Julkaistu    |  Päivitetty 
Petra Mustonen

Liigapelit kutsuvat joensuulaispelaajia

Joensuun Shakkikerhon jokamaanantaisissa peli-illoissa käy kaikenikäisiä ja -tasoisia pelaajia. Nyt vastakkain ovat etualalla Markus Laakkonen (vas.) ja Heikki Arppi, ja taka-alalla Nikolai Dimov (vas.) ja Olavi Riikonen. Joensuun Shakkikerhon jokamaanantaisissa peli-illoissa käy kaikenikäisiä ja -tasoisia pelaajia. Nyt vastakkain ovat etualalla Markus Laakkonen (vas.) ja Heikki Arppi, ja taka-alalla Nikolai Dimov (vas.) ja Olavi Riikonen.
– Tiedän sellaisenkin henkilön, joka joutui aina kotona valehtelemaan lähtevänsä kapakkaan, kun oikeasti oli tulossa tänne shakkikerholle pelaamaan, naurahtaa Joensuun Shakkikerhon varapuheenjohtaja Heikki Arppi, kun on puhe shakin koukuttavuudesta.

Vuonna 1945 perustettu Joensuun Shakkikerho on Pohjois-Karjalan ainoa virallinen, Suomen Shakkiliiton alainen seura. Seutu on kuitenkin Suomen aktiivisimpia alueita shakinpeluussa, ja Arpin mukaan Joensuun Shakkikerho onkin SM-liigamitaleilla mitattuna toiseksi menestynein shakkiseura Suomessa 2000-luvulla.

– Me olemme menestyneet varmaan siksi, että olemme matalan kynnyksen seura, jonne on helppo tulla. Meillä on hyvä maine ja seurauskollisuus, ja kun on hyviä pelaajia, niin varainhankintakin toimii.

Nyt seurassa valmistaudutaan liigapeleihin parin vuoden tauon jälkeen. Joukkueen kahdeksasta pelaajasta osa tulee muualta, jopa Venäjältä asti. Nuorin pelaaja joukkueessa on 25-vuotias, vanhin 72.

– Tämä on siitä hieno harrastus, että se sopii kaikille. Meillä on ollut sokeita ja pyörätuolissa olevia pelaajia, eikä iällä ole tässä mitään väliä.

Arppi kertoo esimerkin viime kesältä. Hän oli ensimmäisessä ammattilaisturnauksessaan ulkomailla. Turnaus pelattiin Unkarissa Balaton-järven rannalla. Ensimmäisellä kierroksella vastassa oli 12-vuotias poika, toisella 10-vuotias unkarilaistyttö.

– Molemmat pelasivat todella hyvää shakkia. Tyttö oli omassa ikäluokassaan viidenneksi paras maailmassa.

Tällä hetkellä shakkikerholla on menossa kesävarttiturnaus, joka kestää elokuulle saakka. Sinne ovat tervetulleita kaikki, myös seuran ulkopuoliset. Pelit järjestetään Rauhankadulla seurakunnan puutarhakeskuksen kerhotiloissa.

– Sieltä löytyy kyllä kaikentasoisia vastustajia, niin kuin kerhostamme muutenkin. Eli aloittelijakin voi hyvin tulla mukaan.

Joensuun Shakkikerho järjesti ennen myös lasten ja nuorten shakkikoulua, mutta tällä hetkellä toiminta on tauolla vähäisen kysynnän vuoksi. Heikki Arppi uskoo kuitenkin, että peli löytää tiensä vielä nuortenkin suosioon.

– Lapset tutustuvat shakkiin usein netissä erilaisilla servereillä. Toisaalta näyttäisi myös siltä, että vanhat lautapelit ovat tulossa uudestaan muotiin.

Seurassa pitkään toiminut Olavi Riikonen korostaa, että kyseessä on kehittävä harrastus. Shakki on ongelmapeli, joka opettaa loogista päättelyä ja kykyä kestää häviämisiä.

– Olin itse nuorena vähän huono häviämään. Kyllä se vieläkin joskus kirpaisee, mutta siihen oppii.

Shakissa on osattava ensin hävitä sata kertaa ennen kuin oppii voittamaan yhden kerran, eikä tappioiden kautta voittamaan oppiminen ole huono taito elämässäkään. Samalla on opittava äärimmilleen vietävää itsehillintää, sillä hätiköity siirto menee yleensä lopulta metsään.

– Shakin aloittaville lapsille kaikkein paras neuvo onkin, että istukaa käsienne päällä. Silloin ei tule kiirehdittyä liikaa, Arppi naurahtaa.

Myös vastustajalle pitää osata antaa arvoa. Arppi kertoo, että moni nuori on myös kertonut shakkiharrastuksen parantaneen koulumenestystä.

Shakissa Heikki Arppia kiehtoo se, että se on ratkaisematon arvoitus.

– Se on sekä tiedettä, taidetta että urheilua. Itse pelaan noin puolitoista tuntia päivässä, ja lisäksi aikaa menee muuhun seuran toimintaan.

Pelin viennin tuntee myös kerhon nuorimpiin pelaajiin kuuluva Markus Laakkonen, joka paljastaa, että joskus on saattanut puoli vuorokauttakin hujahtaa pelin parissa. Lapsena hän pelasi shakkia isänsä kanssa.

– En minä silloin vielä osannut kunnolla edes sääntöjä, mutta me pelattiin mökillä, ulkomailla ja oikeastaan ihan missä vaan. Myöhemmin innostuin tästä ihan kunnolla.

Kaikki eivät kuulemma harrastusta ymmärrä.

– Naisia kiinnostaa nykyisin vain kuntosali. Baarissa kun mainitset shakin, niin eihän niitä kiinnosta pätkääkään, Laakkonen harmittelee.

Arppi vahvistaa, että shakki on huomattavasti suositumpaa miesten kuin naisten keskuudessa, mutta kyllä kerhosta muutama naispelaajakin löytyy.

– Kun tähän hommaan kunnolla pääsee sisälle, niin se vie kyllä täysin mennessään ja aikaa kuluu paljon. Toisaalta niinhän se on minkä tahansa harrastuksen kohdalla.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä