Julkaistu    |  Päivitetty 
Pia Paananen

Kaivoksessa kylähulluja, houkkia ja hulluja kuninkaita

Kaivosfestivaalien ohjelmassa on tällä kertaa paljon kysymyksiä. Miten käy, kun myy sielunsa paholaiselle? Kuinka hulluudesta puhutaan? Mitä valta saa aikaan ihmisessä? Näihin ihmismieltä aina kiehtoneisiin kysymyksiin vastaavat keskustelujen ja esitysten aikana taiteilijat ja tutkijat, jotka lähestyvät festivaalin teemaksi valittua hulluutta omista näkökulmistaan.

– Hulluus-teema tuli muutaman yksittäisen teoksen kautta, ja olen miettinyt sitä jo jonkun aikaa. Schönbergin Pierrot lunaire ja Eight Songs for a Mad King, Kuuhullu Pierrot ja Kahdeksan laulua hullulle kuninkaalle olivat ensin, ja näiden teosten ympärille on kasvanut tämänvuotinen Kaivosfestivaali, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Kaisa Kortelainen.

Kortelainen on itse erityisen innoissaan festivaalin tilausteoksesta. Miki Liukkosen romaaniin perustuvan O-konsertin taiteellisesta suunnittelusta vastaavat säveltäjä Lauri Supponen sekä dramaturgi Klaus Lumi Maunuksela.

– Miki Liukkosen O-romaani teki minuun ison vaikutuksen. Tämä on ensimmäinen minun tilaamani teos, ja odotan näyttämöllistä kantaattia innostuneena.

ÄÄNI-kollektiivi järjestää Kaivosfestivaalit nyt kolmannen kerran. Festivaalilla kollektiivin riveissä soittavat huilisti Kaisa Kortelainen, klarinetisti Helmi Malmgren, pianisti Väinö Jalkanen, perkussionisti Lauri Pekkarinen, viulisti Aliisa Neige Barrière ja sellisti Sirja Nironen.

– Olemme tapahtuman residenssiyhtye, ja soitamme yhdessä ja eri kokoonpanojen kanssa pitkin festivaalia, Kortelainen kertoo.

Mutta miksi on tärkeää puhua juuri hulluudesta?

– Onhan tässä ajassa hulluutta, ja valtaa käytetään väärin. Toivon esimerkiksi festivaalin päätöskonsertin herättävän miettimään, kuinka kokemamme tai tunnustettu kuninkuutemme toisia ihmisiä tai luontoa kohtaan oireilee, Kortelainen miettii.

On Kortelaisen Kaisalla heittää haastekin Heilin lukijoille:

– Lauantai-iltapäivänä kello neljältä mikrofoni on avoin, ja runot, laulut, tajunnanvirta, freestyle rap, tunnustukset sekä performanssit eli mitkä tahansa mielelliset ja keholliset ilmaisut ovat tervetulleita Kaivos-festivaalin open mic -lavalle, eli yllätäpä ja ylitäpä itsesi, ja tule mukaan!

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä