Julkaistu    |  Päivitetty 

Äiti haluaa kukan - ja mieluiten ruusun

Äitien kiistaton suosikki on perinteinen ruusu, mutta myös orkidea, pelargoni ja valkovuokko saavat kannatusta. Suomalaiset myös ostavat äitienpäivänä kukkia; 59 prosenttia suomalaisista ilmoittaa ostavansa kukkia aina äitienpäivänä.

–  Vastauksista päätellen kukan antaja voi olla hyvillä mielin, koska kukkalahja on todennäköisesti erittäin odotettu ja toivottu. Toiset haluavat muistaa äitiä luonnosta kerätyillä valkovuokoilla, mutta suurin osa haluaa antaa äidille pitkäaikaisen ilon ruukku- tai parvekekukkien muodossa, tutkailee tuloksia Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Yksi kasvi kannattaa äitienpäivänä kuitenkin jättää ostamatta ellei äidin sattumoisin tiedetä olevan kyseisen kasvin ystävä. Äideistä nimittäin 71 prosenttia on sitä mieltä, että kaktus ei sovi äitienpäivään.

Äitien mielestä mieluisaan äitienpäiväkukkaan ei tarvita paksua lompakkoa. Suurin osa äideistä on sitä mieltä, että alle 20 eurolla saa sopivan äitienpäiväkukan.

Biolanin toteuttama kuluttajakysely äitienpäiväkukista toteutettiin huhtikuussa 2018 ja siihen vastasi 1157 suomalaista. Vastaajista 556 kertoi olevansa myös äiti.

Ruukkuruusu viihtyy valossa ja tarvitsee paljon vettä ja ravinteita kukkiakseen koko kesän. Varmista, että ylimääräinen kasteluvesi pääsee pois ruukusta. Ruukkuun kannattaa laittaa hidasliukoisia ravinteita, kuten kanankakkarakeita, joista vapautuu ravinteita koko kesän ajan. Kukkineet kukinnot leikataan pois. Ruukkuruusun kasvatus onnistuu myös sisällä. Puutarhaan istutettuna se saattaa säilyä vuodesta toiseen.

Hortensia sijoitetaan ulkona puolivarjoon ja tuulensuojaiseen paikkaan. Sisällä jalohortensian saa menestymään valoisassa, mutta viileässä paikassa. Hortensia vaatii paljon vettä ja säännöllinen kastelu onkin jalohortensian hoidossa tärkeintä. Biohiiltä sisältävä multa pystyy varastoimaan vettä ja helpottaa siten kastelua. Muista lannoittaa hortensiaa joko ruukkuun tai kasteluveteen lisättävällä lannoitteella.

Perhosorkideaa kastellaan kukinnan ajan noin kerran viikossa upottamalla ruukku muutamaksi minuutiksi vesiastiaan. Kukinta kestää pitkään, mutta sen päätyttyä aloitetaan lannoitus orkidearavinteella. Orkidean paikka ei kesällä ole paahteisella ikkunalla vaan vähän sisemmällä huoneessa. Perhosorkideaa ei kannata viedä ulos.

Pelargoni viihtyy aurinkoisella paikalla ulkona, lasitetulla parvekkeella tai verannalla. Pelargoni istutetaan ulos vasta, kun hallanvaara on ohi. Pelargoni kukkii koko kesän, kun muistaa lannoittaa ja taitella kuihtuneet kukinnot pois.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä