Julkaistu    |  Päivitetty 
Sinimaria Halonen

Ilosaari ilman uimavalvojaa – syynä yhtenäinen linjaus

Uudistettu Ilosaari on ollut uimareiden suuressa suosiossa. Kaikille laituri ei riitä, sillä myös sillalta riittää hyppijöitä kielloista huolimatta. Riikka Hurri Uudistettu Ilosaari on ollut uimareiden suuressa suosiossa. Kaikille laituri ei riitä, sillä myös sillalta riittää hyppijöitä kielloista huolimatta.

Tämän viikon keskiviikon Karjalan Heilissä oli juttu Vain hyppytorni uupuu, joka käsitteli uudistettua Ilosaarta. Jutussa kerrottiin, että Ilosaaren laguunin sillalta riittää hyppijöitä kanssauimareiden varoituksista huolimatta.

Myös kaupunki on kieltänyt sillalta hyppimisen turvallisuussyistä: sillan kohdalla on vettä vedenkorkeudesta riippuen vain metristä puoleentoista metriin. Alue on kivikkoinen, ja hyppääjä voi osua kivien lisäksi myös siltarakenteisiin.

Useampi lukija kysyikin, miksi tällaisella rannalla ei ole uimavalvojia.

Uimavalvonta ei ole pakollista, vaan kunta tai kaupunki päättää asiasta itse. Muista Joensuun kaupungin uimarannoista poiketen Ilosaaren ylläpidosta vastaa tekninen keskus. Eriävästä huoltovastuusta huolimatta kaupungininsinööri Ari Varosen mukaan uimavalvojan suhteen Ilosaareen pätee sama linja kuin muilla kaupungin uimarannoilla: koska niissäkään valvontaa ei ole, puuttuu valvoja myös Ilosaaresta.

– Meidän täytyy kaupungin liikuntatoimen kanssa pohtia, onko tulevina kesinä tarpeen sellaista palvelua sinne järjestää. Jos uimavalvojaan joskus päädytään, on Ilosaari varmasti ensimmäisten rantojen joukossa.

Kaupungin liikuntapaikkamestari Jyrki Renvall kertoo, että yksi syy siihen, ettei kaupungin rannoilla ole uimavalvojia on henkilöstöresurssit.

– Uinninvalvonta vaatii uinninvalvojan koulutuksen. Ei riitä, että rannoille palkataan vain joku satunnainen kesätyöntekijä, Renvall sanoo.

Ilosaaressa sillalta hyppimistä on yritetty kieltää erillisillä kieltotauluilla – tuloksetta.

– Merkit on jo kertaalleen rikottu ja uusittu. Jos ihmiset eivät piittaa säännöistä ja kielloista, emme pysty estämään hyppimistä tällä hetkellä mitenkään, kaupungininsinööri Varonen sanoo.

Varonen toivoo, että myös vanhemmat valistaisivat lapsiaan toimimaan ohjeiden mukaan.

– Jos siellä jotakin sattuu, lopullinen kärsijä on kuitenkin hyppääjä, Varonen muistuttaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä