Julkaistu    |  Päivitetty 
Jentta Ilanmaa

Snooker-pöydillä jo tungosta

Hallitsevalle snookerin suomenmestarille löytyi Joensuun-vierailujen ajaksi harjoitustilat Studio Korennon pöydältä. Hallitsevalle snookerin suomenmestarille löytyi Joensuun-vierailujen ajaksi harjoitustilat Studio Korennon pöydältä.
Snooker on saanut viime vuosina ison sijan Eurosportin tv-lähetyksissä, ja snooker-lähetysten katsojaluvut kertovat, että Ronnie O´Sullivan, Mark Selby ja muut maailman kovimmat pelaajat ovat tulleet tutuiksi myös tuhansille suomalaisille televisionkatsojille.

Lajin huippuja on kiehtovaa seurata televisiosta, mutta moni snookerista kiinnostunut mielii jossain vaiheessa päästä myös itse palloja säkittämään.

–  Pöydälle on ollut käyttöä. Olemme jo käyneet keskustelua uusista isommista tiloista, joihin mahtuisi kaksi tai kolme snooker-pöytää, Hannu Voutilainen Joensuu Snooker Alliancesta kertoo.

Joensuu Snooker Alliancen tiloissa Teollisuuskadulla pelaa aktiivisesti useita kymmeniä pelaajia. Syksystä kesään kestävällä kilpailukaudella pöydällä paitsi treenataan, pelataan myös viisi paikallista cup-kisaa, joihin karsintoineen osallistuu nelisenkymmentä pelaajaa.

–  Kiinnostus cuppeihin on koko ajan lisääntynyt, ja niiden pyörittäminen näissä tiloissa alkaa jo olla melkoinen suoritus, Vuotilainen kertoo.

Suomen snooker-harrastuksen keskus on Turku, ja tämän lisäksi määrällisesti eniten pelaajia löytyy pääkaupunkiseudulta ja Etelä- ja Keski-Suomen isoista kaupungeista.

Harvasta kaupungista löytyy kuitenkin yhtä organisoitua ja säännöllistä nimenomaan harrastajille tarkoitettua kilpailutoimintaa kuin Joensuusta.

– Sitä on hämmästelty ympäri Suomea. Yksittäisiä turnauksia järjestetään muuallakin, mutta meillä yksi kilpailukausi on jo vuosia sisältänyt nuo viisi cup-kisaa, Hannu Voutilainen kertoo.

–  Sen lisäksi järjestetään vuoden aikana yksittäisiä turnauksia, kuten nyt helmikuussa pidetty shoot out -turnaus.

Joensuu Snooker Alliance on toistaiseksi toiminut kerhostatuksella. Kansallisen tason divariin pelaajia voivat lähettää ainoastaan rekisteröidyt yhdistykset, mikä on saanut kerholaiset miettimään yhdistyksen rekisteröimistä.

–  Joensuussa on muutamia divaritason pelaajia, ja olisihan se kiva katsoa, kuinka he siellä pärjäävät. Divari motivoisi muitakin treenaamaan ja kokeilemaan, miten pitkälle omat taidot riittävät, Voutilainen miettii.

Snooker-pöytiä on Joensuussa niin yksityisillä ihmisillä, työpaikoilla kuin erilaisilla harrastusporukoillakin.

Kaupungin ainoa julkinen snooker-pöytä on Viihdekeskus Cosmicissa. Pöydän voi varata haluamakseen tuntimääräksi omaan käyttöönsä ja harjoitella joko yksin tai porukalla.

Myös Cosmicissa on huomattu lajin suosion hurja kasvu.

–  Pöytä on lähes aina varattu. Todennäköisesti käyttöä olisi toisellekin pöydälle, mutta siinä valitettavasti taitaa tulla vastaan tilaongelma, Cosmicin yrittäjä Tomi Väänänen kertoo.

Väänäsen mukaan snookerin suosiota ruokkivat niin tv-lähetykset kuin Joensuussa pyörivä aktiivinen kilpailutoiminta.

–  Ne, jotka kisaavat paikallisissa cup-kisoissa käyvät harjoittelemassa.

– Sitten on asiakkaita, jotka kertovat jääneensä koukkuun snooker-lähetysten seuraamiseen. He osaavat snookerin säännöt etu- ja takaperin ja seuraava askel on tietysti kokeilla, miltä itse pelaaminen tuntuu.

Väänäsen mukaan snooker-pöydällä käy lähes yksinomaan miehiä, ja suurin pelaajaryhmä löytyy ikähaarukasta 25–40 vuotta.

–  Mikä on vähän harmi. Laji kun sopii yhtä hyvin naisille ja lapsille ja ihan kaikenikäisille.

Tähän mennessä Cosmic on tarjonnut lajiopastusta lähinnä yrityksille mutta lajin kasvanut suosio on herättänyt ajatuksia snooker-koulujen ja -kilpailujen järjestämisestä jatkossa myös Cosmicin tiloissa.

–  Varmasti olisi kysyntää, Väänänen miettii.

Joensuun snooker-tapahtumia ja -harrastajia voi seurata esimerkiksi Joensuu Snooker Alliancen Facebook-sivujen kautta.

–  Sitä kautta voi myös ottaa yhteyttä, jos haluaa tulla seuraamaan muiden pelejä tai päästä itse kokeilemaan pelaamista, Hannu Voutilainen kertoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä