Julkaistu    |  Päivitetty 
TIINA SORMUNEN

Laulukisa on se, joka kannattaa

Kolmas kerta Tangomarkkinoilla kannatti: joensuulainen Teemu Ahtonen, 36, lauloi itsensä semifinaaliin eli 16 parhaan miehen joukkoon, mikä on hänen paras sijoituksensa tähän asti.

Ahtonen myös pitää tämänkertaista osallistumistaan hyvänä kokemuksena, sillä kahdella aiemmalla yrityksellä hän oli omasta mielestään vain katselemassa kisan lainalaisuuksia.

–  Nyt kisa, sen tarkoitus ja funktio, alkaa olla kunnolla sisäistetty. Kyllä minulla on tavoitteena joku päivä istuttaa päähäni tangokuninkaan kruunu, Ahtonen täydentää ja suunnittelee jo täydellä tohinalla loppuvuottaan.

Laulaja sumplii, että hänellä on kesä ja syksy hyvää aikaa kehittyä entisestään laulajana ja esiintyjänä, sillä seuraavat tangokilpailun karsinnat käynnistyvät vuodenvaihteen jälkeen. Teemu Ahtonen aikoo olla kisassa jälleen mukana.

–  Uskallan sanoa suoraan, että olen mukana, jos vain elämäntilanteeni on sellainen, että se mahdollistaa osallistumisen, hän kiteyttää.

Kipinä musiikkiin tarttui Ahtoseen jo ala-asteella, jolloin hän kavereineen käynnisteli musiikkiluokassa ensimmäisiä bändiprojektejaan. Varsinaista musiikin koulutusta hänellä ei ole, mutta peruskoulu- ja lukioaikoina bänditouhut värittivät vahvasti nuoren Ahtosen lukujärjestystä.

Silloin tyyleinä olivat heavy ja rock, ja ensin kitaristina, sitten kitaristi-laulajana viihtyneen Ahtosen historiassa on muun muassa sellaisia bändejä kuin Celestial Sorrow sekä Charisma.

Jälkimmäisen riveissä hän kiersi aktiivisesti kotimaan keikkapaikkoja ja käväisi esiintymässä myös Venäjällä ja Ruotsissa.

Matkan örinä-heavystä iskelmän suuntaan Ahtonen aloitti viitisen vuotta sitten tangolla, ja sillä tiellä mies on edelleen. Arkipäivisin virkamiehenä te-toimistossa työskentelevän Ahtosen vapaa-aika pyörii lähes kokonaan musiikin ympärillä. Keikkoja hän tekee joko soolona tai yhtyeensä kanssa.

Monelle Ahtosen fanille iskelmälaulajan heavytausta on ollut hienoinen yllätys, mutta hän itse pitää raskasta menneisyyttään vahvuutena.

–  Heavyn kautta olen oppinut oikeat hengitystekniikat ja äänenkäytön, ääni kestää. Lavaesiintymisenikin ovat kokonaisvaltaisia showpläjäyksiä. Näkee, että on kokemusta.

Iskelmän ja tangon maailmassa Ahtosella on kolme hyvin selkeää esikuvaa: Topi Sorsakoski, Olavi Virta ja Simo Silmu. Kolmikossa häntä kiehtoo ennen kaikkea heidän monipuolinen repertuaarinsa, kaikilta kun luonnistuu, tai luonnistui, rock, pop, iskelmä, tango ja lukuisat muut musiikkityylit.

–  Mielestäni heistä tulee läpi myös sellainen aitous, elämänmakuinen meininki kokonaisuudessaan, Ahtonen miettii.

Iskelmä- ja tangouransa aikana Ahtonen on osallistunut useisiin erilaisiin laulukilpailuihin ja myös menestynyt.

Esimerkiksi tänä vuonna hän voitti Suomen Kärkikaraoken iskelmäsarjan ja viime vuonna Pohjois-Karjalan Karaokemestari-kilpailun.

Vuonna 2016 Ahtonen nappasi ykkössijan Kultakurkku-laulukisassa.

Lisää on luvassa, sillä heinäkuussa Ahtonen on mukana Kiuruveden Iskelmäviikon yhteydessä järjestettävässä Iskelmämestarit-laulukilpailussa, jossa hän sijoittui vuosi sitten kolmanneksi.

Tänä vuonna joensuulaislaulajan tavoitteena on voitto.

Myös television laulukilpailuista, kuten Seinäjoen tangomarkkinoista, The Voice Of Finlandista sekä Idolsista tutun Ahtosen mukaan kisoihin osallistuminen on tärkeää.

–  Niiden kautta on älyttömän tehokasta kehittää itseään musiikillisesti ja laulullisesti, koska on pakko treenata uusia biisejä. Kun sitten olet tuomareiden ja yleisön edessä, luultavasti jonkin mediankin, silloin on onnistuttava täydellisesti.

–  Kisojen kautta tulee luonnollisesti myös uusia yhteistyökumppaneita tai tuttavuuksia näkyvyyden ohella, mikä auttaa keikkojen saamista ja itsensä markkinoimista, hän linjaa.

Ahtosen suurimpana haaveena on, että jonain päivänä tangosta ja iskelmästä tulisi hänen pääasiallinen työnsä.

Tavoitteena on myös tehdä musiikkia, joka pääsisi radiosoittoon.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä