Julkaistu 
Tiina Sormunen

”Otetaan henkinen pääkaupunki meille”

Susiraja Metal Clubin puheenjohtaja Petri Lauronen on ensisijaisesti metallifani. Hänen kuuntelemastaan musiikista 99,5 prosenttia on metallia. Tiina Sormunen Susiraja Metal Clubin puheenjohtaja Petri Lauronen on ensisijaisesti metallifani. Hänen kuuntelemastaan musiikista 99,5 prosenttia on metallia.

Lemistä tuli Capital of Metal -kisan voiton myötä maailman metallipääkaupunki, mutta huonosti ei mene Joensuullakaan.

Jos tämän jutun aloittaisi oikein kliseisesti, tässä kohtaa voisi runoilla, kuinka kesäisen Joensuun ylle kerääntyneet pilvimassat ovat kuin metallidiggarin sielu: synkkiä ja sateisia.
Mutta ei, Karjalan Heilin metallituokio alkaa hevarin naurahduksella. Sellainen lipsahtaa Susiraja Metal Club ry:n puheenjohtajalta Petri Lauroselta, vaikka taivas on tumma ja pahaenteinen – tai ehkä juuri siksi.
– No joo, heviporukka saattaa olla synkän näköistä, mutta ihan samanlaisia ihmisiä me olemme kuin kaikki muutkin. Mieltymykset voivat olla vähän synkempiä; porukka kuuntelee synkkää musiikkia ja moni tykkää esimerkiksi kauhuelokuvista, mutta muutoin ihan normityyppejä me olemme, Lauronen vakuuttelee hymynkare suupielessään.
Metalliväkeä liikkuu kaupungilla paljon, sillä juhannusviikolla Joensuu tuli toiseksi ulkoministeriön maakuvayksikön, Tuska-festivaalin, Sony Music Finlandin ja kymmenen suomalaisen kaupungin yhteistyönä järjestämässä Capital of Metal -kilpailussa. Voiton ja tittelin maailman hevipääkaupunkina nappasi noin 3 000 asukkaan Lemi.

Innolla mukana
Hevipääkaupungiksi valikoitui kaupunki, jossa on eniten metallibändejä asukaslukuun suhteutettuna. Lemin kunnasta metallibändejä ilmoittautui mukaan vain 13, kun taas Joensuusta löytyi kampanjan suurin lukumäärä 177 bändiä. Pienen kokonsa ansiosta Lemin metallipitoisuus nousi lopulta selkeästi Joensuuta suuremmaksi.
Laurosta kakkostila ei jäänyt harmittamaan, sillä hänestä Joensuun ja Lemin loppukiriä oli mukava seurata. Kampanjan myötä myös Joensuun profiili metallikaupunkina sai valtakunnallista ja pikkuisen kansainvälistäkin nostetta.
– Se, että Joensuusta ilmoitettiin mukaan kaikista eniten bändejä, johtuu siitä, että kaikki kaupungit eivät ilmoittaneet kaikkia bändejään, Lauronen lisää.
Syytä Joensuun suureen metallipitoisuuteen hän ei tiedä, mutta hevareiden runsaus näkyy myös Susiraja Metal Clubin jäsenmäärässä. Yhdistyksellä on suurin piirtein 150 jäsentä, mikä tekee siitä yhden suurimmista musiikkiorganisaatioista Itä-Suomessa.
Metallipuoli toimii myös Levy-Eskoilla. Haastattelutuokion Oulun-reissun takia skippaamaan joutunut kauppias Marko Kinnunen kertoo puhelimitse, että esimerkiksi kesäkuussa levykaupan kolme myydyintä albumia olivat metallia.
– Levy-Eskojen koko historian ajan metallia on mennyt paljon. Metalli-ihmiset ovat sellaisia, että he haluavat ostaa fyysisen tuotteen kotiin, itsekin raskaan musiikin ystäväksi tunnustautuva Kinnunen summaa.

Hyviä keikkoja riittää
Tämänvuotisen Ilosaarirockin metallitarjontaan sekä Lauronen että Kinnunen ovat tyytyväisiä. Laurosen mielestä metallibändejä ei ole lukumäärällisesti valtavasti, mutta mielenkiintoiset esiintyjät korjaavat tilanteen.
– Yleensä menee niin, että Ilosaarirockissa tulee katsottua neljä–viisi bändiä, ehkä muutamia käyn pikkuisen kuuntelemassa, mutta enemmän se on minulle sellainen hengailufestivaali. Siellä näkee kavereita, se on se juttu Ilosaarirockissa, Lauronen täydentää.
Myös Kinnunen on viihtynyt Ilosaarirockissa aina, ja hyviä keikkoja on riittänyt.
– Uusia bändejäkin on tullut tuttaviksi, joista en aiemmin ole kuullutkaan, ja aina se on ollut Ilosaarirockin syytä tai ansiota, hän veistelee.
Molemmat ovat menossa Ilosaarirockiin myös tänä vuonna.
Lauantai-iltana tähtiteltassa esiintyy alun perin Lemiltä kotoisin oleva Stam1na, jonka solisti Antti ”Hyrde” Hyyrynen on tunnettu terävästä kielestään. Luultavasti hänellä on jotain sanottavaa Lemin voitosta myös Joensuun-keikalla.
Aikovatko Kinnunen ja Lauronen mennä kuuntelemaan Stam1naa ja Hyrden mahdollisia kuittailuja?
– Kai se pitää käydä vilkaisemassa ja ottaa kuittailut vastaan ja heittää ehkä jotain sinne vielä, Lauronen miettii.
– Totta kai, ja onhan pienellä paikkakunnalla syytäkin kuittailla isommille. Sitä paitsi kuittailihan Lemin kunnanjohtajakin Capital of Metal -sivun videolla, Kinnunen vastaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä