Julkaistu 
Sinimaria Halonen

Osa ekaluokkalaisista jää vaille iltapäiväkerhopaikkaa

Kerhopaikoista on pulaa erityisesti lapsiperheiden suosimilla alueilla, kuten Karhunmäessä ja Nepenmäellä. Tänä syksynä ilman iltapäiväkerhopaikkaa jää yhteensä arviolta 40–50 joensuulaislasta. Jarno Artika Kerhopaikoista on pulaa erityisesti lapsiperheiden suosimilla alueilla, kuten Karhunmäessä ja Nepenmäellä. Tänä syksynä ilman iltapäiväkerhopaikkaa jää yhteensä arviolta 40–50 joensuulaislasta.

Kotiin jäävän koululaisen kanssa on hyvä harjoitella yksinoloa etukäteen.

 

Torstaina noin 750 joensuulaista ekaluokkalaista aloittaa koulutaipaleensa. Moni ekaluokkalainen suuntaa koulupäivän päätteeksi iltapäiväkerhoon, mutta kaikille halukkaille ei paikkoja riitä. Tänä syksynä Joensuussa jää arviolta 40–50 lasta ilman iltapäiväkerhopaikkaa. Yhteensä paikkoja on noin 500.

Kerhopaikoista on pulaa erityisesti lapsiperheiden suosimilla alueilla, kuten Karhunmäessä, Nepenmäellä, Noljakassa ja Rantakylässä. Pahin tilanne on Nepenmäellä, jossa uusia ekaluokkalaisia on noin 80 ja kerhopaikkoja 50.

Joensuussa iltapäiväkerhopaikat on varattu ensisijaisesti ensimmäisen luokan oppilaille, joiden molemmat vanhemmat opiskelevat tai käyvät töissä, mutta paikkaa voi hakea myös tokaluokkalaiselle. Mikäli ensisijaisia hakijoita on enemmän kuin avoimia kerhopaikkoja, paikat arvotaan. Näin on jouduttu tekemään myös tänä vuonna.

– Kaikki halukkaat eivät valitettavasti saa paikkaa, sillä niitä ei vain yksinkertaisesti ole tarpeeksi, toimistosihteeri Teemu Airaksinen koulutuspalveluista sanoo.

Noljakassa ja Karhunmäessä kerhopaikkojen kovaan kysyntään tuli helpotusta, kun alueille saatiin järjestettyä uudet iltapäiväkerhot kevään ja kesän aikana jo olemassaolevien lisäksi. Uuden kerhon ansiosta Karhunmäessä kerhopaikan saivat kaikki halukkaat.

 

Apua mummista tai kummista?

Iltapäiväkerhopaikan puuttuminen voi aiheuttaa huolta vanhemmissa. Lasten yksinolo puhututtaakin Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) vanhempainpuhelimessa.

Jos lapsi jää ilman iltapäiväkerhopaikkaa, voi selvittää, onko omalla kotipaikkakunnalla esimerkiksi kerhoja, leikkipuistoja tai muita vastaavia tahoja, joissa lapsi voisi viettää aikaa iltapäivisin, neuvoo MLL:n päivystysohjaaja Minna Wessman.

– Kannustaisin myös pohtimaan, löytyisikö omasta verkostosta mummia, kummia tai tuttavaa, joka voisi olla apuna edes osan aikaa iltapäivisin, Wessman lisää.

Siihen puolestaan, minkä ikäinen lapsi on riittävän vanha olemaan yksin kotona koulupäivän jälkeen, ei ole selkeää ohjetta.

– Lapsen iän lisäksi on otettava huomioon lapsen persoona ja se, miten lapsi itse suhtautuu yksinoloon. Toiset pärjäävät jo nuorina pidempiä hetkiä yksin, osa saattaa hätääntyä ja tarvita enemmän tukea. Ohjenuorana on se, että jos lasta pelottaa yksinolo, silloin hän ei ole siihen vielä valmis.

 

Puhelimesta turvaa

Yksinoloa on hyvä harjoitella etukäteen. Totuttelu kannatta aloittaa vähitellen pidentyvinä hetkinä niin, että aikuinen on saatavilla. Iltapäivän rakennetta voi käydä läpi aloittamalla vaikkapa siitä, mitä on välipalaksi, mistä sitä löytyy, miten ajan saa kulumaan ja mitä yksin ollessa saa tai ei saa tehdä.

Lapsen kanssa on myös hyvä keskustella etukäteen, mikä yksinolossa mahdollisesti jännittää tai jopa pelottaa.

– On muistettava, että lapsen kyky erotella sisäisiä pelkoja ulkoisesta todellisuudesta on rajallinen. Lapsi saattaa joutua yllättävissä tilanteissa pelon valtaan. Siksi niitäkin tulisi käydä läpi lasta pelottelematta, jotta lapsi tietää, mihin pitää olla yhteydessä, jos vaikka syttyy tulipalo, Wessman sanoo.

Oman puhelimen hankkiminen voi lieventää pelontunnetta.

– Lapsen turvallisuudentunteeseen vaikuttaa se, onko tuttu ja turvallinen aikuinen tarvittaessa tavoitettavissa puhelimen päässä. Varsinkin harjoitteluvaiheessa on tärkeää, että vanhempi tekee tarkistussoittoja ja siten vahvistaa lapsen turvallisuudentunnetta, Wessman sanoo.

Yksinolon jälkeen lapselle on annettava aikaa ja huomiota.

– Kannattaa jutella lapsen kanssa siitä, miltä yksinolo tuntui. Lapsen tunteita ja kokemuksia ei pidä vähätellä.

Lisätietoja vanhemmille löytyy osoitteesta www.mll.fi/vanhemmille/.


Info

Iltapäiväkerhotoiminta vapaaehtoista

  • Perusopetuslain mukaan iltapäiväkerhotoiminta ei ole pakollista, mutta kunta voi halutessaan järjestää sitä ensimmäisen ja toisen luokan oppilaille.
  • Joensuussa iltapäiväkerhoja löytyy lähes jokaisesta kaupunginosasta. Päivittäistä iltapäivätoimintaa järjestävät kaupungin lisäksi muun muassa seurakunnat, Pohjois-Karjalan Nuoret Kotkat, Steinerkoulun kannatusyhdistys ja 4H-yhdistykset. Toimintaa koordinoi Joensuun kaupunki.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä