Julkaistu    |  Päivitetty 
Petra Mustonen

Yksi kiipeilyteline ei riitä 140 lapselle

Soutajanpuiston päiväkotia käyvät Salla (vas.) ja Saana Luodelahti kiipeilevät mielellään. Jokiaseman leikkipuisto on heidän mielestään Joensuun paras kiipeilypaikka. Soutajanpuiston päiväkotia käyvät Salla (vas.) ja Saana Luodelahti kiipeilevät mielellään. Jokiaseman leikkipuisto on heidän mielestään Joensuun paras kiipeilypaikka.
– Onhan se nyt ihan naurettavaa, että yli 140 lapsen päiväkodissa on yksi pieni kiipeilyteline. Olemme todella huolissamme lasten motoristen taitojen kehityksestä, Soutajanpuiston päiväkodin vanhempainryhmässä toimiva Päivi Hauta-Kasari kertoo.

Vuonna 1975 toimintansa aloittanut kaupungin päiväkoti peruskorjattiin vuonna 2012, minkä yhteydessä uudistettiin myös piha-aluetta.

Uudistamisen jälkeen pihasta teetettiin olosuhdekartoitus, jonka toteutti Pohjois-Karjalan Liikunta ry. Jo tuolloin kartoituksessa todettiin, että pihalla on lapsimäärään nähden liian vähän kiipeilymahdollisuuksia. Niitä ei kuitenkaan lisätty.

Vuonna 2015 osa piha-alueesta lohkaistiin parakeille, joissa aloitti kaksi uutta päiväkotiryhmää.

Lapsimäärä kasvoi entisestään. Vanhemmille jaettiin tässä yhteydessä kaupungin taholta tiedote, jossa luvattiin, että ”koska tilat vievät osan pihasta, niin tilakeskus selvittää mahdollisuutta laajentaa Soutajanpuiston pihaa”.

– Meidän annettiin ymmärtää, että pihaa tultaisiin kehittämään. Annettiin lupaus, josta ei kuitenkaan jäänyt mustaa valkoiselle, eikä sinne lopulta saatu yhtään mitään lisää. Ei tilaa eikä kiipeilytelineitä, vanhempainryhmän toinen aktiivijäsen Malla Luodelahti kertoo.

Nyt parakit on tarkoitus purkaa, ja vanhempainryhmän toiveissa olisi saada pihalle uusi kiipeilyteline nyt, kun tilaakin tulee lisää. Ryhmä lähetti kaupungille asiasta anomuksen jo viime syksynä, jotta teline ehtisi budjettisuunnitelmaan.

– Emme saaneet viestiin minkäänlaista vastausta, Luodelahti kertoo.

Päiväkodin pihalla on tällä hetkellä yksi pyöreä kiipeilyteline, jonka päällä on kiipeilyverkko. Lapset eivät vanhempainryhmäläisten mukaan siinä juuri kiipeile.

– Sinne kiivetään päälle ja istutaan siellä sitten kavereiden kanssa. Ei siinä pysty kunnolla kiipeilemään. Joku tällainen olosuhdekartoituksessakin ehdotettu yhdistelmäkiipeilyteline kannustaisi lapsia ihan eri tavalla liikkumaan, Hauta-Kasari toteaa Jokiaseman kiipeilylaitteeseen viitaten.

Samassa päiväkodin pihapiirissä leikkii myös esikoululaisia. Pihan ainoa liukumäki on saman korkuinen kuin lapset itse.

– Kertaakaan omat pojat eivät ole ehdottaneet, että voitaisiinko mennä illalla päiväkodin pihaan leikkimään. Sen sijaan aina, kun kävelemme ohi Pataloudon päiväkodista, he kysyvät, että miksei sinne saa mennä.

Hauta-Kasarin mukaan Pataluodon päiväkodin pihalla on viisi erillistä kiipeilyyn soveltuvaa laitetta.

Hän ja Luodelahti pitävät Soutajanpuiston pihaa muutenkin melko virikkeettömänä.

– Hiekkaa siellä kyllä riittää. Lapsia kun hakee päiväkodista, niin siellä ne istuu lapioimassa hiekkaa ämpäreihin.

Kaupunkia on lähestytty myös päiväkodin taholta.

Soutajanpuiston päiväkodin johtaja Paula Saukkonen kertoo, että hän on jo viitenä vuotena lähettänyt varhaiskasvatuksen hallintoon anomuksen isommasta liukumäki-yhdistelmätelineestä.

– Peruskorjauksen yhteydessä meille jo suunniteltiin sellainen hankittavaksi. Sitten se peruutettiin rahan puutteen vuoksi. Toivomme edelleen, että jossain vaiheessa budjettiin saataisiin myös se isommille lapsille sopiva laite, onhan tämä sentään liikuntapainotteinen päiväkoti.

– Valintojahan nämä ovat kaupungin puolelta. Kyllä sitä rahaa näyttää uudempien päiväkotien piha-alueille löytyvän, Hauta-Kasari toteaa.

Kaupungin puolelta asiaa ei toimittajan useista puheluista huolimatta kunnolla kommentoitu.

Päivähoitopalveluiden viesti oli, että kyse on pääasiassa rahan puutteesta. Hyvinvointijohtaja Riitta Huurinainen kommentoi päiväkotien piha-asiaa yleisellä tasolla.

– Meillä on nyt paljon kouluja ja päiväkoteja, joissa on ollut sisäilmaongelmia. Nämä terveydelle vaaralliset ongelmat priorisoidaan ennen kuin aletaan miettiä leikkipaikkoja.

Vanhempainryhmässä halutaan olla tukemassa päiväkodin henkilökuntaa, joka heidän mukaansa tekee aivan upeaa työtä lasten hyväksi.

– Teemmehän me varainhankintaa ja järjestämme kaikkea pientä kivaa päiväkodin lapsille ja henkilökunnalle, mutta ei kai meiltä nyt kiipeilytelineen kustantamista voi sentään vaatia, Luodelahti ihmettelee.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä