Julkaistu    |  Päivitetty 
Petra Mustonen

Vauhtia pienillä kavioilla

Salla Voutilainen, 14, treenaa Muskotilla (vas.) ja Pikkiksellä sunnuntain kisoja varten. Salla Voutilainen, 14, treenaa Muskotilla (vas.) ja Pikkiksellä sunnuntain kisoja varten.
Tulevaisuudessa entistä useampi raviohjastaja on todennäköisesti kartuttanut kokemustaan jo poniraveissa. Näin suunnittelee myös neljätoistavuotias Salla Voutilainen.

– Uskon, että raviharrastus pysyy ja siirryn joskus vielä hevosiin. Nyt keskityn kuitenkin Muskotin ja Pikkiksen treenaamiseen, Voutilainen kertoo.

Poniravilähtöjä järjestetään tavallisten ravien yhteydessä sekä omina poniravitapahtuminaan. Tavallisista raveista ne eroavat siinä, ettei niihin pelata totoa.

Poniraveissa ohjastajat ovat pääsääntöisesti lapsia ja nuoria. Pienemmille poneille suunnatussa A-kategoriassa, johon Salla Voutilaisenkin shetlanninponit osallistuvat, ohjastajan yläikäraja on 17 vuotta. B-kategoriassa ei ole yläikärajaa, mutta alaikäraja on 12 vuotta, ja lähdöissä näkee isojen shetlanninponien lisäksi muitakin poneja.

Kaikilla ohjastajilla on oltava poniajolupa, jonka saa aikaisintaan kymmenvuotiaana.

– Olen käynyt poniraveissa siitä asti, kun sain suorittaa ajoluvan, eli neljä vuotta. Samana vuonna sain myös ensimmäisen oman ponini, Muskotin, Voutilainen kertoo.

Jo ennen oman ponin hankkimista Voutilainen oli tottunut puuhastelemaan ponien kanssa.

– Mummolassa on aina ollut hevosia, ja sieltä sain Muskotinkin. Pikkis eli Koivumäen Pikku-Ukko taas on Muskotin varsa, sen sain vuosi sitten omiin nimiini ja treenattavaksi.

Ensimmäisen starttinsa Salla Voutilainen muistaa hyvin. Hän oli tuolloin kymmenvuotias, ja kyseessä oli myös Muskotin ensimmäinen startti.

– Olin kouluttanut Muskotin itse ja minua jännitti hieman, että miten se menee. Tai jännitti oikeastaan aika paljonkin.

Jännitys kuitenkin hävisi, kun poni pääsi vauhtiin. Voutilainen ja Muskotti kirivät voittoon, mikä on parivaljakon ensimmäiseksi startiksi todella upea suoritus.

– Olihan se ihan sikamukavaa. En olisi etukäteen uskonut, että voitetaan, siitä tuli tosi hyvä mieli.

Nyt Voutilaisella on takanaan tarkalleen viisikymmentä starttia. Voittoja on tullut viisi, hopeaa ja pronssia yhteensä kaksitoista kertaa.

– Nyt viimeisen vuoden aikana startteja on kertynyt enemmän, kun samoissa kisoissa on käytössä kaksi ponia.

Salla Voutilainen on kisannut ympäri Suomea. Elokuussa Kuopion raviradalla järjestetyt Ponikuninkuusravit olivat erityisen mieleenpainuvat. Ensi vuonna ne järjestetään Joensuussa 10.–11. elokuuta, ja niitä Voutilainen odottaakin jo innolla.

– Ponikunkkarit ovat vähän isompi tapahtuma, jossa on enemmän yleisöä. Ja ensi vuonna ne ovat vieläpä kotiradalla.

Nyt tähtäimessä on kuitenkin toinen kotikisa, nimittäin tulevana sunnuntaina Voutilainen osallistuu molemmilla poneillaan Poniravit: STOP koulukiusaamiselle -tapahtumaan.

– Sinne on ilmoittautunut aika paljon poneja. Lähdemme hakemaan kokemusta, mutta onhan se pärjääminenkin aina plussaa.

Varsinaisen valmentamisen lisäksi Salla Voutilainen huolehtii poneistaan pääasiassa itse. Tallilla vierähtää lähes päivittäin neljästä viiteen tuntia.

– Kahtena päivänä viikossa poneilla on vapaapäivä, silloin tallilla ei mene ihan niin kauaa. Kaikki puuhastelu ponien kanssa on kuitenkin todella mukavaa.

Kärrien kanssa Voutilainen treenaa poneja kolmesti viikossa. Lisäksi poneilla ratsastetaan ja touhutaan muutakin.

– On tärkeää, että ponien kanssa touhutaan mahdollisimman monipuolisesti. Silloin ne eivät kyllästy tähän hommaan.

Raviharrastuksen kautta Salla Voutilainen on saanut myös paljon ystäviä, ja yksi kisojen parhaista puolista onkin tuttujen kisakavereiden tapaaminen.

– Tässä oppii myös toimimaan eläinten kanssa. Hienointa on nähdä, kuinka oma poni kehittyy.

Pienen kokonsa vuoksi poneja on hevosia helpompi hallita. Vauhti ei myöskään ole yhtä kova kuin hevosilla, vaikka kyllä poniraveissakin on nähty alle kahden minuutin aikoja. Muskotin ennätys kilometrillä on tällä hetkellä 2.45.1. A-kategoriassa suomenennätys on 1.59.3.

– Ponit ovat myös luonteeltaan ihania ja usein aika temperamenttisia. Pikkis ja Muskotti ovat tosi kilttejä, mutta kyllä ne välillä osaavat myös temppuilla, Voutilainen naurahtaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä