Julkaistu    |  Päivitetty 
Mira Pamola

Kesäkohtaamisia kahvikupin äärellä

Rantakylän kirkon pihan leikkikentällä järjestetään iltakärrikahviloita, jotta myös työssäkäyvät perheet pääsevät toimintaan mukaan, esittelee Marja Kukkonen. Rantakylän kirkon pihan leikkikentällä järjestetään iltakärrikahviloita, jotta myös työssäkäyvät perheet pääsevät toimintaan mukaan, esittelee Marja Kukkonen.
Pielisensuun seurakunnan nuorten vuonna 2016 aloittama puistokahvitoiminta innosti viime kesänä myös Rantakylän seurakuntaa kehittelemään vastaavaa toimintaa omalle alueelleen. Tänä kesänä kärrikahvila kiertää taas Rantakylän ja Utran puistoja ja tarjoaa kohtaamispaikan alueen lapsiperheille.

–  Perheet olivat paljon toivoneet, että heillekin olisi kesällä jotain toimintaa, koska perhekerhot loppuvat toukokuun lopulla. Perheet ovat valmiiksi leikkikentillä, joten me päätimme mennä sinne heidän luokseen, kertoo Rantakylän seurakunnan varhaiskasvatuksen ohjaaja Marja Kukkonen.

Viime kesänä toiminta polkaistiin käyntiin. Kärrin kyydissä oli tarjolla maksutonta kahvia, teetä, mehua ja pientä suuhunpantavaa.

– Emme ole menneet paljoakaan kahvi edellä, vaan tärkeintä on kohtaaminen, Kukkonen kiteyttää.

Kärrikahvila sai Kukkosen mukaan yllättävänkin hyvän vastaanoton: jokaisella kerralla kävijöitä on kolmestakymmenestä jopa seitsemäänkymmeneen. Suosion myötä kärrikahvilan toimintaa päätettiin jatkaa myös tänä kesänä.

Maanantaiaamupäivisin kärrikahvila käy Rantakylän Riippapuistossa ja perjantaisin Utran Jynkänpuistossa.

Lisäksi seurakunta järjestää iltakärrikahviloita keskiviikkoisin Rantakylän kirkon pihan leikkipaikalla. Aloite iltatoimintaan tuli perheiltä.

–  Illalla paikalle pääsevät myös ne perheet, joiden vanhemmat ovat päivisin töissä. Toiveena tuli, että isätkin pääsisivät joskus mukaan, Kukkonen kertoo.

Seurakunnan lastenohjaajat järjestävät puistoihin myös ohjelmaa ja aktiviteettia lapsille.

– Keinujen ja härvelien lisäksi sinne tulee esimerkiksi ohjattua leikkirataa, vähän erilaista kuin silloin kun mennään äidin tai isän kanssa leikkipuistoon.

Kärrin varustukseen kuuluvat kertakäyttömukit, mutta Kukkonen muistuttaa, että osallistujan oma muki kulkee myös kätevästi lastenvaunuissa mukana.

– Se on pieni ympäristöystävällinen ja kasvatuksellinen teko, ja luontokin kiittää.

Kärrikahvila mahdollistaa lapsiperheille matalan kynnyksen kohtaamispaikan.

–  Tärkeintä on, että me kohtaamme perheitä ja perheet kohtaavat toisiaan. Paikalle on kiva tulla, kun saa kupin kahvia ja seuraa, Kukkonen sanoo.

Elokuun lopulta toukokuun loppuun seurakunta järjestää perhekerhoja, mutta kesän lomakausi on monelle pitkä aika ilman vertaistukea. Jos vanhemmista toinen on töissä ja toinen hoitaa yksin lapsia, voi kotiin jäävän aika käydä pitkäksi.

–  Kenenkään ei pitäisi jäädä yksin lastensa kanssa vaan on tärkeää että kohtaamisen paikkoja ja vertaistukea on tarjolla vanhemmille ja lapsille ympäri vuoden, Kukkonen summaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä