Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Tuettu asuminen vei kutsumukseen

Aspa-koti Sillansuun työntekijät työskentelevät myös Sillansuun ryhmätiloina toimivista Siltakadun tiloista käsin. Sillansuun asiakkuutensa pian päättävä Matias Kangas (etualalla nojatuolissa) löysi Aspan asiakkuuden aikana mahdollisen kutsumuksensa, ja saattaa Minna Falin (takana oikealla) mukaan löytää itsensä tulevaisuudessa Aspan työntekijänä. Aspa-koti Sillansuun työntekijät työskentelevät myös Sillansuun ryhmätiloina toimivista Siltakadun tiloista käsin. Sillansuun asiakkuutensa pian päättävä Matias Kangas (etualalla nojatuolissa) löysi Aspan asiakkuuden aikana mahdollisen kutsumuksensa, ja saattaa Minna Falin (takana oikealla) mukaan löytää itsensä tulevaisuudessa Aspan työntekijänä.
Vuonna 2016 Matias Kangas asui Joensuun Ellin kerrostaloasunnossa Penttilässä. Kankaan elämäntilanne oli tuolloin hankala, ja elämänhallinnassa ilmeni erilaisia ongelmia. 15. toukokuuta 2016 Kankaan asuinkerrostalossa syttyi tulipalo, ja talon ullakko ja kaksi ylintä kerrosta kärsivät palossa suuria vahinkoja. Henkilövahinkoja ei sattunut, mutta Kankaan asunto meni kyseisessä palossa. Kotivakuutusta hänellä ei tuolloin ollut.

– Päädyimme terapeuttini kanssa sellaiseen ratkaisuun, että olisi hyvä hetki hakea tuettuun asumiseen. Minikilpailutuksen kanssa otimme selvää erilaisista Joensuun kaupungin alueella toimivista asumisen palveluista, ja me kaikki osapuolet päädyimme noin sekunnissa siihen tulokseen, että Aspa olisi minulle oikea paikka, Kangas muistelee ja jatkaa:

– Niin kuin se selkeästi olikin.

Valtakunnallisen Aspa Palveluiden alla toimiva Aspa-koti Sillansuu tarjoaa tuetun asumisen palvelua ja asumisvalmennusta mielenterveyskuntoutujille ja muille erityisryhmille Joensuussa ja lähikunnissa.

Juuri 20-vuotisjuhliaan viettäneellä Aspa-koti Sillansuulla on tällä hetkellä 93 asuntoa ympäri Joensuuta ja lähiseutua. Siun sote on yksi palveluiden tilaajista.

– Ainoa kriteeri asunnon saamiseksi on kontakti jonkinlaisen tuen kanssa – tuki voi tulla koulukuraattorilta, sosiaalityöntekijältä, päihdepalvelutyöntekijältä, kuka minkäkinlaista tukea tarvitsee, kertoo Aspa-koti Sillansuun palveluvastaava Minna Fali.

Matias Kangas on asunut vajaat kaksi vuotta Reijolassa sijaitsevassa uudistetussa rivitaloyksiössä. Minna Falin mukaan Aspa Palvelut ei tarjoa huonokuntoisia asuntoja ollenkaan, vaan asunnot joko ostetaan hyväkuntoisina tai vaihtoehtoisesti säätiö remontoi asunnot perusteellisesti. Asuntojen vuokrat pyritään kuitenkin pitämään kohtuullisina.

Minna Fali pitää tärkeänä, että tukea tarvitsevat henkilöt pääsevät muuttamaan hyväkuntoiseen ja miellyttävään asuntoon.

– Se toimii eräänlaisena kunnianosoituksena: sinä olet niin arvokas ihminen, että ansaitset hyvän ja viihtyisän asunnon. Omasta kodista on myös aina mukavampaa pitää huolta, kun se on siistin näköinen jo tullessa, Fali toteaa.

Aspa-koti Sillansuun toimintakonseptiin kuuluu, että asiakas on mukana kaikessa häntä koskevassa päätöksenteossa. Asiakkaan palveluntarvetta arvioidaan säännöllisesti yhdessä asiakkaan ja hänen verkostojensa kanssa.

– Kun meille tulee uusi asiakas, hän saa tukea alkuun aina tiiviimmin. Työntekijän kanssa voi tavata jopa päivittäin, jos tilanne sitä vaatii, Minna Fali kertoo.

– Idea on, että pikku hiljaa tukea vähennetään kunnes katsotaan, että nyt asiakas pärjääkin jo itsekseen.

Falin mukaan tuki voi olla lähestulkoon mitä vain: esimerkiksi Kelan kaavakkeiden täyttämistä ja lähettämistä, kotiaskareiden opettelua, harjoittelua autokoulua varten tai opinnäytetyön oikolukua.

Sillansuu tarjoaa lisäksi puhelintukea sekä erilaista ryhmätoimintaa. Ryhmät kokoontuvat päivittäin Sillansuun yhteisissä tiloissa Siltakadulla.

Matias Kankaan tullessa Sillansuun asiakkaaksi kysyi Fali tältä tämän vahvuuksista ja mieltymyksistä.

– Minna ei tiedustellut minulta mitään diagnooseja vaan lähti saman tien vahvuuksista liikkeelle. Sitä kautta tuli esille musiikkiharrastukseni, ja nyt olen pyörittänyt puolitoista vuotta musaryhmää, Kangas kertoo.

Musaryhmästä hitsautui yhtye nimeltä W.A.S.P.A, joka esiintyi viime vuoden lopussa Mielenterveysmessuilla Helsingissä.

– Aspan toiminnan ytimessä on voimavarakeskeisyys. Meillä kaikilla on jotakin, jossa olemme hyviä, ja halu olla päättämässä itseään koskevia asioita, Fali kertoo.

Matias Kangas kulkee Aspa-koti Sillansuun asiakkaana parhaillaan loppusuoraa. Vajaan kahden vuoden asiakkuus on päättymäisillään, ja samoihin aikoihin se yleensä Sillansuun asiakkailla päättyykin.

– Nyt minulla on ollut henkilökohtaisia tapaamisia pari kertaa kuussa, Kangas toteaa.

Tällä hetkellä Kankaan tärkein suunnitelma tulevaisuudelle on saada paperit ulos Karelia-ammattikorkeakoulusta, jossa hän aloitti sosionomiopinnot tammikuussa.

– Tämä homma karkasi minulla vähän lapasesta, kun alkoi tulla vähitellen nakkeja monesta suunnasta, ja tajusin, että olen vahingossa saattanut löytää tämän kautta oman kutsumukseni, Kangas naurahtaa.

– No kerro nyt se meidän yhteinen unelma, Fali huomauttaa väliin.

– Niin, no... jossakin vaiheessa, kun olen valmis sosionomi, saattaisin itseni tästä konsernista työntekijänä löytää, Kangas myhäilee.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä