minulla on kamera mukana nytkin, Asikainen kertoo ja kaivaa povitaskustaan esiin pienen kosketusnäyttökameran Rantakylän kirkon aulassa.
– Tällainen kulkee mukana yleensä varakamerana, jos sattuu akku loppumaan toisesta, niin on ainakin jokin, jolla ottaa kuvia.
Asikainen ryhtyi kuvaamaan kirkkoja suunnitelmallisesti jäätyään eläkkeelle 2000-luvun alussa. Tätä ennen hän kuvasi eri paikkakuntien kirkkoja Suomessa silloin tällöin perheen lomareissujen yhteydessä.
– Kiertelimme Suomea lasten kanssa, ja kirkko on yleensä ollut kullakin paikkakunnalla sellainen erottuva, muista lättänöistä rakennuksista poikkeava kohde, Asikainen kertoo.
Osa Asikaisen ottamista kirkkokuvista on peräisin jo 1980–1990-luvuilta, jolloin hän kuvasi kirkkorakennuksia filmille matkojen aikana. Myöhemmin hän skannasi diat digitaalisiksi versioiksi.
– Silloin filmiä piti vielä säästellä, ja taskut olivat reissussa filmirullia pullollaan. Vuonna 2003 digikamerat tulivat muotiin, ja nyt kamerani ilmoittaa, että kortille mahtuu yli 9 999 kuvaa. Ei tarvitse enää säästää, Asikainen tuumaa.

Utrassa harvinaisuus
Kuluneena kesänä Hannu Asikaisen kirkkokuva-arkisto täydentyi viimeisimmillä kuvilla, jotka on taltioitu Saariston Rengastieltä ja Kokkolasta.
– Matka oli lähinnä kuvakokoelman paikkausta, sillä suurimman osan Rengastien varren kirkoista olen kuvannut jo aiemmilla retkillä, Asikainen kertoo.
Kuvattuja kirkkoja on kertynyt yhteensä jo 862 kappaletta. Asikaisen kuvia on julkaistu viime joulun alla ilmestyneessä Anu Järmistön kirjassa Suomen evankelis-luterilaiset kirkot. Nyt Asikaisen kuvista on tehty Rantakylän kirkkoon myös näyttely, jossa esitellään 27 kirkkoa Pohjois-Karjalan alueelta, kustakin kunnasta omansa.
Näyttelyssä on nostettu esille erityisesti arkkitehti Veijo Martikaisen suunnittelemat kirkot, joihin lukeutuu myös Rantakylän kirkko. Martikainen on suunnitellut urallaan lukuisia julkisia rakennuksia mukaan lukien Tampereen keskussairaalan yhdessä Erkki Helamaan kanssa.
Martikaisen suunnittelemia kirkkoja on Suomessa kaikkiaan neljä kappaletta: Rantakylän kirkko, Leppävirran Sorsakosken kirkko, Lieksan Pankakosken kirkko sekä Noljakan kirkko.
Toisena merkittävänä osana näyttelyssä on nostettu esille pystyhirsikirkot, joita on Suomessa vain kolme kappaletta. Yksi näistä on Utran kirkko.
– Se on Suomessa ainoa pystyhirsikirkko, jossa pystyhirret ovat näkyvissä – tosin vain sisäpuolella, muuten rakennus on paneloitu. Muut pystyhirsikirkot sijaitsevat Vieremällä ja Tuusniemellä, Asikainen kertoo.

Helvetin kauhuja
862 kirkon ulkokuvan lisäksi Asikainen on kuvannut myös sisältä kaikki kirkot, joihin hän on onnistunut pääsemään sisään. Sisäkuvia kirkoista hänellä on noin 450.
– Vaikka kirkon pääovet eivät olisikaan auki, sisältä kuuluu usein urkujen soittoa, jolloin kanttori on paikalla. Silloin olen päässyt sakastin ovesta sisälle. Kokkolan Kaarlelassa puolestaan minulle lähti työntekijä erikseen seurakuntatalolta avaamaan ovet pienelle kivikirkolle, Asikainen kertoo.
Kaarlelan kirkko on 1500-luvulla rakennettu keskiajan kivikirkko. Asikaisen omia suosikkeja ovat vanhat kirkot, joihin liittyy tarinoita. Hänen mieleensä on jäänyt esimerkiksi Keuruun Pihlajaveden erämaakirkko, joka on 1700-luvulla rakennettu puukirkko.
– On hyvin vaikeaa nimetä kuitenkaan mitään tiettyä kauneinta kirkkoa. Esimerkiksi Paltaniemen kirkko Kajaanissa tunnetaan kuvakirkkona, jossa alaosan kuvat jouduttiin maalaamaan piiloon, koska ihmiset kuulemma pyörtyilivät niiden vuoksi kirkossa. 1600–1700-luvuilla oli tapana maalata helvetin kauhuja kirkkojen alaseiniin, ja ne ovat ilmeisesti olleet liian raakoja, Asikainen tuumaa.

Kuuden tunnin kuva
Parhaimmillaan Asikainen on kuvannut yhdellä reissulla 156 kirkkoa. Lukema tuli kiertäessä Lounais-Suomea, jossa paikkakunnat ovat verrattain hyvin lähellä toisiaan. Tuolloinkaan tien päällä ei kuitenkaan kulunut viittä päivää kauempaa.
– Lounais-Suomessa kun ajat reilut kymmenen kilometriä eteenpäin, olet aina uudessa kirkonkylässä, Asikainen toteaa.
Matkat taittuvat kätevimmin omalla matkailuautolla.
– Kuvaan kirkkoja vain kesäisin, ja matkailuauto saa seisoa talvet. Pienellä autolla ei viitsi lähteä reissuun, koska silloin täytyisi etsiä aina majoituspaikka erikseen. Matkailuautolla reissatessa voi kätevästi katsoa vain kartasta, että tuossa on lähin leirintäalue, mennään sinne ja jatketaan aamulla matkaa, Asikainen kertoo.
Pisimmillään yhden kirkon kuvaamiseksi Asikainen on saanut kulumaan jopa kuusi tuntia.
– Kävin kuvaamassa kirkkoa Haapasaaren entisessä kunnassa, jonne matka yhteysaluksella kestää kaksi tuntia. Saarella oli aikaa kierrellä kaksi tuntia, minkä jälkeen piti vielä matkata tietysti kahden tunnin matka takaisin, Asikainen muistelee.
Asikainen aikoo jatkaa kirkkojen kuvaamista vielä tulevina kesinä; osa kirkoista on jäänyt kuvaamatta kunnostustöiden vuoksi, ja jotkut kirkot, kuten Ylivieskan palanut kirkko, vaativat uuden kuvausreissun.
– Meinasin jatkaa kirkkojen kuvaamista niin kauan kuin tuo matkailuauto kulkee. Se kulkee sen, minkä tarvitsee ja lämmitys ja hella pelaavat. Sehän on mallia -91, joten pian sen saakin jo museorekisteriin, Asikainen nauraa.

Pohjois-Karjalan kirkkoja -näyttely Rantakylän kirkossa 2.–23.9. sunnuntaisin kello 9–12 ja aina, kun kirkolla on toimintaa. Kaikki Hannu Asikaisen kuvaamat kirkot löytyvät myös osoitteesta www.kolumbus.fi/hannu.j.asikainen/kirkot/index.htm.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä