Julkaistu    |  Päivitetty 
Mira Pamola

Kausiajoneuvot kuntoon ennen ajokelejä

Moottoripyörien huoltoliikkeissä riittää hommia keväisin. Moottoripyörien huoltoliikkeissä riittää hommia keväisin.
Veneen perusteellinen syyshuolto heti vesiltä noston yhteydessä vähentää huollon tarvetta keväällä. Joensuun Pursiseura ry:n kommodori Petri Burman myöntää, että monilla huolto kuitenkin jää kevääseen.

– Keväthuoltoon kuuluu tietysti moottorin ja pohjan kunnon varmistaminen. Ennen vesille lähtöä tulee käydä läpi, että veneestä löytyy kaikki tarvittavat turvavarusteet.

Monelle oman veneen laittaminen ja kunnostaminen on sydämenasia, toiset taas jättävät suosiolla huoltohommat ammattilaisille. Burman lukeutuu jälkimmäisiin.

– Totta kai jokaisen veneilijän pitää tuntea oma alus. Jos vesillä sattuukin jotain, niin täytyy tietää mitä tehdä.

Kevät on huoltoliikkeiden sesonkiaikaa.

– Kun aurinko alkaa paistaa, niin ihmiset heräävät ja liikkeessä on yhtäkkiä viisikymmentä perämoottoria jonossa. Huoltoajatkin ovat sitten sen mittaiset, Burman toteaa.

Myös moottoripyörä kannattaa huollattaa jo talvella, mikäli haluaa välttää ruuhkat.

–  Kiireisimmät kuukaudet ovat maalis-, huhti- ja toukokuu, kertoo Jarmo Heikkinen huoltokorjaamo MP-mestalta.

Heikkisen mukaan ennen kevään ensimmäistä ajoa tulee tehdä vähintäänkin tärkeimmät turvallisuuteen vaikuttavat tarkistukset.

– Rengaspaine ja renkaiden kunto, ketjujen pesu ja öljyäminen, jarrupalojen ja jarrujen toiminnan tarkistus, valot ja vilkut, hän luettelee.

Säiden lämpeneminen innostaa ulkoilemaan. Niin kiire ei kuitenkaan saa olla, että lähtee huoltamattomalla menopelillä liikenteeseen.

–  Kaksipyöräisillä liikkumiseen liittyy enemmän riskejä kuin nelipyöräisiin. Siinä ei ole suojana yhtään peltiä ja jos renkaissa ei ole riittävästi pintaa tai kumit ovat vanhat ja kovettuneet, niin kyllä se sattuu ensimmäisenä ihan omaan nilkkaan, Jarmo Heikkinen muistuttaa.

Talven jäljiltä myös oma ajotaito saattaa olla ruosteessa.

– Kannattaa pieni koeajolenkki tehdä vaikka sivutiellä ennen liikenteeseen lähtöä ja vähän kokeilla jarruttamista ja kääntymistä, Heikkinen sanoo.

Myös Petri Burman korostaa liikennetaitojen ylläpidon merkitystä. Turvallinen kulkuneuvo ei vielä takaa turvallista liikkumista.

–  Olisi hyvä jos veneilijä talvikauden aikana kävisi vaikka jonkun kurssin.

–  Esimerkiksi Joensuun veneilykoulu järjestää erilaisia kursseja kaikentasoisille veneilijöille, ja sieltä saa tiedot ja taidot myöskin turvallisuusnäkökulmasta, Burman vinkkaa.

Ajotaidon ruostuminen talvella vaivaa myös veneilijöitä.

– Kyllä ne ekat kerrat on aina sitä tuntuman hakemista. Kannattaa pitää maltti mielessä, Burman sanoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä