Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Bobo-musiikin rakastajat vetävät tuhdin keikkapäivän

Jenni Hanikka tutustui tanskalaisiin ja malilaisiin muusikoihin syksyllä 2016 yhteisellä festivaaliesiintymisellä Malissa. Jenni Hanikka tutustui tanskalaisiin ja malilaisiin muusikoihin syksyllä 2016 yhteisellä festivaaliesiintymisellä Malissa.
Kun kerran pojat heittävät kesän ajan keikkaa Tanskassa, niin miksi heitä ei voi kutsua yksin tein Joensuuhun ja muuallekin Suomeen?

Suunnilleen noin kulki kansanmuusikko Jenni Hanikan ajatus, kun hän halusi tanskalaisten ja malilaisten kavereidensa kanssa keikalle, jolle hän halusi myös Joensuussa yhä asuvan opiskelukaverinsa Hanna Järven.

Syntyi kymmenjäseninen yhtye nimeltä The Bloody Rooster Band, joka esiintyy torstaina puoliltapäivin Toripopissa ja alkuillasta Surakan pihan Kamuklubilla ja ehtii siinä välissä osallistua myös katutähtikilpailuun.

–  Meitä on kaksi suomalaista ja kolme malilaista. Tanskalaisia on aluksi kolme, ja myöhemmin mukaan tulevat vielä saksofonisti ja kosketinsoittaja, Hanikka kertoi maanantaina puhelinhaastattelussa.

Sen jälkeen ryhmä on ehtinyt heittää jo torstaina keikan Joensuun Kulttuuritorilla. Popkadun jälkeen on vielä esiintymiset Enon Louhitalolla 15. heinäkuuta sekä kulttuurikahvila Laiturissa 18. heinäkuuta.

Jenni Hanikka ja Hanna Järvi ovat Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun musiikkikoulutuksen kasvatteja.

Hanikka kehuu yhä Joensuussa viettämäänsä aikaa.

– Sillä ajalla on minulle iso merkitys. Sain täältä musiikilliset eväät, eikä minulla olisi ilman Joensuuta sitä verkostoa, mikä minulla on nyt, Hanikka kertoo.

Joensuuhun hän tulee esiintymään mielellään  –  varsinkin, kun hyvä ystävä Hanna Järvi perheineen asuu yhä kaupungissa.

Opiskeluaikoina naiset perustivat yhteisen Kuosikulma-duon, joka soittaa nytkin 18. heinäkuuta Laiturissa.

Menneisiin vuosiin mahtuu myös pitkä yhteinen matka Suomesta Venäjän, Mongolian ja Kiinan kautta aina Borneon saarelle saakka.

–  Tutkimme, miten musiikki muuttuu matkalla ja kokosimme materiaalista konsertin nimeltä Itää pitkin, jonka ensi-ilta oli Joensuun Pakkahuoneella, Hanikka muistelee.

Kaksikko koki maailmalla myös vaikeita tilanteita, ja se vahvisti heidän ystävyyttään.

–  Olemme alkaneet jo hyvin varhaisessa vaiheessa tukea toisiamme elämän hankalissa tilanteissa, Hanikka sanoo.

–  Voi olla, että meillä on hyvin samanlaisia kokemuksia menneisyydessä, minkä takia viihdymme musiikissa, joka koskettaa näitä asioita.

Malilaisiin ja tanskalaisiin Hanikka tutustui syksyllä 2016, jolloin hän osallistui Malissa Bamako Jazz -festivaalille.

–  Ensimmäinen settimme syntyi, kun yhdistimme festivaalia varten jazzia malilaiseen bobo-musiikkiin, Hanikka kertoo.

Viime vuoden Popkadulla Hanikka soitti yhdessä tanskalaisten kanssa. Jo tuolloin kokoonpano osallistui myös katutähtikisaan.

Viime talven aikana malilaiset ja tanskalaiset tekivät musiikkia yhdessä kokoonpanolla, jonka nimi on Faratuben.

Hanikka sanoo, että vaikka yhtyeen jäsenet eivät ole tunteneet toisiaan kovin kauan, eikä heillä ole yhteistä äidinkieltä, rakkaus Malin musiikkiin yhdistää.

–  Yhteiset kokemukset Malissa yhdistävät. Jaamme myös rennohkon elämänasenteen, joka on tärkeää meille kaikille, Hanikka kertoo.

–  Viime kesän kiertueemme Joensuussa sai myös tanskalaiset tykästymään Joensuuhun ja tutustumaan Hannaan ja hänen perheeseensä. Siksi he palaavat mielellään Joensuuhun.

Nyt mukana ovat siis myös malilaiset. Millaista musiikkia me oikein kuulemme?

–  Nyt kun otetaan Hanna mukaan, yritetään lisätä jazziin ja boboon suomalais-ugrilaiset itäiset mausteet.

Projektin mahdollistaa Pohjois-Karjalan taidetoimikunnan myöntämä kohdeapuraha.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä