Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Seksiä ja huumeita ja rock´n rollia

Rikosylikonstaapeli Jari Kyllönen teki seiskaluokkalaisille tunnustuksen: hän on aineesta riippuvainen.

–  Kehoni tarvitsee nuuskaa, kertoi Kyllönen, joka sanoi nuuskanneensa 36 vuotta ja katuneensa 35 vuotta.

Haittapuolet ovat vuosien aikana selvinneet  –  samoin se, kuinka vaikeaa nuuskasta irtaantuminen on.

Rikosylikonstaapeli Kyllönen kertoi huumeista vailla hys hys, ei saa käyttää -moralisointia. Carelia-salillinen pohjoiskarjalaisia seiskaluokkalaisia kuunteli hiljaa.

Vanhempi rikoskonstaapeli Maija Aunio valmistautui omaan esiintymiseensä. Helsingin poliisisoittokunta oli jo soittanut Star wars -musiikkia ja valmistautui seuraavaan biisiin.

–  Näitä on tehty hyvin paljon menestyksekkäästi ympäri Suomen, ja nyt ollaan Joensuussa, kapellimestari Sami Ruusuvuori kertoi.

”Nämä” tarkoittavat poliisisoittokunnan ja omat alansa hallitsevien poliisien yhteistyötä.

Päiväkoti- ja alakouluikäisille puhutaan vaikkapa kiusaamisesta tai liikennevalistuksesta. Joensuussa joukko veti kolmelle täydelle Carelia-salilliselle kolmen vartin paketin, jossa puhuttiin musiikin välissä huumeista ja seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta.

Tiedottaja Markku Paksuniemi kehui Joensuun kaupunkia, joka mahdollisti tapahtuman. Joensuun kulttuuripalvelusuunnittelija Pirkko Ahola täsmensi, että itse asiassa järjestäjänä oli kuntien yhdessä pyörittämä Pohjois-Karjalan lastenkulttuuriverkosto.

–  Joensuusta täällä on seiskaluokkalaisia, pienemmistä kunnista myös kaseja ja ysejä, Ahola kertoi.

Aulassa oli esitysten välissä vaikea päästä eteenpäin, kun Joensuun, Juuan, Kontiolahden, Liperin, Outokummun, Polvijärven ja Tohmajärven yläkoululaiset tulivat ja menivät.

Mutta kuinka polttavasta ongelmasta on kyse?

–  Huumeiden käyttöhän on lisääntynyt räjähdysmäisesti ja nuorten suhtautuminen huumaaviin aineisiin liberalisoitunut, Jari Kyllönen kertoi ensimmäisen ja toisen esiintymisen välisellä tauolla.

–  Yllätyin äsken, kun vain kaksi kättä nousi pystyyn. Helsingissä kaksi kättä jää nousematta, kun kysyn, kenen mielestä alkoholi on isompi myrkky kuin kannabis.

Kyllönen huomauttaa, että alkoholi on vaarallinen, kannabis vielä varallisempi.

–  Alkoholi on vesiliukoinen aine, joka poistuu kehosta tietyn palamisprosessin jälkeen. Kannabis taas on rasvaliukoinen, ja se varastoituu ihmiskehoon. Mitä enemmän poltat, sitä enemmän kannabiksen vaikuttavaa ainetta varastoituu kehoosi, Kyllönen perustelee.

Maija Aunio kertoi seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta.

–  Jotkut nuoret ymmärtävät, että toisen koskemattomuutta kunnioitetaan, Aunio totesi ennen päivän toista esiintymistään.

–  Sitten on semmoista, että pitää esiintyä koviksena eikä ymmärretä, että toinen nöyryyntyy siitä, että kosketellaan.

Aunio selvitti lakiin kirjattuja eroja seksuaalisen ahdistelun ja sanallisen häirinnän välillä. Toisaalta sanallisesta törkeilystä on lyhyt matka myös fyysiseen ahdisteluun.

Mistä huono käytös oikein kumpuaa?

–  En tiedä, mistä se on merkki, että ihmiset eivät kunnioita toisiaan, Aunio pohti.

–  Aikuisetkin antavat tuolla nuorille huonoa esimerkkiä huorittelemalla ja homottelemalla ja muuten nimittelemällä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä