Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

Ponnahduslauta yrittäjyyteen

Lyijykynäpiirroksia ja maalauksia tilaustyönä tekevä taiteilija Limppu Witick kokee, että kevytyrittäjyys on tuonut tietynlaista uskottavuutta ja ammattimaisuutta hänen työskentelyynsä. Lyijykynäpiirroksia ja maalauksia tilaustyönä tekevä taiteilija Limppu Witick kokee, että kevytyrittäjyys on tuonut tietynlaista uskottavuutta ja ammattimaisuutta hänen työskentelyynsä.
Vuosi sitten taiteilija Laura ”Limppu” Witick, 26, oli Sinkkolassa myymässä ja esittelemässä töitään, kun hän tapasi sattumalta suunnittelutoimiston omistajan, joka etsi kuvittajaa Refresco Finland oy:n Sunpride-mehupurkkiprojektiin. Omistaja tiedusteli Limpulta, kiinnostaisiko pesti häntä.

Taiteilijan vastaus oli myöntävä. Kuukauden päivät Limppu hahmotteli ja piirsi pastelliväreillä tummalle kartongille purkkien kylkiin kaavailtuja kuvituksia.

Lopputulos on ollut nähtävillä kauppojen hyllyillä alkusyksystä lähtien.

Kuvitustyön laskutuksen Limppu hoiti Ukko.fi-palvelun kautta, sillä hän työskentelee kevytyrittäjänä.

Limpusta tuli kevytyrittäjä helmikuussa 2014. Sitä ennen hän oli myynyt muutamia piirustuksiaan ja maalauksiaan bloginsa kautta ja tutuille pienin hinnoin.

Silloinen ”pullonpalautuskohu”, eli tieto siitä, että pullonkeräyksestä saatavat tulot täytyisi ilmoittaa verottajalle, sai hänet pohtimaan myös omaa taidemyyntiään. Vaikka se oli hyvin pienimuotoista ja satunnaista, verottajaa toiminta saattaisi kiinnostaa. Mieltä kutkutti myös ajatus tienata omalla taiteella.

Limppu purki tuntojaan blogissaan ja pohti siellä, että jos hän ottaisi vastaan enemmän tilauksia, pitäisikö hänen ryhtyä kevytyrittäjäksi.

– Laskutuspalvelusta kommentoitiin blogikirjoitustani, että hei, tervetuloa vain meille. Siitä tuli helposti lähestyttävä kuva, Limppu muistelee.

Laskutuspalveluun rekisteröitymisen myötä Limppu uskalsi alkaa markkinoida taidettaan, koska hän tiesi, että laskutuspalvelu hoitaa palkkioista varmasti kaikki lakisääteiset maksut ja verot. Markkinointi lisäsikin tilausten määrää selkeästi.

– Kevytyrittäjyys toi tietysti myös uskottavuutta, kun pystyin lähettämään oikean laskun ja sai kuitin, johon kaikki maksut oli määritelty. Itsellekin tuli ehkä sellainen ammattimaisempi olo maalausten ja piirustusten tekemiseen tilauksesta, Limppu muotoilee.

Elääkö pelkällä kevytyrittäjyydellä?

Limppu uskoo, että se on mahdollista, jos osaa hinnoitella työnsä oikein.

– Minulla oli ehkä liian pienet hinnat silloin, kun tein tilaustöitä päätoimisesti. Nyt kun minulla on sivutoiminen työ askarteluliikkeessä, ei ole painetta nostaa hintoja, hän miettii.

Palautetta Limppu on saanut jo nykyisestä hinnoittelustaankin, vaikka hän kertoo nettisivuillaan, mistä työn hinta koostuu.

Eniten häneltä tilataan lyijykynäpiirroksia lapsista ja lemmikeistä sekä muotokuvia tasakymppisiä viettävistä syntymäpäiväsankareista.

– Ehkä hauskin palaute on ollut se, että Ifolorillahan julisteen teettäminen on paljon halvempaa kuin piirroksen tekeminen. Nii-in, tulostimella sen saa sekunnissa, mutta minulta menee tekemiseen kaksi päivää ja kulut siihen päälle, Limppu huomauttaa.

Laskutuspalvelun toimintaan ja saamaansa tukeen ongelmatilanteissa Limppu on ollut tyytyväinen. Palvelumaksuja hän pitää kohtuullisina, vaikka osa kevytyrittäjistä kokee ne liian suuriksi.

Esimerkiksi laskutuspalvelu veloittaa palkanmaksun yhteydessä laskutuksen arvonlisäverottomasta loppusummasta viisi prosenttia, mutta vähintään 15 euroa per palkka.

Negatiivisena seikkana kevytyrittäjyydessä Limppu näkee työttömyysturvan puuttumisen.

– On vähän väliinputoaja. Toisaalta sen ymmärtää, kun saatavat tulot ovat niin pienimuotoiset.

TE-toimisto arvioi, onko kevytyrittäjän mahdollista saada työttömyysturvaa. Sivutoimisella yrittäjällä on mahdollisuus soviteltuun työttömyysetuuteen, kokopäiväisellä ei.

Limppu ei tiedä, olisiko hänen mahdollista saada työttömyysturvaa, sillä hän ei ole hakenut sitä lainkaan yrittäjyytensä aikana.

Laskutuspalvelu on monelle ponnahduslauta yrittäjyyteen.

Sitä se saattaa olla myös Limpulle, joka on pyöritellyt mielessään oman yrityksen perustamista jo tovin.

– Ensin haluaisin tarpeeksi kokemusta kevytyrittäjyyden kautta, että osaan tehdä liiketoimintasuunnitelman ja tiedän, miten kannattaa hinnoitella, hän suunnittelee.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä