Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

Tripper ponnistaa tekoälyllä maailmalle

Jarkko Tolvasen mukaan Tripper on herättänyt mielenkiintoa Yhdysvalloissa saakka. Hanna-Mari Lappalainen Jarkko Tolvasen mukaan Tripper on herättänyt mielenkiintoa Yhdysvalloissa saakka.

Joensuulaiset yrittäjäveljekset turhautuivat kirjanpito-ongelmiin ja kehittivät yrittäjän arkea helpottavan sovelluksen itse.


Vajaan kuuden vuoden yrittäjyys teki joensuulaislähtöisille Jarkko Tolvaselle ja Juhani Tolvaselle selväksi, että kirjanpito vie pienyrittäjän arjesta liikaa tehokasta työaikaa. Tampereen teknillisestä yliopistosta diplomi-insinööreiksi valmistuneet veljekset kehittelivät viime vuoden aikana mobiilisovellus Tripperin, joka tekee kirjanpidon yrittäjän puolesta.
– Pienellä yrityksellä resurssit ovat niin rajalliset, että on tehtävä mahdollisimman paljon oikeaa, tuottavaa työtä ja minimoida kaikki turha puurtaminen. Siitä ajatuksesta tämä sovellus syntyi, Jarkko Tolvanen kertoo.
Tripper käyttää älypuhelimen kameraa kuittien ja laskujen lukemiseen, ja tekoäly hoitaa tietojen viemisen kirjanpitoon käyttäjän puolesta.
Sovellus on Tolvasen mukaan suunnattu nimenomaan pienyrittäjille.
– Teknologia taipuisi kattamaan koko kirjanpidon, mutta koska olemme startup-yritys ja tiimimme on pieni, emme voi tehdä sellaista kultaluotia, joka ratkaisisi koko alan. Tässä vaiheessa on valittava kirjanpidosta yksi osa-alue, joka on tehtävä mahdollisimman hyvin ja laajentaa siitä eteenpäin, Tolvanen selostaa.

Hautomosta kontakteja
Veljekset voittivat teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushin pitchauskilpailun viime syksynä ja aloittivat sen myötä rahoituskierroksen tekemisen Slushissa. Siellä Tolvaset pääsivät keskustelemaan ulkomaalaisten sijoittajien kanssa aina Virosta, Tanskasta ja Ranskasta saakka.
– Suurin syy sijoittajien löytämiseen on ollut se, että osallistuimme Tampereen New Factory -yrityshautomoon, jossa kerätään lupaavia startup-yrityksiä ja viedään niitä yhteen sijoittajien kanssa – sieltä oikeastaan kaikki kontaktit ovat löytyneet, Jarkko Tolvanen kertoo.
Veljekset ovat kiertäneet läpi myös suomalaisia sijoittajia ja käyneet esimerkiksi Fibanin eli Finnish Business Angels Networkin tapaamisissa.
Bisnesenkelit ovat yksityishenkilöitä, jotka sijoittavat henkilökohtaista varallisuuttaan korkean kasvupotentiaalin startuppeihin.

Kohti maailman markkinoita
Ensimmäiset sijoittajat on Tolvasen mukaan löydetty, ja miljoonan euron rahoituskierros jatkuu tänä vuonna.
– Toistaiseksi mukaan on lähtenyt Suomesta teollisia ja pääomasijoittajia. Tripper on herättänyt mielenkiintoa myös rapakon takana, sillä seuraavaksi tapaamme tänne Yhdysvalloista saapuvan sijoittajaehdokkaan.
Kun Tripper on testattu ja todettu toimivaksi Suomen markkinoilla, voi markkinointia laajentaa seuraavaksi maailmalle.
– Seuraava tavoite on tämän vuoden aikana saada koko sijoituspotti kasaan ja jatkaa sen jälkeen Pohjoismaiden ja Keski-Euroopan valloittamista, Tolvanen kertoo.

Ei pelkkä taulukko
Tolvaset eivät suinkaan ole ainoita kirjanpito-ongelman kohdanneita yrittäjiä. Siksi asiaan on eri tahoilla kehitetty jo useita ratkaisuja erilaisten sovellusten muodossa.
– Me emme tee kuitenkaan sitä samaa virhettä, jonka moni kilpailija tekee, että työnnetään vain Excel matkapuhelimeen. Tripper on erittäin selkeä ja käyttäjäystävällinen eikä sillä voi tehdä väärin, koska sovellus tekee laskemisen, lukee kuitit ja vie ne kirjanpitoon käyttäjän puolesta, Jarkko Tolvanen kuvaa.
Toistaiseksi sovelluksen lataaminen on ilmaista ja maksu tulee transaktioperusteisesti eli käyttäjä maksaa siitä, mitä käyttää. Tripper on tällä hetkellä ladattavissa App Storessa ja parin viikon päästä myös Play Storessa eli sovellus on kehitetty iOS:n ja Androidin käyttöjärjestelmille.
Tolvasen mukaan sovelluksen ei ole tarkoitus viedä kirjanpitäjien töitä.
– Isommissa yrityksissä heitä tarvitaan ja heillä on oma roolinsa esimerkiksi kassavirtaennusteiden tekemisessä. Tripper on kuitenkin suunnattu nimenomaan pienyrittäjille helpottamaan näiden arkea. Jokainen, joka on joskus tehnyt matkalaskuja, tietää, mikä murheenkryyni se on. Siihen tuomme helpotuksen, sen voin luvata, Tolvanen summaa.

 

Elintärkeät kontaktit

Jarkko Tolvanen neuvoo startup-yrittäjiä lähtemään ulos omasta toimistostaan ja osallistumaan erilaisiin yrityshautoimoihin, -kiihdyttämöihin, -kilpailuihin ja -tapahtumiin.
– Sieltä saa kontakteja, joita ei varmasti omasta toimistostaan löydä. Lisäksi yrittäjä saa arvokasta palautetta siitä, mitä hän sillä hetkellä tekee ja mihin hänen kannattaisi lähteä toimintaansa viemään.
– Kaikki kilpailut, joita olemme voittaneet, ovat olleet tärkeimpiä seikkoja Tripperin kehittämisessä; niiden kautta olemme tavoittaneet sijoittajia ja olemme päässeet näyttämään heille, että olemme tosissamme, Tolvanen selostaa.
Mikäli tahtoo tavoittaa ulkomaalaisia sijoittajia, on Slush siihen Tolvasen mukaan paras tapa.
– Jos sinne menee, kannattaa pitää fokus ulkomaalaisten sijoittajien kanssa keskustelussa, sillä se on ainoa tapa päästä heidän kanssaan oikeasti puheille. Suomalaisia sijoittajia voi tavoittaa muulloinkin.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä