Julkaistu    |  Päivitetty 
Arttu Laakkonen

Puuseppä ja parikymmentä muuta

Yritykset ovat löytäneet Kontiorannan entisen varuskunta-alueen. Yksityiskohdat muistuttavat alueen menneisyydestä.

Puomit ovat ylhäällä eikä kopissa näy kurkkusalaatin väreihin sonnustautunutta sotilaspoliisia. Vastaan ajelee pakettiauto, jonka kylkeä koristavat mainosteippaukset. Varikkoalueen halleilla näkyy liikettä, mutta kovin erilaista kuin ”silloin joskus”.

Ote Kontiolahti Uutisista: Kontiorannan entiselle varuskunta-alueelle nyt saapuva yllättyy: vastaan voi tulla niin raskaan liikenteen kalustoa, liikemiehiä, paintball-varustein sommistautuneita pelaajia kuin mönkijäretkeilijöitä tai huolto- ja kunnossapitoväkeä.

Tuolla maalataan henkilöautoa, tuolla huolletaan traktoria. Sinne tänne on ilmestynyt yritysten liikemerkkejä. Menneisyydestä muistuttavat myös sotaväen jälkeensä jättämät kyltit.

”Simulaattoritarvikkeet”, lukee viestivälinevarikkona tuntemani rakennuksen seinässä edelleen. Sivuoven pieleen on kuitenkin painettu nastalla kaksi käyntikorttia. Ylimmäinen kuuluu Puuartisti Oy:lle, alempi Tovari Oy:lle.

Puuartisti Oy on joensuulaisen Miikka Kotilaisen yritys. Tilat hän osti Kontiolahden kunnalta viime vuoden lopulla. Tovari Oy on Kotilaisen veljen, Joona Kotilaisen, ja tämän yhtiökumppanin yritys, jonka vahvinta alaa on verkkomarkkinointi ja erityisosaamisena Venäjä.Kahvihuone on yhteinen ja pannussa on tummaa paahtoa.

Miikka Kotilainen vastailee kysymyksiin luontevasti. Vastaukset tuntuvat tulevan valmiiksi pureskeltuina, kokonaisina ajatuksina. Rutiinia? Voi olla, sillä juttuja Puuartistista on ilmestynyt jo useissa medioissa.

Tarina kieltämättä vetää puoleensa. Jo se, että vahvan vision omaava nuori mies perustaa perinteikkäälle käsityöläisalalle oman yrityksen, on ajalle otollinen jutun aihe. Se, että hän löytää yritykselleen toimitilat perinteikkäältä varuskunta-alueelta, lisää mielenkiintoisuutta entisestään.

– Kyllähän tämä sijainti on mukavasti tuonut sellaista lisäkiinnostusta yritystäkin kohtaan, Kotilainen myöntää.

Kotilaisen tie puusepäksi kuulostaa näin jälkikäteen varsin suoraviivaiselta.

– Kyllähän se lähti varmaan jo ihan sieltä lapsuudesta. Kädet eivät pysyneet hetkeäkään paikoillaan. Äidin tarinoiden mukaan minua piti olla koko ajan vahtimassa. Koulussa kaikkein mielenkiintoisin aine oli puukäsityö. Ja matematiikka. Siitäpä se varmaan tulee, kun ne yhdistää, Kotilainen miettii.

– Lukio ei tuntunut omalta, mutta käsi- ja taideteollisen puuartesaanilinja oli nappivalinta.

Oman yrityksen perustaminen läikkyi mielessä kauan, mutta ihan suoraan Kotilainen ei sille tielle lähtenyt. Armeijan jälkeen hän ehti työskennellä kiinteistöhuollossa kirvesmiehenä ja ”joka paikan jantusena”. Kipinä heräsi, kun työt loppuivat. Välivouhkana toimi Joensuun yrityshautomo.

– Kävin yrittäjäkurssin ja Ruohion Timo veti sille porukalle yhden vierailureissun sinne. Hän totesi, että puuseppää ei ole hautomossa vielä ollutkaan. Otin jälkeenpäin yhteyttä ja pääsin esihautomovaiheeseen, Kotilainen kertaa.

Tuona aikana hän ehti tehdä tilaustöitä muun muassa muutamille Joensuun keskustan ravintoloille ja huomata kysyntää olevan.

– Sitten isäni bongasi tämän kiinteistön, tai oikeastaan tuon viereisen hevostallin. Se oli kuitenkin liian iso, ja tämä alkoi tuntua mielenkiintoisemmalta. Sitten vain osakeyhtiötä pystyyn ja kalustoa hankkimaan. Siinä oli apuna ELY-keskuksen investointituki.

Kotilaisella on tiloissa noin 170 neliötä työtilaa. Loput rapiat parinsadan neliön rakennuksesta on pyhitetty sosiaalitiloille ja varastoksi. Velimiehen Tovari Oy paiskii hommia omassa toimistohuoneessaan.

– Nyt täällä alkaa olla väljän tuntuista, kun tavarat ovat pikku hiljaa löytäneet paikalleen, Kotilainen sanoo esitellessään pajaansa.

Työn alla on muun muassa 1800-luvun varparantalaispirtin entisöinti ja korjaus. Työpöydällä lepää maaleistaan kuoriutunut pirtin ovi.

Toisella reunalla pajaa odottelee kaksi omenapuulankkua. Niistä pitäisi jalostua viskipullolaatikko asiakkaalle.

– Töitä on ollut enemmän kuin olen pystynyt tekemään. Ja nyt, kun verstas alkaa olla kunnossa, pääsen keskittymään hienopuusepän työhönkin, mies sanoo.

– Itse asiassa laskennassa on, pystyisinkö jatkossa työllistämään yhden vieraan työntekijän.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä