Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Kun lumi sulaa, avainbuumi käynnistyy

Joensuun poliisiaseman virastomestari Pekka Kontkanen on toiminut työssään löytötavarapisteellä vuodesta 1995 saakka. – Yleensä ihmiset käyvät omansa pois, Kontkanen tietää. Joensuun poliisiaseman virastomestari Pekka Kontkanen on toiminut työssään löytötavarapisteellä vuodesta 1995 saakka. – Yleensä ihmiset käyvät omansa pois, Kontkanen tietää.
– Minä olen varmaankin niin huono kauppamies, että aina silloin tällöin jää tuollainen pussinpohjallinen avaimia pesämunaksi, toteaa Joensuun poliisiaseman virastomestari Pekka Kontkanen. Hän nostaa löytötavarapisteeltä esille viisi muovipussillista avaimia, joita näiden omistajat eivät ole vielä hakeneet. Pussit on jaoteltu kuukausien perusteella aina tämän vuoden tammikuusta alkaen.

– Yleensä ihmiset käyvät omansa pois, tuollaisen pussin sisältö vaihtuu melkeinpä viikossa. Nyt on oikeastaan sellainen avainbuumi käynnissä, melkein joka toiselta asiakkaalta ovat avaimet kadonneet, Kontkanen kertoo.

Avaimia on tällä hetkellä yhteensä poliisiasemalla noin viisi ja puoli kiloa.

– Eilenkin useampi henkilö kävi penkomassa avaimiaan pusseista aina tammikuusta tähän päivään saakka.

Lausunto saa vahvistusta kesken haastattelun, kun nuori mies tulee tiedustelemaan edellisenä päivänä kadonneita avaimiaan löytötavaratiskiltä.

– Ei hemmetti, jes jes jes! huoahtaa mies, kun Kontkanen kaivaa tuntomerkkien mukaiset avaimet esille tiskin takaa.

Kyseiset avaimet ehtivät Kontkasen mukaan olla löytötavarapisteellä pari tuntia.

– Hirvittävän nopeasti tuo minun laatikkoni päivittyy. Vuositasolla meillä jää tosin silti noutamattomia avaimia käteen noin 15–20 kiloa, Kontkanen tuumaa.

Löytyneitä avaimia tuodaan muiden esineiden tapaan poliisiasemalle erityisen paljon keväällä ja kesällä, kun ne tulevat esille sulaneen lumen alta. Avaimia säilytetään yleensä puolestatoista vuodesta kahteen vuoteen, ja senkin jälkeen omistaja voi vielä löytää omansa asemalta.

Muita, suurempia löytyneitä tavaroita, kuten polkupyöriä, säilytetään erillisessä varastossa vähintään kolmen kuukauden ajan. Poliisi pitää kahdesti vuodessa perjantaipäivänä huutokaupan, jossa myydään kaikki noutamattomat, myyntikelpoiset tavarat.

Kadonneiden matkapuhelimien noutoprosentti poliisiasemelta on lähes sata. Prepaid-liittymän sisältäviä puhelimia jää kuitenkin hyllyyn vuosittain muutamia, koska niiden omistajia ei voida selvittää.

Matkapuhelimia ei voida tietosuojasyistä myöskään myydä huutokaupassa, joten ne toimitetaan muiden myyntikelvottomien tuotteiden tapaan hävitettäväksi.

Kontkasen mukaan Joensuun poliisiasemalle toimitetaan löytötavaroita laajalta alueelta – Joensuun lisäksi myös muun muassa Ilomantsista, Enosta, Pyhäselästä, Liperistä ja Outokummusta päin.

– Meille tuodaan esineiltä niiltä alueilta, joiden omat poliisiasemat on lakkautettu, Kontkanen toteaa.

Poliisiasemalle toimitetaan avainten lisäksi runsaasti myös matkapuhelimia, lompakoita ja koruja.

– Osa alueen liikkeistä, ravintoloista ja muista tahoista on tehnyt sopimuksen Pohjois-Karjalan Löytötavarapalvelut Oy:n kanssa, joka on yksityinen taho, ja kaikki näistä kyseisistä paikoista löytyneet esineet toimitetaan näin ollen Löytötavarapalveluiden toimipisteelle. Jos jotakin kadottaa, kannattaa siis tiedustella esineestä sekä meiltä että Löytötavarapalveluista, Pekka Kontkanen kertoo.

Löytötavaroita voi tiedustella Pohjois-Karjalan Löytötavarapalveluiden toimipisteestä Raatekankaalta. Yhtiö perii löytötavaroista lainmukaisen säilytysmaksun sekä käsittelykulut.

Löytötavarapalveluista noutamatta jääneet esineet myydään toimipisteen yhteyteen avatussa myymälässä. Myymättä jääneet tuotteet puolestaan toimitetaan SPR:n Konttiin Joensuun toimipisteeseen.

Pohjois-Karjalan Löytötavarapalvelut pitää Kontkasen mukaan myös Ilosaarirockissa omaa pistettä, josta kadonneita tavaroita voi tuolloin tiedustella.

– Myös esimerkiksi takseihin kadonneet esineet toimitetaan Löytötavarapalveluihin. VR:llä kuitenkin on oma käytäntönsä, ja juniin jääneet esineet toimitetaan keskitetysti Helsinkiin, Kontkanen selostaa.

Kun henkilö tuo esineen poliisin löytötavaroihin, kirjataan ylös, mistä ja mihin kellonaikaan esine on löytynyt.

– Myös tämä auttaa tietysti omistajan löytymisessä, Kontkanen kertoo.

– Tavaroita hukataan paljon, mutta niitä myös käydään paljon. Etenkin valmistujaisviikonloppu näkyi myös löytötavaran määrässä, samoin kuin hyvä sää – jos sataa, meiltä löytyy sateenvarjoja ja jos paistaa, löytyy aurinkolaseja, Kontkanen naurahtaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä