Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

Äitienpäiväksi brunssi ja lahjakortti spahan

Lahjakortti spahan on suosittu ja pidetty äitienpäivälahja. Maija Yrjölä Lahjakortti spahan on suosittu ja pidetty äitienpäivälahja.

Kakku, kukat ja brunssi tai aamiainen sänkyyn ovat suosittuja tapoja muistaa äitiä tai mummoa. Karjalan Heili kysyi ihmisiltä, millaisia perinteitä äitienpäivään liittyy ja kuinka äitiä muistetaan.


Aamiainen sänkyyn
Lapsuudessa meillä oli perinteenä viedä äidille aamupala sänkyyn tarjottimella. Aamupalaan kuului ainakin teetä, leipää, kakkua ja hedelmiä, ja ne piti asetella tarjottimelle nätisti jonkun kukan kera. Koulussa teimme äideille kortteja tai pieniä lahjoja. Perinteisiin kuului ja kuuluu yhä käydä yhdessä mummon luona kahvittelemassa.
Nykyisin aamupalan sänkyyn viemisen sijaan meillä on tapana mennä Kaavin lähes ainoaan ravintolaan syömään äitienpäivän buffet-lounas. En välttämättä osta erikseen lahjaa, mutta joskus olen hankkinut äidille esimerkiksi lahjakortin Netflixiin tai lehtitilauksen yhdessä sisarusteni kanssa, tai olemme saattaneet leipoa myös kakun.
Viivi Räsänen

Välineitä harrastukseen
Olemme usein käyneet koko perheen kanssa yhdessä syömässä brunssin tai äitienpäivälounaan, minkä lisäksi käymme mummien luona tai he ovat saattaneet tulla meille kylään. Kukkaset ja onnittelukortit kuuluvat asiaan, ja välillä on hankittu äidille esimerkiksi harrastusvälineitä lahjaksi, jos niille on ollut tarvetta. Myös lahjakortti spahan on ollut mieluisa lahja.
Arttu Huttunen

Valkovuokkoja Kuopiossa
Olemme äitini kanssa tosi läheisiä ja vietämme paljon aikaa muutenkin yhdessä, mutta aina äitienpäivänä olemme koko porukalla perheen kanssa äidin luona viettämässä päivää. Kun olin pienempi, meillä oli joka vuosi tapana käydä tietyssä paikassa Kuopiossa keräämässä valkovuokkoja, koska ne alkoivat kukkia juuri siihen aikaan. Sitä teimme kauan, mutta nyt kun kaikki lapset ovat jo vanhempia, perinne on jäänyt.
Nykyisin menemme äitienpäivänä porukalla äidin luokse, syömme hyvin ja joku meistä tekee myös kakun sinne. Meidän perheessä on vahva perinne se, että äitienpäivänä viedään lahja ja sen pitää olla yhtä lailla ajatuksella hankittu kuin vaikkapa synttärilahjakin.
Vilma Iso-Ilomäki

Lahjaksi siivous
Paras äitienpäivälahja on siivous! Joka vuosi sama lahja, mutta aina yhtä mieluinen. En tarvitse mitään turhia pölynkerääjiä tai muita jonninjoutavia asioita.
Tuula Saren

Taukoa ruoanlaitosta
Joka äitienpäivä annan äidille ja mummolle kortin ja jonkin pienen lahjan tai kukkia. Opiskelen parhaillani kokiksi, ja nykyisin teen äidille myös ruokaa, että hän saa itse ruoanlaitosta taukoa. Tykkään tehdä jotakin hienompaa tai erikoisempaa, jota hän ei ehkä aiemmin ole maistanut, tai sitten vaihtoehtoisesti hänen lempiruokaansa.
Veera Palviainen
Itse tehty kakku
Äitienpäivänä pitää aina leipoa kakku. Meidän äiti on varsinkin niin makean perään, että kakku saa aina mamman suun hymyyn! Se on joka vuosi vähän erilainen, riippuen millaisen aina milloinkin innostun leipomaan. Kakku korkataan usein jo aamupalapöydässä, joka on äitienpäivänä tietenkin pullollaan monenmoista sorttia. Yleensä laitamme aamiaisen äidille valmiiksi pöytään ja syömme yhdessä hitaan ja herkullisen aamiaisen.
Reetta Haverinen

Ei lahjoja
Itse olen aina muistanut omaa äitiä kortilla ja kukalla. Käymme myös yhdessä ulkona syömässä. Mielestäni lahjat eivät kuulu äitienpäivään (eivätkä isänpäivään). Muistaminen on tärkeämpää. Nyt kun itselläni on pieniä lapsia, äitienpäivä on saanut syvemmän merkityksen kuin mitä sillä ennen oli. Lisäksi myös omaa äitiä ajattelee eri tavalla nyt, kun on itse äiti. En kuitenkaan odota mitään erityisiä lahjoja ja olemme puolison kanssa sopineet, että korkeintaan hemmottelulahjakortteja tai muuta sellaista ostamme toisillemme äitien- ja isänpäivänä. Sitten tietenkin, kun lapset kasvavat ja osaavat tai haluavat jotain lahjaksi antaa, se on eri juttu.
Tanja Ikonen


Lahja-apua isälle
Pienenä veimme äidille aamiaisen sänkyyn, nykyisin teemme sen valmiiksi pöytään, jos mahdollista. Tosin nykyisin tulee käytyä vanhempien luona usein vain päiväselti, jolloin isä hoitaa aamiaisen, ja me siskoni kanssa hoidamme lahjapuolen, jossa isä tarvitsee usein apua.
Olemme antaneet äidille äitienpäivälahjaksi esimerkiksi lahjakortin spahan, josta hän kyllä tykkäsi. Muuten annamme usein sisustustavaraa, koska tunnemme äidin maun niin hyvin, joten tiedämme mitä hän haluaa.
Äiti leipoo yleensä itse jotakin pientä äitienpäiväksi, koska sen hän osaa ja myös pitää siitä. Lisäksi viemme yhdessä mummojen haudoille kukkia.
Mira Ylä-Mononen

Puhelu riittää
Itse olen aika epäpyhä tällaisten traditioiden kanssa. Nyt olen useampana vuonna sekä äitien- että isänpäivänä kirjoittanut Facebook-seinälleni suhteellisen pitkällä kaavalla jotakin liittyen omaan äitiini tai isääni, ja muitakin ajatuksia, mitä kyseinen aihe minussa herättää.
Lapsuuden jälkeen ei ole tullut puhelua enempää äitienpäivää juhlistettua, mikä osin johtuu ehkä siitäkin, että soittelemme äidin kanssa lähes joka toinen päivä muutenkin. Välimatkaa meillä on satakunta kilometriä.
Olli Ikonen

Vaellukselle luontoon
Perinteisiin kuuluu viedä äiti jonnekin ähkyihanaan brunssipaikkaan tai tehdä brunssi vaihtoehtoisesti itse. Odotan itse parhaillani, ja joskus tulevaisuudessa äitinä olisi varmasti kiva päästä äitienpäivänä hemmoteltavaksi esimerkiksi hierontaan, spahan tai liikkumaan vaikkapa joogan tai pilateksen parissa. Myös luontovaellus voisi olla mukava perinne.
Jenna Tiainen

Englantilainen aamiainen
Silloin kun asuin vielä kotona vanhempien luona, teimme siskoni ja isäni kanssa äidille aina englantilaisen aamiaisen. Siihen kuului esimerkiksi appelsiinimehua, teetä, paahtoleipää, pekonia, makkaroita, vihanneksia ja marmeladia. Äiti sai tietysti nukkua pitkään samalla kun me ahersimme keittiössä. Sitten menimme herättämään äidin lahjojen kera, kun kaikki oli valmista.
Inka Mustonen

Äitiä ikävä
Onnitteluviestit kuuluvat äitienpäivään totta kai. Pienempänä leivoimme isän kanssa aina kakun. Nykyään isä taitaa hoitaa kaikki meidän äitienpäivät ja muut naistenpäivät tuomalla äidille ruusukimpun.
Nykyisin meillä on äidin kanssa välimatkaa ”vain” 350 kilometriä. Kyllä näin aikuisenakin tulee välillä äitiä ikävä. Terveisiä äidille!
Veera Korhonen

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä