Julkaistu 
Aimo Salonen

Ujosta tytöstä tuli esiintyvä hoitaja

Tervetuloa hierottavaksi! Videolla Jäniksellä on jo asiakas. Hanna-Mari Lappalainen Tervetuloa hierottavaksi! Videolla Jäniksellä on jo asiakas.

Mikkelin oopperan kasvatti löysi henkisen kodin Pietarista.

Ravitallilta jänis siirtyy hierontapöydän äärelle.
Paremmin hänet tunnetaan aivan muusta ammatista, mutta monen kollegansa tavoin hän hallitsee myös lihashuollon, josta hän antaa näytteen YouTuben Heilikanavalta ja Heilin Facebookista löytyvällä videolla.
Kuka hän on?
Elokuvalippujen arvonnassa ovat mukana kaikki, jotka keskiviikkoon 15. elokuuta mennessä ovat lähettäneet oikean vastauksen.

1) Outo Jänis, mitä hierominen antaa siihen työhön, mistä sinut varsinaisesti tunnetaan?
– Työni on ryhmätyötä, esittämistä yleisölle, joka istuu katsomossa. Hieroessa taas pääsen suoraan kahdenkeskiseen kontaktiin toisen ihmisen kanssa. Esiintyjä ja hoitaja: molemmat puolet elävät minussa, kyse on tasapainosta. Ilman toista ei ole toista.

2) Olet kouluttautunut myös kultaseppä-kaivertajaksi. Syntyvätkö joulu-, syntymäpäivä- ja muut lahjat omin kätösin?
– Nuorempana kyllä. Olen ollut hyvin näppärä ja hyvä tekemään asioita käsilläni. On tullut tehtyä kummilusikkaa ja kaulaketjuja, olen neulonut, sitonut kirjoja, joihin olen tehnyt myös kannet, ja monenlaista muuta. Kaikkea tällaista on tullut tehtyä ja annettua lahjoiksi, mutta viime vuosina on ollut vaikeaa löytää aikaa käsitöille. Ehkä joskus myöhemmin taas.

3) Mikkelissä olit oopperakuorossa. Millainen sysäys se oli elämässäsi eteenpäin?
– Ujo lukiolaistyttö uskaltautui lähtemään mukaan oopperayhdistyksen toimintaan ja sitä kautta lavalle esiintymään. Yhtäkkiä ympärillä oli toinen maailma, jonka turvin pystyi heittäytymään erilaisiin rooleihin. Se oli vapauttavaa ja siellä se kipinä teatteriin ja musiikkiin syttyi. Mikkelin oopperayhdistys eli todellista kulta-aikaa 1980–90-luvulla, joka vuosi oli uusi ensi-ilta. Se oli hienoa aikaa.

4) Mitä kaikkea antoivat opiskeluvuodet Pietarissa?
– Ammatin tietenkin; maisterin paperit ja diplomin, mutta ennen kaikkea työkalut. Suurimmaksi nousee kuitenkin se kulttuurinen ja henkinen koti, jonka sain noina vuosina. Minulla oli onni saada opiskella kurssilla, jolla sekä muut opiskelijat että opettajat ottivat minut omakseen, osaksi perhettä. Tänäkin päivänä, kun matkustan Pietariin, minut otetaan vastaan lämmöllä ja rakkaudella ja toivotetaan tervetulleeksi kotiin.

5) Tämä on ensimmäinen työviikkosi kesäloman jälkeen. Millaisia elämyksiä lupaat joensuulaisille alkavan syksyn ja talven aikana?
– Nyt elokuun alussa kun on vielä lämmintä ja ihmisillä on hyvin muistissa kesäteattereiden iloiset ja hilpeät esitykset, niitä tunnelmia jatkaa suuren näyttämön ensi-ilta, jossa seurataan lempeällä katseella ja huumorilla pienen pohjoiskarjalaiskylän miesten elämää. Pienellä näyttämöllä Sofi Oksasen teksti virittää toisenlaiseen tunnelmaan. Marraskuun lopulla Bulgakovin satiirinen, jopa groteski komedia lennättelee aikakoneella venäläisiä hallitsijoita aikakaudesta toiseen. Uskon, että tästä ohjelmistosta löytyy esityksiä moneen makuun.

6) Mitä yhteistä on Saatanalla, Iivanalla ja Vladimirilla?
– Valta. Kaikissa muodoissaan: vaikutusvalta, mielivalta...

Arvauksia jäniksen henkilöllisyydestä voi laittaa keskiviikkoon 15. elokuuta saakka osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä