Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Rahaa taskuun ja virran kuljettamaksi

Lomamartkalta juuri palannut Ilkka Marttinen virittäytyi keskiviikkona edessä olevaan tapahtumakokonaisuuteen. Lomamartkalta juuri palannut Ilkka Marttinen virittäytyi keskiviikkona edessä olevaan tapahtumakokonaisuuteen.
Ilkka Marttisella on alkavalla viikolla kaksoisrooli: mies esiintyy neljässä eri paikassa ja nauttii samalla festivaalitunnelmasta yleisön joukossa.

Tarjolla on nyt musiikkia klasarista jazzin ja kansanmusiikin kautta rokkiin ja poppiin sekä monenlaista muuta esittävää taidetta. On Joensuun musiikkijuhlaa, Popkatua, Ilosaarirockia ja festivaalien ulkopuolistakin kulttuuria.

–  Onhan tämä mahtava viikko. Nyt saa mennä virran mukana ja katsoa, mitä eteen tulee, Marttinen sanoo.

Näyttelijänä ja laulajana tunnettu mies sanoo olevansa huono suunnitelmien tekijä.

–  Strategiani on ottaa rahaa mukaan ja tehdä löytöjä. Ei se ehkä paras mahdollinen tapa ole, mutta ainakaan ei tule paineita, että jonnekin on pakko päästä. Jos jotain menee sivu suun, on valittavana vielä viisi muuta vaihtoehtoa.

Vaikka Marttinen ei teekään tarkkoja festarisuunnitelmia, hän on ehtinyt silmäillä viikon tarjontaa.

Joensuun musiikkijuhlien ohjelmasta esimerkiksi silmiin on tarttunut, että klassisen musiikin lisäksi tarjolla on kaksi huippuluokan jazzmiestä, Olli Soikkeli ja Iiro Rantala.

–  Toki tässä kaikessa runsaudessa saattaa olla myös ähkyvaara, mutta avaa tämä mahdollisuuksia, jos se rokkikävijä sattuu kompastumaan konservatorion ovesta sisään Marttinen pohtii.

–  Se saattaa saada oivalluksen, että perhana: miksi ei, jos täällä kerran ollaan.

Tampereelta aikoinaan Joensuuhun opiskelemaan tullut Marttinen on ehtinyt olla mukana ainakin yliopiston Joy-kuorossa, Joensuun Mieslaulajissa sekä molemmissa kuoroissa syntyneissä kvarteteissa, ylioppilasteatterissa, Rajatapaus-improryhmässä sekä Speksissä.

Alkavalla viikolla hän esiintyy Mieslaulajien Kvartsi-kvartetin mukana keskiviikkona Tuulaakissa Tuhmien Tätien lämppärinä sekä perjantaina Popkadun Torilavalla. Kvartsi on mukana myös katutähtikilpailussa.

Rajatapaus puolestaan improilee Ilosaarirockin Loungessa lauantaina.

–  Kokonaisuus on täynnä paikallista osaamista. Saamassani palautteessa on hämmästelty, kuinka verrattain pienessä kaupungissa voidaankin tehdä näin tasokasta kulttuuria, Marttinen sanoo.

–  Joensuun kulttuurielämä on kuin Islanti MM-jalkapallossa: täynnä taitavia ihmisiä, jotka muodostavat kokonaisuuden, joka on enemmän kuin osiensa summa.

Marttinen tuli Joensuuhun syksyllä 2009 ja on nyt ehtinyt jo valmistuakin, ensin luokanopettajaksi vuonna 2014 ja sitten vielä erityisluokanopettajaksi keväällä 2017.

Viime talven hän oli töissä Rantakylän koulussa, tuleva lukuvuosi menee Karsikossa.

–  Joensuulaistuminen on mennyt vähän niin kuin vahingossa. Helena Hulmi ei päästä minua lähtemään täältä. Joka kerta kun yritän, se kieltää, Marttinen viittaa entiseen kuoronjohtajaansa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä