Julkaistu    |  Päivitetty 

Lämmin sää lisää sinilevää

Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja, joita voi kasautua rannoille. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja, joita voi kasautua rannoille.
Lämmin ja tyyni sää edistää sinilevien kasvua ja esiintymistä. Sinilevät voivat värjätä veden vihreäksi ja runsaimmillaan muodostaa veden pinnalle paksuja leväkasaumia. Leväkasaumien eli kukinnan esiintymistä on vaikea ennustaa ja hallita. Esiintyminen voi vaihdella nopeasti, minkä vuoksi uimarin kannattaa arvioida silmämääräisesti uimaveden tila aina ennen uimaan menemistä.

Tällä hetkellä Joensuussa on Siun soten tiedotteen mukaan havaittu sinilevää Enon Honkalahden uimarannalla, Ukkolan uimarannalla ja Ahvenisen uimarannalla.

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rannoille.

Levämassaa voi kokeilla tikulla. Jos massa hajoaa hippusina veteen, kyseessä on todennäköisesti sinilevä. Jos levä taas jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä.

Veden käyttöä on aina syytä rajoittaa, jos vedessä on silmin havaittavissa sinilevää. Osa sinilevistä tuottaa myrkkyjä. Myrkkyjen lisäksi sinilevä voi tuottaa muun muassa ihoa ärsyttäviä yhdisteitä.

Jos vedessä on tai on äskettäin ollut sinilevää, ei vettä saisi käyttää ihmisten eikä eläinten juomavetenä edes keitettynä, eikä vettä saisi käyttää myöskään löylyvetenä. Vettä ei suositella käytettävän myöskään pesuvetenä, tiskivetenä eikä syötäviksi tarkoitettujen kasvien kastelussa. Runsasleväisessä vedessä uimista kannattaa välttää, eikä lapsia ja lemmikkieläimiä saisi päästää leikkimään rantaveteen eikä uimaan.

Sinileväalueelta pyydetyn kalan lihaa voi syödä, mutta sisäelinten käyttöä pitää välttää. Lisäksi kannattaa pestä sekä kala että kädet huolellisesti puhtaalla vedellä.

Sinilevän aiheuttamien oireiden voimakkuus voi vaihdella suuresti eri ihmisillä. Jos epäilet uineesi sinileväisessä vedessä, peseydy uinnin jälkeen puhtaalla vedellä. Sinilevä voi aiheuttaa allergisia iho-oireita, pahoinvointia, vatsavaivoja, silmä- ja korvatulehduksia, nuhaa tai yleisoireita, kuten kuumetta ja päänsärkyä.

Runsaasta sinileväesiintymästä yleisellä uimarannalla kannattaa ilmoittaa terveystarkastajalle, jos uimarannalla ei vielä ole sinilevästä kertovaa tiedotetta. Terveysvalvonta seuraa sinilevän esiintymistä yleisillä uimarannoilla myös uimavesinäytteenoton yhteydessä. Siun soten alueen terveystarkastajien yhteystiedot löytyvät Siun soten verkkosivuilta osoitteesta http://www.siunsote.fi/terveydensuojelu.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä