Julkaistu    |  Päivitetty 
Mikael Paananen

SM-tason frisbeegolfkisojen järjestelyt jo hyvällä mallilla

Toni Parkkisen suoritus Lykynlammen radalla pidetyistä Pohjois-Karjalan mestaruuskisoista. Toni Parkkisen suoritus Lykynlammen radalla pidetyistä Pohjois-Karjalan mestaruuskisoista.
Joensuu ja paikallinen seura Joen Liitokiekko saavat kunnian järjestää tänä vuonna ensimmäistä kertaa omana tapahtumanaan pidettävät yli 40-vuotiaiden frisbeegolfkisat. Kilpailupaikkana toimii Lykynlammen frisbeegolfrata.

Viime vuonna frisbeegolfin SM-kisojen kaikki sarjat järjestettiin Hyvinkäällä. Koska kilpailijamäärä oli rajattu ja seniori-ikäluokkia oli useampia, joihinkin sarjoihin voitiin ottaa vain muutamia kilpailijoita. Tänä vuonna mastereiden kilpailijamäärä kasvaa entisestä 72 kilpailijan kiintiöstä yli sataan.

– SM-kisoista tulee suurimmat frisbeegolfkisat, jotka Joensuussa on koskaan järjestetty, kilpailunjohtaja Markku Penttonen kertoo.

Joen Liitokiekko on järjestänyt virallista kilpailutoimintaa Joensuussa ja sen lähialueilla viiden vuoden ajan. Alueen pelaajamäärä on noussut hyvää tahtia, ja kun vuoden 2017 aikana saatiin valmiiksi kaksi uutta kilpatasoista rataa Lykynlammelle ja Kontiorantaan, oli SM-kisojen hakeminen luonnollinen jatkumo.

– Mietimme, hakisimmeko Pro Tour -tasoista kilpailua Joensuuhun, mutta kun mahdollisuus hakea SM-kisoja tuli, päätimme tarttua siihen, Joen Liitokiekon puheenjohtaja ja yksi tulevien SM-kisojen kilpailunjohtajista Ville Nivalainen muistelee.

Kannustusta lähteä hakemaan isompia kisoja Joensuuhun oli tullut niin paikallisilta kuin kauempaa tulleilta heittäjiltä. Muun muassa Kontiorannan ja Lykynlammen ratojen avajaiskilpailut saivat ylistystä ympäri Suomea saapuneilta harrastajilta. Myös Joensuun kaupunki ja Kontiolahden kunta olivat osoittaneet tukensa isojen kisojen järjestämiselle.

2018 on myös juhlavuosi alueen suurimpien frisbeegolfkisojen eli Pohjois-Karjalan avoimien suhteen. Kyseinen kilpailu täyttää viisi vuotta.

Hakemus tehtiin nopeasti loppusyksystä ja kisat myönnettiin Joensuuhun joulukuussa. Seura ei jäänyt tuleen makaamaan, vaan kisojen järjestämiseen liittyvistä järjestelyistä pidettiin kokous viikko päätöksen jälkeen.

– Ennakkovalmistelut ovat hyvällä mallilla. Kartoitamme parhaillaan lisää yhteistyökumppaneita ja hiomme kisojen mainostamista ja odotamme muutamaa linjausta kansalliselta frisbeegolfliitolta, Nivalainen kertoo.

Vaikka turnauksen järjestäminen vaatii paljon työtä ja aikaa, ovat kilpailunjohtajat luottavaisin mielin. Joensuussa on järjestetty useita frisbeegolfkisoja, ja niistä saatu palaute on ollut positiivista.

– Tämä on valtakunnallisella tasolla meille näytön paikka. Kun kaikki menee putkeen, Joensuu voi vetää harrastajia puoleensa kauempaakin, Nivalainen kertoo.

Frisbeegolf on kasvattanut suosiota vuosi vuodelta, ja tulevaisuudessa hyvä frisbeegolfinfrastruktuuri voisi olla Joensuun seudun matkailuvaltteja.

– Ikäluokkien SM-kisat tuovat paikalle pitkälle toistasataa pelaajaa ja jonkin verran heidän mukanaan tulevia perheenjäseniä ja muita katsojia, Markku Penttonen muistuttaa.

Frisbeegolf on lajina vielä lapsenkengissään, ja lajin katsojaystävälliseksi tekeminen on tuottanut haasteita ympäri Suomea ja maailmaa. Joen Liitokiekko on ottanut tämän huomioon kisajärjestelyissään. Lykynlammen rataan tehdään kisoja varten muutamia muutoksia, joiden avulla katsojat tuodaan lähemmäksi suorituspaikkoja.

– Kisoista ja niiden valmisteluista tuotetaan myös paljon sisältöä sosiaaliseen mediaan sekä itse kilpailua videoidaan, Penttonen kertoo.

Nivalainen ja Penttonen kokevat tärkeäksi sekä paikallisten harrastajien että myös lajia harrastamattomien aktivoimisen.

– Jos kilpapaikoista tehdään katsojaystävällisiä ja paikalle järjestetään maksuton kuljetus, muutkin kuin harrastajat saattaisivat saapua paikalle, Penttonen miettii.

Kauden 2018 aikana Joen Liitokiekko tulee järjestämään yhteensä yli 80 kilpailua, joihin osallistuu yhteensä yli 3000 pelaajaa. Seura arvioi Joensuun alueella olevan noin 2000 frisbeegolfpelaajaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä