Julkaistu    |  Päivitetty 
Petra Mustonen

Aikataulujen arpomista ja ex-rikollisia

Ensimmäisessä Ilosaarirockissa vuonna 1971 järjestäjät pelkäsivät, että paikallisten yhtyeiden keskinäinen kilpailu aiheuttaisi kränää. Tähän varauduttiin arpomalla esiintymisjärjestys ja kutsumalla Joensuun voimailukerhon jäseniä pitämään yllä järjestystä. Loppupeleissä tuolloin Rockriehana tunnetussa tapahtumassa oli muuten hyvä henki, mutta yksi kiinnitetyistä esiintyjistä jätti saapumatta paikalle. Myöhemmin hän perusteli ohareitaan sillä, että oli rahan puutteen vuoksi joutunut menemään toiselle keikalle, josta maksettiin palkkaa.

Vuonna 1973 Ilosaarirockin taustajoukkoihin liittyi juuri vankilasta ehdonalaiseen vapautunut performanssitaiteilija ja muusikko Mattijuhani Koponen, joka oli tuomittu vankeuteen esitettyään Helsingissä The Sperm -yhtyeensä kanssa performanssin, jossa hän näennäisesti harrasti seksiä flyygelin päällä. Lisäksi tuomioon oli vaikuttanut runojen lausuminen alasti yleisön edessä. Koposella oli hyvät suhteet eteläsuomalaisiin muusikoihin ja keikkamyyjiin, minkä seurauksena festari alkoi saada nimekkäämpiä esiintyjiä.

Kun festari vuonna 1991 järjestettiin ensimmäistä kertaa Laulurinteellä, tarkoitus ei suinkaan ollut jäädä sinne pysyvästi.

Juhlavuoden Rokin kunniaksi rahaa tuli törsättyä sen verran paljon, että tapahtuma tuotti ennätyksellisestä kävijämäärästään huolimatta tappiota. Tapahtumaa varten tilattiin Ilta-Sanomilta t-paitoja, joita jaettiin tapahtumassa ilmaiseksi.

Paidoista Joensuun Popmuusikoiden käteen jäi kuudenkymmenen tuhannen markan velat, jotka kuitattiin seuraavana vuonna keksimällä rokille IS-aiheisia sloganeita. Kaiken kaikkiaan velkoja oli kertynyt niin paljon, että ne voitiin paikata vain kasvattamalla tapahtumaa myös jatkossa.

Vuonna 2013 Ilosaarirockin ja Pohjois-Karjalan Marttojen yhteistyönä järjestettiin tempaus, jossa festivaaliyleisöä kannustettiin virkkaamaan somisteita festarialueelle. Virkatuista tilkuista koostettiin yleisötaideteos, ja yhteensä tilkkupinta-alaa saatiin kasaan noin seitsemänkymmentä neliömetriä. Festarin jälkeen tilkkupurjeet jaettiin pienemmiksi tilkkutäkeiksi, pestiin ja lahjoitettiin vanhainkoteihin.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä