Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Cashless vähentää jonoja - ilman verkkoakin

Käteisen ja kortin käyttäminen voi festariolosuhteissa olla yllättävän hidasta, mikä on esimerkiksi viime vuonna aiheuttanut Ilosaarirockissa jonoja. Käteisen ja kortin käyttäminen voi festariolosuhteissa olla yllättävän hidasta, mikä on esimerkiksi viime vuonna aiheuttanut Ilosaarirockissa jonoja.
Ilosaarirock on tänä vuonna muutaman muun festivaalin tapaan cashless-festivaali, eli tapahtumassa ei käytetä ollenkaan käteistä rahaa tai maksukortteja. Ainoana maksuvälineenä koko festarialueella toimii sirullinen maksuranneke, jolla maksaminen muistuttaa lähimaksua: ostokset maksetaan rannekkeella kassan maksupäätteellä, ja asiakas näkee rannekkeella olevan saldon jokaisen ostoksen yhteydessä.

Maksurannekkeen saa rannekkeenvaihdon yhteydessä keskustan Rokkikontilla tai perjantaista alkaen Ilosaarirockin pääportin rannekkeenvaihtopisteellä. Leirintöjen asiakkaat voivat vaihtaa rannekkeen myös Ravi- ja Niittyleirinnän porteilla.

– Euroopan festareilla maksurannekkeet ovat kovassa käytössä. Me olemme pohtineet ja tutkineet cashless-maksutapaa monen vuoden ajan ja seuranneet, kuinka teknologia maksurannekkeissa kehittyy. Olemme käyneet myös useilla festareilla sekä Euroopassa että kotimaassa kokeilemassa maksutavan toimivuutta, kertoo Ilosaarirockin toiminnanjohtaja Niina Hattunen.

Viime vuonna Blockfest oli Suomen ensimmäinen festivaali, joka toimi kokonaan ilman käteistä rahaa. Myös muun muassa Provinssirock on kokeillut cashless-maksutapaa asteittain.

– Itse näkisin, että tämä kesä kotimaassa näyttää, otetaanko cashless-maksutapa laajemminkin käyttöön, Hattunen miettii.

– Suurin syy, miksi me Ilosaarirockissa päädyimme siirtymään kokonaan cashlessiin juuri tänä vuonna on se, että viime vuonna Ilosaarirockissa pääsi syntymään jonkin verran jonoja. Mietimme, millaisilla uusilla keinoilla voisimme hallita jonoja ja nostaa asiakaspalvelukokemusta, ja päädyimme tähän ratkaisuun.

Cashless-rannekkeelle voi ladata rahaa luomalla etukäteen festivaalitilin festarilipussa olevan numerokoodin avulla. Tilille voi ladata rahaa kymmenestä viiteensataan euroon verkkopankkimaksulla, luottokortilla tai mobiilimaksulla. Maksujen välittäjänä toimii Checkout Finland Oy.

Rannekkeelle voi ladata rahaa käteisellä tai kortilla myös festivaalialueelta löytyvillä rahanlatauspisteillä, joita on kolme kappaletta. Niiden sijainnit on ilmoitettu festivaalialueen kartalla.

– Meillä on ollut vuosien saatossa ajoittain ongelmia maksupäätteillä johtuen siitä, että internetyhteys festarialueella on haastava. Viime vuosina olemme saaneet verkon kuitenkin vakautettua, ja maksupäätteet ovat toimineet ongelmitta lisääntyneestä korttimaksamisesta huolimatta, Niina Hattunen kertoo.

Vaikka yhteysongelmia ei viime vuosina ole ollut, vie maksutapahtuma festareilla Hattusen mukaan silti oman aikansa.

– Käteisen ja kortin käyttäminen on festariolosuhteissa yllättävän hidasta; asiakas joutuu kaivamaan maksuvälineen esiin ja tiskin toisella puolella oleva työntekijä joutuu syöttämään maksutapahtuman kassaan tai maksupäätteelle, mikä ottaa oman aikansa, Hattunen toteaa.

– Cashless-järjestelmä on sekä asiakkaille että festivaalihenkilökunnalle helpompi.

Mikäli maksuranneke hajoaa tai ei jostakin syystä toimi, rannekkeen tiedot voidaan hakea tietokannasta ja festarikävijä saa infopisteeltä uuden rannekkeen.

Niina Hattusen mukaan rahan siirto maksurannekkeilta tapahtuu omassa suojatussa verkossaan, ja vaikka verkkoyhteydessä olisi ongelmia, toimii cashless-järjestelmä myös offline-tilassa.

– Sellaista ei ole vielä tullut vastaan, että maksurannekkeiden käyttämä verkko olisi kaatunut, mutta tietenkään tänä päivänä mikään ei ole aivan aukotonta. Monella on luultavasti takaraivossaan sellainen ajatus, että maksurannekkeiden käyttöön liittyisi hirveästi verkko-ongelmia, mikä johtuu siitä, että ensimmäiset käyttöön otetut teknologiat vaativat livenettiyhteyden, Hattunen muistelee.

Hattusen mukaan uusi maksujärjestelmä on festivaalin järjestäjien taholla mietitty läpikotaisin, ja kaikki mahdolliset ongelmat on otettu huomioon.

– Ilosaarirock on niin iso tapahtuma ja ihmisiä on niin paljon, ettemme voi ottaa riskiä että jotakin sattuisi. Tänä päivänä tekniikka on kuitenkin kehittynyt niin pitkälle, että maksurannekkeet toimivat myös ilman internetyhteyttä. Jos verkkoon tulee häiriö, meidän myyntimme jatkuu silti – ainoa asiakkaille päin näkyvä seikka on se, että rannekkeen päivittymisessä voi olla viivettä, Hattunen selostaa.

Jos festivaaliviikonlopusta jää rahaa yli, käyttämättä jääneitä varoja voi hakea takaisin Ilosaarirockin sivuilta löytyvän palautuslomakkeen avulla heinäkuun loppuun saakka. Lomakkeeseen täytetään omat tiedot sekä festarirannekkeen sirusta löytyvä tunnistenumero, joten ranneketta ei kannata heittää saman tien menemään.

Alle kahden euron summia ei kuitenkaan palauteta, ja jokaisesta palautuksesta peritään yhden euron siirtomaksu. Palautukset tulevat asiakkaan ilmoittamalle tilille viikon sisällä palautuksen hakemisesta.

– Palautukset ovat meidän ja pankkien välisiä sopimuksia, ja niistä tulee useita eri pankkikustannuksia, jotka katetaan näillä euron palautusmaksuilla. Sillä ei ole siis tarkoitus rahastaa millään tavalla. Sama käytäntö on olemassa kaikilla cashless-maksutapaa käyttävillä festareilla, summa vain saattaa vaihdella, Niina Hattunen kertoo.

Hattusen mukaan järjestävät ovat saaneet maksutavasta pääosin positiivista palautetta, ja Hattunen uskookin Ilosaarirockin kävijöiden ottavan uuden maksutavan hyvillä mielin vastaan.

– Tämä on sekä festarikävijöiden että työntekijöiden etu – maksutapahtumat käyvät sujuvammin ja nopeammin kuin aiemmin, ja mitä vähemmän alueella on käteistä rahaa, sitä turvallisempaa siellä on, Hattunen summaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä