Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Elämäntavat kuntoon lapsuudesta alkaen

Kesän ensimmäiselle Ässäkokki-kurssille osallistuneilta Aapeli Juntuselta (vas.), Ukko Martikaiselta ja Toivo Saalastilta ruoanlaitto kurssilla sujui leikiten, ja ruokaa laitetaan mielellään myös kotona. Kesän ensimmäiselle Ässäkokki-kurssille osallistuneilta Aapeli Juntuselta (vas.), Ukko Martikaiselta ja Toivo Saalastilta ruoanlaitto kurssilla sujui leikiten, ja ruokaa laitetaan mielellään myös kotona.
– Joko alkaa olla mahat täynnä? kysyy Oona Eteläpää kokkikurssilaisilta, jotka ovat juuri lopettelemassa mustikkapiirakkapalasiaan Pohjois-Karjalan Marttojen kurssitiloissa. Myöntäviä vastauksia kuuluu sieltä täältä.

– Tässä on täysillä touhuttu jo yli kolme tuntia, kertoo Ässäkokki-kurssilla vetäjänä toimiva Eteläpää Karjalan Heilin toimittajan saapuessa paikalle.

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan ja Pohjois-Karjalan Marttojen viime kesänä järjestämät, alakouluikäisille suunnatut Ässäkokki-kurssit saivat tänä kesänä jatkoa, ja ensimmäiset kurssit ovat jo takana.

Kesän ensimmäisellä kurssilla 4. kesäkuuta lapset pääsivät tekemään ensin välipalaksi smoothieta, sitten alkuruoaksi kasvissosekeittoa, pääruoaksi broileritortilloja ja meksikolaista tacosalaattia sekä jälkiruoaksi mustikkapiirakkaa vaniljakastikkeella.

Päivä alkoi kello 9 pienellä tietopaketilla, jonka jälkeen lapset jakautuivat ryhmiin ja aloittivat ruoanlaiton. Ruoanlaiton ohessa käytiin läpi lajittelua, kierrätystä ja järkevää kuluttamista ylipäätään.

Kysyttäessä lapsilta, onko ruoanlaitto sujunut kurssilla, tulee vastaus Aapeli Juntuselta, Ukko Martikaiselta ja Toivo Saalastilta kuin yhdestä suusta:

– Joo, ihan helppoa.

Kaikki kolme kertovat kokkaavansa silloin tällöin myös kotona: silloin nuorten kokkien käsissä valmistuu makaronilaatikkoa, spagettia ja jauhelihakastiketta tai lihapullia ja perunamuusia.

– Täällä kurssilla ainakin mustikkapiirakan tekeminen oli minulle uutta. Kaikkien laitteiden, kuten sähkövatkaimen ja tehosekoittimen käyttö, oli kuitenkin tuttua, Martikainen kertoo.

Ässäkokki-kurssien kantavina ajatuksina ovat Pohjois-Karjalan Marttojen toiminnanjohtaja Katja Kolehmaisen sekä PKO:n viestintäjohtaja Petri Vähän mukaan arjen ruokataidot, fiksu kuluttaminen sekä satokausiajattelu.

Tämän hetken satokauden tuotteita alkavat olla esimerkiksi uudet perunat, sipulit ja mansikat.

– Itse näin tänä aamuna somessa ensimmäiset kuvat kiteeläisistä mansikoista, niitähän odottaa jo kieli pitkällä, Kolehmainen naurahtaa.

Kolehmaisen mukaan Pohjois-Karjalassa on herätty muun Suomen tapaan ongelmaan lasten ylipainosta ja liikkumattomuudesta.

– Lasten erilaisilla ruoka- ja kokkikursseilla on merkittävä vaikutus  tähän  –  vaikka lapsi osallistuisikin kurssille vain yhden kerran, siitä saa tietynlaisen kontaktin ruoanlaittoon, Kolehmainen kuvaa.

Lapselle kehittyy Kolehmaisen mukaan ruokataju, kun hän pääsee itse valmistamaan ruokaa ja näkemään ja kokemaan prosessin alusta loppuun.

– Keittiössä viihtyvästä lapsesta kasvaa usein utelias, ruokaan kiinnostuksella ja kokeilunhaluisesti suhtautuva nuori. Silloin uskaltaa maistella erilaisia raaka-aineita ja alkaa arvostaa terveellistä ruokaa, Kolehmainen kertoo.

Kolehmaisen mukaan kotona valmistamisen taito ja sukupolvien ajan kestänyt ketju on katkennut monessa perheessä, minkä vuoksi itse tekemisestä vieraannutaan.

– Ruokakurssien ydin on se, että ruokakulttuurin tulevaisuus on lapsissa ja nuorissa. Tällaiset lapsuudessa opitut asiat kantavat aikuisuuteen asti. Tämä on myös meille yksi osa vastuullisuustyötä maakunnassa, Petri Vähä kertoo.

Kaikki Joensuun Ässäkokki-kurssit täyttyivät tänä vuonna parin tunnin sisällä ilmoittautumisen avautumisesta, ja muiden paikkakuntien kursseilla on jäljellä enää muutamia paikkoja. Kursseja järjestetään Joensuun lisäksi kesäkuun aikana Kiteellä, Kontiolahdella, Lieksassa, Ilomantsissa ja Rääkkylässä.

Järjestäjien mukaan lapset ovat suhtautuneet ruoanlaittoon kurssilla suurella innolla ja mielenkiinnolla.

– Aika näppärän näköistä väkeä oli tuolla keittiössä, kun kävin seurailemassa, hyvin keskittyneesti olivat kuin Gordon Ramsayt konsanaan, Kolehmainen naurahtaa.

Kaikki kurssilla toteutetut reseptit ja niitä varten tehdyt opetusvideot löytyvät myös Pohjois-Karjalan Marttojen verkkosivuilta osoitteesta http://www.martat.fi/marttapiirit/pohjois-karjala/.

– Tämä on ollut meille todella mukava projekti, koska lapset ovat vilpittömiä, välittömiä ja aitoja. Tässä vaiheessa voimme todeta, että Marttojen ja S-ryhmän välinen yhteistyö jatkuu hyvin todennäköisesti tästä eteenkin päin, Petri Vähä toteaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä