Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Artistit pyytävät, festarit maksavat

Vuonna 2017 Ilosaarirockin lauantai ja sunnuntai olivat loppuunmyytyjä. Tämän vuoden festarin osalta lippujen myynnissä ollaan nyt viime vuotta edellä. Vuonna 2017 Ilosaarirockin lauantai ja sunnuntai olivat loppuunmyytyjä. Tämän vuoden festarin osalta lippujen myynnissä ollaan nyt viime vuotta edellä.
Musiikkifestivaalien hinnat ovat nousseet 2000-luvulla tasaiseen tahtiin. Siinä, missä vuonna 2011 Ilosaarirockin kahden päivän ennakkolippu verotti lompakkoa 75 euroa, tämän vuoden Ilosaarirockin kahden päivän lipun keväthinta on alkaen 109 euroa, johon tulevat lisäksi kauppakohtaiset palvelu- ja toimitusmaksut päälle – toki on huomioitava, että Ilosaarirockiin myytiin viime vuoden marraskuussa viikon ajan ennen ohjelmajulkistuksia edullisempia sika säkissä -lippuja, jollaiseen sisältyi kaikki kolme festaripäivää noin 109 euron hintaan.

Tällä hetkellä kolmen päivän lipun saa alkaen 139 eurolla.

– Lippujen hinnat nousevat siinä, missä muidenkin tuotteiden ja palveluiden hinnat. Se johtuu yleisestä taloustilanteesta. Ilosaarirockilla on kuitenkin aatteellinen yhdistys taustallaan, joten pyrimme pitämään hinnat järkevinä, toteaa Ilosaarirockin vastaava tuottaja Petri Varis viitaten festarin taustalla toimivaan Joensuun Popmuusikot ry:hyn.

Variksen mukaan suurin lippujen hintoihin vaikuttava tekijä on artistipalkkioiden valtaisa nousu.

– Vaikka kaikissa kuluissa on vuosittain tietty noin kymmenen prosentin kasvu, on artistipalkkioiden kasvu todella paljon isompaa kuin muut kustannukset, Varis toteaa.

Variksen mukaan suomalaiset festarit kilpailevat ulkomaisista artisteista Keski-Euroopan tapahtumien kanssa, minkä vuoksi hintoja on nostettava.

– Tapahtumat voivat olla paljon suurempia kuin me olemme, ja näin ollen myös pystyvät myymään paljon enemmän lippuja. Isomman maan keikalla katsotaan olevan enemmän arvoa kuin pienemmän maan keikalla, Varis avaa.

Petri Varis seuraa työnsä puolesta aktiivisesti sosiaalisessa mediassa Ilosaarirockista ja muista festareista käytyjä keskusteluja.

– Siinä on todella paljon hajontaa, minkä ajatellaan olevan iso artisti ja minkä ei. Se on aika hassuakin, koska maallikot ajattelevat helposti oman suosikkiartistinsa olevan myös se kaikkein kallein artisti, Varis toteaa ja muistuttaa, että esimerkiksi Ilosaarirockissa sunnuntaina esiintyvän Grammy-voittaja Jack Whiten hintalappu festareille ei ole halpa.

– Vaikka hän ei monien suomalaisten mielestä ole mikään valtava nimi, on hän Yhdysvalloissa todellinen supertähti.

Artistikulujen nousemista alleviivaa myös Kuopiorockin festivaalipäällikkö Allu Koskinen. Kuopiorockin yhden päivän lippu maksaa tällä hetkellä päivästä riippuen 69–75 euroa, kun taas vuonna 2011 yhden päivän lippu maksoi päivästä riippuen 38–43 euroa.

– Toki tapahtuma oli silloin paljon pienempi, siellä oli vain yksi esiintymislava. Hinnat ovat vuosien varrella välillä nousseet ja välillä laskeneet riippuen esiintyjistä ja oheisohjelmasta. Kuopiorock on laajentunut ja ohjelmistoon on tullut viime vuosina isompia artisteja, Koskinen kertoo.

Artistipalkkioiden nousulle ei näy loppua niin kauan, kun tapahtumat ovat valmiita maksamaan pyydetyn summan.

– Haluamme isona festarina kilpailla ykkösesiintyjistä, joten hintakattoa on pakko nostaa. Tärkeintä on, että emme tee tyhmiä päätöksiä ja ota turhia riskejä, vaan että pystymme järjestämään Ilosaarirockin ensikin vuonna, Petri Varis toteaa.

Variksen mukaan lippujen hinnat pyritään pitämään maltillisina esimerkiksi yhteistyöllä, festivaalin muulla hinnoittelulla ja tekemällä tapahtuman mahdollisimman kustannustehokkaasti.

– Myymme mieluummin vaikkapa alkoholia normaalihintaan ja pidämme lippujen hinnat matalampina, jotta ihmiset pääsevät kuuntelemaan musiikkia.

Festivaalin sisällön ja oheisohjelman puolesta puhuu myös Allu Koskinen, jonka mukaan jo pelkkä festarien rakentaminen on todella suuri kustannus.

– Hinnathan voisivat olla halvemmat, mutta silloin sisältöä ei olisi niin paljon. Jokaisen vuoden hinnat katsotaan sen mukaan, millainen artistikattaus tulee olemaan, Koskinen toteaa.

Petri Varis neuvoo kuluttajia vertaamaan eri tapahtumien lippuja keskenään, mikäli hinnat mietityttävät.

– Toki meilläkin on kuusikymmentä bändiä tulossa, niin siitä voi laskea, paljonko jää maksamaan yksi bändi, jos kolmen päivän lippu on 139 euroa – jos nyt näsäviisastella haluaa, Varis naurahtaa.

Suomen festareiden liput ovat Petri Variksen mukaan edullisia verrattuna esimerkiksi Keski-Euroopan festareihin, joissa lippujen hinnat nousevat helposti yli kahteensataan euroon.

– Monien festareiden järjestäjien taholta Suomessa on ääneen sanottu, että täällä on liian halvat liput – tavallaan emme voi ikinä kilpailla artisteista samalla tavalla, Varis kertoo.

Variksen mukaan Ilosaarirock saa vuosittain samanlaista palautetta huolimatta siitä, onko lippujen hintoja nostettu vaiko ei.

– Se on sellainen yleinen sanonta, että hitsi kun maksaa paljon. Hyvä esimerkki on Ruisrock, jonka lippujen hinnat nostettiin tänä vuonna lähemmäs kahtasataa euroa, ja koko festari myi loppuun huhtikuussa. Lopulta ihmiset ovat kuitenkin valmiita maksamaan lipuista, Varis toteaa.

Ilosaarirock oli viime kesänä Suomen kolmanneksi suurin festari, ja edelle jäivät vain Flow ja Ruisrock. Ilosaarirockin lauantai ja sunnuntai olivat viime vuonna loppuunmyytyjä, ja lippuja myytiin enemmän kuin koskaan eli yhteensä noin 67 000 kappaletta.

– Viime vuosi oli monelta kantilta katsottuna paras koko Ilosaarirockin historiassa. Tällä hetkellä olemme lipunmyynnissä viime vuotta edellä, joten tilanne näyttää erittäin hyvältä, Varis summaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä