Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Kulmalan haasteena on Kihaus-debyytti

Tellu Turkka (vasemmalla), Mammu Koskelo ja Eve Pietarinen aloittelivat maanantaina yhteisiä harjoituksia Kari Kulmalan kanssa. Tellu Turkka (vasemmalla), Mammu Koskelo ja Eve Pietarinen aloittelivat maanantaina yhteisiä harjoituksia Kari Kulmalan kanssa.
Laulaja Kari Kulmala ei tunnusta paineiden olemassaoloa mutta myöntää, että riittäähän Kihaus-debyytissä haastetta:

–  Kotikylä on kuitenkin kotikylä, rääkkyläläinen kansanedustaja sanoo.

Markku Köntän oppilaanakin laulua opiskellut mies on tullut tutuksi muun muassa liperiläisen Runon ja laulun ystävien tapahtumista, mutta ensi lauantaina hänellä on edessään ensimmäinen esiintyminen festivaalilla, jonka tunnelmaa hän on aistinut yleisön joukossa yli 20 vuotta.

–  Niin paljon olen esiintynyt, että en minä tätä mahdottomana ajatuksena ole pitänyt, mutta aikaisemmin minua ei ole pyydetty mukaan, Kulmala sanoo.

Tällä kertaa pyynnön esitti Rääkkylä Folk ry:n puheenjohtaja ja Maitolaiturin tytöt -yhtyeen kitaristi ja kanteleensoittaja Mammu Koskelo.

–  Tiedän Karin karismaattiseksi esiintyjäksi, ja on tässä takana vähän sitäkin ajatusta, että saisimme kunnan päättäjiä tutustumaan Kihaukseen paremmin myös tätä kautta, Koskelo sanoo.

Maitolaiturin tytöt on kolmen kansanmuusikon yhtye, joka esittää suomalaista iskelmää ja tanssimusiikkia omalla tyylillään.

–  Erittäin mielenkiintoisia soittimiahan heillä on käytössä, Kulmala huomauttaa ja saa Tellu Turkan esittelemään omaansa.

–  Tämä on 1600-luvun puolivälistä oleva moraharppu, joka on erittäin soveltuva suomalaiseen iskelmämusiikkiin yhdessä kanteleen kanssa.

Yhtyeen kolmas muusikko on lyömäsoittimia ja mandoliinia soittava Eve Pietarinen. Kaikki kolme kansanmuusikkoa myös laulavat.

Kihausta varten Kulmala ja Maitolaiturin tytöt harjoittelevat kuuden varsinaisen kappaleen setin sekä yhden ylimääräisen.

Maanantaina oli ensimmäiset harjoitukset ja tunnelma odottava.

–  Voi olla, että listaan tulee vielä muutoksia, mutta nyt vanhin kappale on Henry Theelin ajoilta ja uusin viime vuodelta, Kulmala kertoo.

–  Nämä ovat tämmöisiä uudempia iskelmiä, mitä Kari on valinnut. Meidän kokoonpanolla pitää käyttää luovuutta, kun meiltä puuttuvat ne haitari ja kitara, Koskelo pohtii.

Tanssittavaa musiikkia on joka tapauksessa luvassa.

–  Tämä on kolmas kerta kun esiinnymme Kihauksessa, ja aina on jengi tanssinut, Turkka huomauttaa.

Nelikko esiintyy Tsaiju-teltassa lauantaina kello 19–19.45.

–  Se on oikein hyvä ajankohta. Heti meidän jälkeen esiintyy Paleface, Kulmala sanoo.

Palefacen keikka alkaa Tsaiju-teltan vieressä urheiluhallin Klubilla kello 20.

–  Tänä vuonna tiivistimme ohjelmaa niin, että Tsaiju-teltalle ei ole kilpailevaa isoa tanssitelttaa, vaan ohjelmisto vuorottelee Tsaijun ja liikkahallin välillä, Koskelo kertoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä