Julkaistu 
Sinimaria Halonen

Koti kuin kuuma pätsi? – Näin toimit, kun asunto ei viilene kotikeinoin

Pahimmillaan kohonnut sisälämpötila voi olla jopa terveysriski. Kuumuutta voi yrittää helpottaa erilaisin kotikonstein, kuten tuulettimilla. Petra Mustonen Pahimmillaan kohonnut sisälämpötila voi olla jopa terveysriski. Kuumuutta voi yrittää helpottaa erilaisin kotikonstein, kuten tuulettimilla.

Jos asunnon lämpötila nousee yli 32 asteen, voi vuokranantaja tai taloyhtiö joutua vastuuseen.

 

Pitkään jatkunut helle voi lämmittää asunnon tukahduttavan kuumaksi.

Pahimmillaan kohonnut sisälämpötila voi olla jopa terveysriski ja aiheuttaa esimerkiksi lämpöhalvauksen tai muita vakavia terveysongelmia. Terveydensuojelulain asumisterveysasetuksen mukaan asumisolosuhteista, kuten huoneiston lämpötilasta, ei saa aiheutua terveyshaittaa. Siksi huoneilman lämpötilan tulee olla lämmityskauden ulkopuolella 18–32 astetta.

Helteillä kotia voi viilentää esimerkiksi tuulettimilla ja ilmastointilaitteilla tai pitämällä kaihtimia ja ikkunoita auringon puolelta kiinni pahimman paahteen ajan.

– Perusohje on, että silloin, kun ulkoilma on lämpimämpää kuin sisäilma, olisi hyvä pitää ikkunat kiinni. Kun aurinko on laskenut ja huoneen lämpötila on ulkolämpötilaa matalampi, tulisi avata kaikki mahdolliset lävet, THL:n tutkimusprofessori Hannu Kiviranta kuvailee.

Pyykit kannattaa mahdollisuuksien mukaan kuivattaa ulkona ja ruoanlaitossa suosia keittoja tai salaatteja, joiden valmistaminen ei vaadi pitkää kypsennysaikaa ja siten kuumenna huoneilmaa.

– Jos muut keinot eivät auta, ilmalämpöpumpusta voi löytyä helppo pitkän tähtäimen apu asunnon viilentämiseen. Sitä ei kuitenkaan kerrostaloon noin vain hankita, vaan sen asentamiseen vaaditaan taloyhtiön lupa, Kiviranta muistuttaa.

 

Aina kotikonstit eivät auta

Jos vuokra-asunnon sisälämpötila kohoaa yli 32 asteen, eivätkä kotikeinot asunnon viilentämiseen riitä, on syytä kääntyä vuokranantajan puoleen.

Vuokranantajan on huolehdittava siitä, että asunto on sääntöjen mukainen: turvallinen ja terveellinen. Kiinteistön puutteista, kuten esimerkiksi asunnon jäähdytysjärjestelmän vioista, johtuvat lämpötilaongelmat kuuluvat puolestaan taloyhtiön kontolle.

Teoriassa kiinteistön teknisestä viasta aiheutuva pitkittynyt asunnon kuumuus voi olla peruste vaatia jopa vuokranalennusta. Pelkän hetkittäisen helleaallon takia vuokranalennuksen saaminen on kuitenkin erittäin epätodennäköistä, kertoo toiminnanjohtaja Anne Viita Vuokralaiset ry:stä.

Mikäli vuokranantaja tai taloyhtiö eivät ota kuumuudesta aiheutuvia terveyshaittoja vakavasti, voi vuokralainen olla yhteydessä myös terveysvalvontaviranomaisiin. Terveystarkastaja arvioi jokaisen ilmoituksen tilannekohtaisesti.

– Voi olla vaikeakin ratkaista, missä vaiheessa asunnon lämpötila aiheuttaa terveyshaittaa, sanoo terveystarkastaja Lea Ursin Pohjois-Karjalan ympäristöterveydestä.

Tyypillinen lämpötilarajat ylittävä riskiasunto voisi Ursinin mukaan olla vanha kerrostalokoti, jossa on puutteellinen ilmanvaihto eikä mahdollisuutta läpivetoon.

Jos todetaan, että asunnon kuumuus johtuu virheestä tai vääränlaisista olosuhteista, taloyhtiötä tai vuokranantajaa kehotetaan korjaamaan tilanne. Toimenpiteet saa kuitenkin itse valita.

– Me emme voi sanoa, minkälaisia laitteita vuokranantajan tulee hankkia, mutta edellytyksenä on, että olosuhteet pitää saada asumisterveysasetuksen mukaisiksi, Ursin sanoo.

Sen sijaan esimerkiksi juomattomuudesta johtuvasta nestehukasta tai asukkaan omasta viitsimättömyydestä johtuvat oireet eivät ole riittävä velvoite jatkotoimille.

 

Harva valittaa kuumuudesta

Siinä missä asunnon kylmyydestä ilmoitetaan terveysviranomaisille vuosittain, ovat kuumuudesta johtuvat yhteydenotot Ursinin mukaan harvinaisempia.

– Ihmiset varmasti ymmärtävät sen, että nyt on poikkeuksellisen kuumaa ja kosteaa kaikkialla, ja se näkyy myös kotona.

Vaikka kulunut kesä on ollut harvinaisen lämmin, on asunnon kuumudesta tehty koko Pohjois-Karjalassa tämän kesän aikana Ursinin tietojen mukaan terveystarkastajille vain muutama ilmoitus.

– Näissäkin tapauksissa lämpötila on pysynyt viiterajojen alla kolmessakymmenessä asteessa. Toki sekin on jo aika tukala lämpötila.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä