Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Pelisuunnittelua, purjehdusta vai tanssia?

Roboleiri järjestettiin kesällä 2017, jolloin se oli hyvin suosittu lasten keskuudessa. Myös tämän vuoden leiri on kerännyt jo joukon ilmoittautuneita, ja lisäpaikkoja yritetään järjestää. Anne Keränen Roboleiri järjestettiin kesällä 2017, jolloin se oli hyvin suosittu lasten keskuudessa. Myös tämän vuoden leiri on kerännyt jo joukon ilmoittautuneita, ja lisäpaikkoja yritetään järjestää.

Yli viisikymmentä vuotta Pohjois-Karjalassa toiminut kesäyliopisto, nykyiseltä nimeltään Riveria kesäyliopisto, järjestää nyt kolmatta vuotta lapsille ja nuorille leiritoimintaa kesäloman aikana. Ilmoittautumiset sulkeutuvat 18. toukokuuta tai leirien täyttyessä, joten halukkaiden kannattaa ottaa jo selvää leiritarjonnasta.

– Leireille mahtuu kyllä vielä toistaiseksi mukaan. Roboleiri tosin on täyttymäisillään, mutta koetamme järjestää siihen lisäpaikkoja, kertoo kesäyliopiston koulutussuunnittelija Minna Karjalainen.
Roboleiri on jo viime vuonna järjestetty, 8–14-vuotiaille suunnattu leiri, jossa lapset ja nuoret pääsevät tutustumaan robotiikkaan ja rakentamaan oman robottinsa.
– Robotiikka nousi esille Tiedeleirillä, jossa lapsia kiinnosti eniten robotiikkaan liittyvä osio, Karjalainen kertoo.

Yhteistä iltaohjelmaa
Kaiken kaikkiaan kesäyliopisto on mukana järjestämässä kuutta leiriä, jotka ovat Tiedeleiri, Roboleiri, Pelisuunnitteluleiri, Tanssileiri, Joensuun Veneilykoulun kanssa yhteistyössä järjestettävä Purjehdusleiri sekä Pohjois-Karjalan musiikkiyhdistyksen kanssa yhteistyössä järjestettävä Musiikkileiri.
Kaikilla leireillä lukuun ottamatta Tiedeleiriä on mahdollisuus yöpyä Niittylahden opistolla, ja suurin osa leiriläisistä jääkin yöksi. Leirien iltaohjelmaan kuuluu muun muassa saunomista, uimista ja makkaranpaistoa.
– Eri leireillä on yhteinen iltaohjelma, ja viime vuonna viimeisenä päivänä kotiinlähdön koittaessa kuulin muutaman pojan Purjehdus- ja Pelisuunnitteluleireiltä juttelevan, että nähdään sitten ensi kesänä ja laitetaan viestiä Whatsappissa. Se oli mahtavaa, toteaa viestinnän kehittäjä Anne Keränen Riveriasta.
Kesäyliopiston leirien kuvaukset ja ilmoittautumisen löytää Riverian verkkosivuilta osoitteesta www.riveria.fi/leirit.

Perinteinen Sporttileiri
Leiritoimintaa kesällä lapsille järjestää myös Pokali, jonka perinteinen Sporttileiri järjestetään 6.–8. kesäkuuta. Sporttileirillä on eskari- ja kouluikäisille suunnatuja eri urheilulajeihin keskittyviä leirejä sekä monilajileirejä, joissa pääsee kokeilemaan useampia lajeja. Sporttileirin ohjelmaan kuuluvat lisäksi avajaiset, leiribileet sekä leirin päättäjäiset.
Myös Sporttileiri on yöleiri, jossa yöpyminen ja ruokailut tapahtuvat Joensuun yhteiskoulun lukion tiloissa. Leireille voi kuitenkin osallistua halutessaan vain päivisin.
Lajivaihtoehtoina Sporttileirillä ovat esimerkiksi jalkapallo, sulkapallo, salibandy, ratsastus, tanssi, sirkus, paini, suunnistus ja telinevoimistelu. Uutena mukaan on otettu myös tramppa- eli trampoliiniliikunta.
– Olemme pyrkineet muuttamaan konseptia siten, että leirit eivät olisi enää niin lajisidonnaisia: olemme ottaneet mukaan myös näitä monilajileirejä, joissa keskitytään esimerkiksi useampiin palloilulajeihin tai tanssilliseen ja rytmiliikuntaan, kertoo lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä Janne Hiltunen Pokalilta.
Pokalin Sporttileirin tarjontaa voi selata ja leireille ilmoittautumisen löytää osoitteesta www.pokali.fi/lasten_ja_nuorten_liikunta/leirit/sporttileiri/. Sporttileirin ilmoittautuminen päättyy 20. toukokuuta. Hiltusen mukaan tämän kesän leirille odotetaan 250–300 lasta. Suosituimpia lajeja Sporttileirillä ovat tavallisesti olleet perinteiset lajit, kuten jalkapallo ja salibandy.
– Myös tramppaliikunta on jo nyt vetänyt hyvin porukkaa. Testasimme sen talvileirillä, ja se on ihan selkeästi jatkettava perinne, Hiltunen toteaa.

Leirejä ja retkiä koko kesän
Joensuun kaupungin nuorisopalveluiden organisoimat leirit järjestetään kesän mittaan niin porrastetusti, että tiettyä viimeistä ilmoittautumispäivää ei ole. Kaikille leireille on kuitenkin ilmoittauduttava viimeistään kaksi viikkoa ennen leirin alkamista.
Nuorisopalvelut järjestää leirejä ja retkiä pääosin kouluikäisille ja sitä vanhemmille lapsille ja nuorille. Kesän leiri- ja harrastustoimintaa pääsee tarkastelemaan verkossa osoitteessa www.nuortenjoensuu.fi.
– Jos maaseutualueen leireille haluaa, kannattaa toimia aika nopeasti, sillä paikat ovat täyttyneet kovaa vauhtia, kertoo kaupungin nuorisötyön koordinaattori Annu Jantunen.
Kaupungin leiri- ja retkitarjontaan sisältyy muun muassa Noljakan päiväleiri, Kalastusleiri Ruunaalla, Kolovesi-leiri, Keskiaikainen mysteerileiri sekä retki Linnanmäelle.
– Tällä hetkellä tilanne kaikkien leirien osalta näyttää tosi hyvältä ja kaikki ovat toteutumassa, Jantunen summaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä