Julkaistu    |  Päivitetty 
Sinimaria Halonen

Rokki lisää roskaa

Mika Kanerva osallistui Ilosaarirockin loppusiivoukseen viime vuonna. Loppusiivous alkaa maanantaina ja päättyy torstaina. Mika Kanerva osallistui Ilosaarirockin loppusiivoukseen viime vuonna. Loppusiivous alkaa maanantaina ja päättyy torstaina.
Kun kaupunki täyttyy rokkivieraista, roskaisuus lisääntyy. Kolmipäiväinen Ilosaarirock tuottaa keskimäärin noin 35 000 kiloa jätettä vuosittain.

Kaikki ei kuitenkaan ole rokkiyleisön aiheuttamaa, vaan jäterasitemäärään lasketaan myös käytöstä poistettu kalusto, kertoo Ilosaarirockin tuotantopäällikkö Jani Salomaa.

– Jos vaikka anniskelualueen pöydistä 150 menee poistoon, pelkästään hävitettävät lautalevyt painavat monta tuhatta kiloa, Salomaa kuvailee.

Jokainen festarikävijä voi osallistua alueen siistinä pitämiseen lajittelemalla roskat oikeisiin roskiksiin.

Ympäristötyöstään tunnustusta saaneen Ilosaarirockin alueelta löytyy astiat noin kymmenelle eri jätteelle, tänä vuonna myös pakkausmuoville ja -kartongille. Anniskelualueella on käytössä panttijärjestelemä tuopeille, pulloille ja tölkeille.

– Jokainen pieni liike, kuten esimerkiksi anniskelupanttiasia, vaikuttaa siihen kokonaisuuteen, miten paljon roskaa maassa on. Meidän asiakkaamme ovat kierrätyksestä tietoisia ja kiinnostuneita, Salomaa sanoo.

Viime vuonna ongelmia oli wc-pisteiden siisteydessä. Siitä on Salomaan mukaan opittu: bajamajoja ja pisoaareja on lisätty huomattavasti, käymäläaluetta laajennetaan ja rajataan muusta festivaalialueesta ja viemäröidään. Lisäksi festivaalialueella päivystää tyhjennysauto.

– Viemäröinti lisää siisteyttä, sujuvuutta ja on mukavampi asiakkaalle – se on pääasia, kun tapahtumaa tehdään ihmisille.

Ilosaarirockin siisteydestä vastaa noin 500 siivoojaa kuuden päivän ajan. Festivaali- ja leirintäalueen lisäksi tapahtuman siivoustiimit huolehtivat lähialueiden siivoamisesta. Vastuualueisiin kuuluvat jäähallin ja Joensuun areenan ympäristö, Linnunlahdentie Botanialle asti sekä Länsikatu, Merimiehenkatu ja Sepänkatu Suvantokadun risteykseen saakka.

– Koko kaupunkia emme voi lähteä siivoamaan, mutta tavoitteena on, että lähikorttelit pysyvät siisteinä ja olemme siten mahdollisimman vähän häiriöksi asukkaille, Salomaa sanoo.

Kadut siivotaan festivaaliviikonlopun ajan joka aamu. Pääosin siivous tapahtuu käsipelinä Ilosaarirockin vapaaehtoisten ja urheiluseurojen toimesta.

– Voisimme tehdä siivouksen koneellisestikin, mutta harjakone ei osaa katsoa, mikä on muovia ja mikä paperia. Se mättää kaiken multakokkareista lähtien kyytiin, Salomaa sanoo.

Lisäksi lähialueiden katupylväiden roskapöntöt poistetaan festivaalin ajaksi ja korvataan isommilla roska-astioilla, jotta pylväiden juuriin ei muodostu suuria jäteröykkiöitä.

– Pylväsroskikset toimivat hyvin normaalikäytössä, kun paikalla on 24 ihmistä, mutta kun alueelle pamahtaa 24 000 festarikävijää, tarvitaan jotain muuta. Laastareita ja karkkipusseja ilmaantuu alueelle huomattavasti enemmän kuin tavallisena viikonloppuna, Salomaa muistuttaa.

Vaikka roskaisimmat alueet painottuvatkin festarialueen läheisyyteen, näkyy sotku myös ydinkeskustassa ja keskeisillä puisto- ja piknikalueilla, kuten Vapaudenpuistossa ja Rantapuistossa. Puistoista löytyy tyhjiä eväsrasioita, makkaraperunoita ja muita ruoantähteitä, pulloja ja lasinsiruja.

Keskustan siisteydestä vastaa kaupunki. Joensuun kaupungin puutarhuri Hannu Holopaisen mukaan Ilosaarirock-viikonloppuun on varauduttu lisäämällä työvoimaa.

– Pyrimme siivoamaan keskeisimmät paikat, mutta kovin laajalle alueelle emme voi mennä, siihen eivät resurssit riitä. Maanantaille osuu suurin ponnistus, kun jälkiraivaus alkaa.

Kaupunki pysyy Holopaisen mukaan rokkijuhlinnasta huolimatta melko hyvässä kunnossa.

– Poppareilla on aika hyvin omien ja lähialueiden siivous hallussa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä