Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Vihreästä kyltistä tunnistat avun

Hanna Plosila osoittaa, mistä defibrillaattorin sijainnin voi tunnistaa. Hanna Plosila osoittaa, mistä defibrillaattorin sijainnin voi tunnistaa.

Äkillinen sydänkohtaus on yhä sekä miesten että naisten yleisin kuolinsyy Suomessa. Sairauskohtauksen sattuessa on aina soitettava hätänumeroon, mutta taajama-alueilla ambulanssin tai ensivasteyksikön saapuminen paikalle vie viidestä kymmeneen minuuttiin, haja-asutusalueilla vielä kauemmin.

– Juuri siinä ambulanssia odotellessa tehdään ne teot, jotka ratkaisevat ihmishengen kohtalon, toteaa Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen koulutuspäällikkö Tero Kuittinen.

Epänormaalisti toimiva sydän tahdistetaan uudelleen sydäniskurilla eli defibrillaattorilla. Defibrillointi olisi kuitenkin aloitettava 3–5 minuuttia elottomuudesta, jotta mahdollisuudet hengissä selviämiseen ovat parhaat.

Jotta defibrillaattori olisi lähellä hädän tullen, laitteita tarvitaan lisää. Tätä silmällä pitäen LähiTapiola Itä lahjoitti 21 uutta defibrillaattoria kaappeineen omalle toimialueelleen.

 

LähiTapiolan teettämän kyselytutkimuksen mukaan vain joka neljäs suomalainen osaa käyttää defibrillaattoria eli deffaa.

– Deffalla ei todellisuudessa voi tappaa ketään, painottaa LähiTapiola Idän markkinointi- ja viestintäpäällikkö Hanna Plosila.

LähiTapiola Idän toimialueen kansalaiset saivat ehdottaa deffojen sijoituspaikkoja, ja lopulliset paikat päätettiin yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa. Laitteita lahjoitettiin esimerkiksi Joensuun jäähallille, Hammaslahden nuorisoseurantalolle sekä Liperin ja Enon S-marketteihin ja kaikkiin LähiTapiolan toimistoihin.

Laitteet on pääasiassa sijoitettu paikkoihin, joissa liikkuu paljon ihmisiä sekä syrjäseuduilla sijaitseviin paikkoihin, joihin avun saapuminen voi kestää.

– Saimme lähes sata eri ehdotusta paikoista, joihin deffoja toivotaan. Osassa näistä paikoista paljastuikin jo olevan laite. Siksi asia on tärkeä ottaa esille, sillä ihmiset eivät välttämättä tiedä, kuinka monessa paikassa laitteita on ja että ne ovat kenen tahansa käytettävissä hätätilanteen sattuessa, Plosila kertoo.

 

Mehtimäen jäähallissa on ollut puolitoista vuotta käytössään oma deffa, ja nyt LähiTapiola lahjoitti jäähallille myös toisen laitteen. Jäähallin laitosmies Veli-Pekka Hirvosen mukaan laitteita ei ole onneksi tarvittu jäähallilla vielä kertaakaan.

– Laitteet ovat eri puolilla rakennusta, sillä se kolme minuuttia menee aika äkkiä, jos jotakin sattuu ja täytyy lähteä juosten hakemaan laitetta rakennuksen toiselta puolelta, Hirvonen kertoo.

Laitteen voi löytää, jos bongaa seinästä LähiTapiolan vihreän kyltin, jota kuvittaa valkoinen sydän. Defibrillaattori on sinisessä kaapissa, jonka avatessa kaappi alkaa hälyttää.

Hanna Plosila painottaa, että defibrillaattoria voi käyttää kuka tahansa ja laite sisältää selkeät käyttöohjeet.

– Laite ei anna iskua, jos sitä ei tarvita. Siinä on kaksi lätkää, jotka kiinnitetään sairauskohtauksen saaneen henkilön rintaan, minkä jälkeen laite analysoi, tarvitaanko iskua vai ei. Mikäli iskua suositellaan, laitteessa vilkkuu sellainen nappi, että paina tästä – silloin vaan painetaan nappia ja irrotetaan itsensä henkilöstä, Plosila selostaa.

Vaikka elvyttäjä olisikin kosketuksissa defibrilloitavaan henkilöön ja saisi sähköiskun, ei isku pysäytä toimivaa sydäntä, joten jos laite on lähettyvillä, ei sen käyttöä hätätilanteessa kannata pelätä.

Sekä Hirvonen että Plosila painottavat perus ensiaputaitojen osaamisen tärkeyttä.

– Hengitysteiden avaaminen ja painelu-puhalluselvytys ovat elottoman henkilön auttamisessa äärimmäisen tärkeitä, ja defibrillaattorikin puheohjaa elvyttäjää näihin toimenpiteisiin. Jos joku tuupertuu, hengityskin voi vielä kulkea, joten ei kannata suoraan vain ruveta defibrilloimaan, Plosila summaa.


Defibrillaattorien sijainteja:
Hammaslahden nuoriseseurantalo
Liperin S-market
Enon S-market
Tuupovaaran liikuntahalli
Joensuun jäähalli
Joensuun lentoasema
Kuhasalon jätevedenpuhdistamo
Rantakylän uimahalli
Itä-Suomen yliopisto, Agora
Virkistysuimala Vesikko
ABC-Siihtala
Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
Karelia Ammattikorkeakoulu Oy
Joensuun Tiedepuisto Oy
Pohjois-Karjalan Keskussairaala
Lisäksi laitteita on useissa muissa sijainneissa pelkästään Joensuun alueella. Kaikki rekisteriin merkittyjen defibrillaattorien sijainnit voit tarkastaa kartalta osoitteesta defi.fi.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä