Julkaistu    |  Päivitetty 
Karjalainen

Rantala nostalgiatripillä Joensuussa

Nuori mies Iiro Rantala sai 80-luvulla puhelun. Langan toisessa päässä oli Liisa Akimof, joka vaikutti tuolloin Akimowskaja Sisters & Bros -nimisessä orkesterissa. Bändi oli menettänyt äkillisesti kosketinsoittajansa, ja joku oli osannut suositella Rantalaa.

Hieman myöhemmin soi taas puhelin, tällä kertaa joensuulaisen Ilkka Korjuksen kotona. Soittaja oli Ilkan sisko Elisa Korjus, joka vaikutti samaisessa bändissä. Kävi ilmi, että siskon bändi oli tulossa keikalle Joensuuhun, ja uusi kosketinsoittaja etsi keikkareissun ajaksi harjoittelupaikkaa, jossa oli piano.

Ilkalla oli, ja mielihyvin hän lupasi sen nuoren herran käyttöön.

H-hetken lähestyessä Korjuksen ovikello soi ja oven takana seisoi Rantala. Korjus neuvoi hänet pianon ääreen.

– Kuuntelin seinän takana, että nyt ei taida koskettimia painellakaan ihan kuka tahansa, Korjus muistelee.

Rantala konsertoi Joensuun Musiikkiviikkojen vieraana Utrassa viime torstaina. Ennen keikkaa muisteltiin menneitä keskustan kahvilassa.

Tai ainakin yritettiin.

– En kyllä muista tarkkaan, mutta tuo on hyvin mahdollista! Etsin siihen aikaan aina harjoittelupaikan keikkapaikkakunnalta. Ja teen sitä yhä, mies nauraa.

Tavallaan nostalgiaksi on luettavissa Joensuun musiikkiviikkojen keikkakin. Love and John Lennon -niminen konsertti pitää sisällään Lennonin musiikkia, joka on kulkenut Rantalan matkassa tavalla tai toisella ”alusta saakka”.

Lennonin hitit olivat pinnalla juuri silloin, kun klassisen musiikin parissa varttunut yläasteikäinen Rantala otti ensimmäisiä askeleitaan popin ja jazzin suuntaan.

– Ne olivat ensimmäisiä pop-kappaleita, joita soitettiin. Olen jostain lukenut, että ihminen pyörittelee tavallaan enemmän tai vähemmän koko loppuikänsä sitä musiikkia, jota on ennen 16. ikävuottaan kuullut. Eli nostalgiatripillähän tässä ollaan!

Nostalgiasyistä Rantalan oli helppo innostua keikkamyyjän ideasta järjestää kiertue Lennonin musiikin ympärille. Ajankohtakin sopi, kun Beatles-legendan syntymästä tulee syksyllä kuluneeksi 75 vuotta.

Keikkamyyjä sai päähänsä, että Lennonin juhlavuosi tuo varmasti mukanaan kaikenlaista asiaan liittyvää, ja keikkapaikat ottivatkin ajatuksen ilolla vastaan.

Sitten asiasta myös Rantalan saksalainen levy-yhtiö.

– Melko pian sieltä tuli idea, että miksi et tekisi saman tien levyäkin. Levy on äänitetty ja julkaistaan syyskuussa. Ja nyt ollaan tässä.

– Esimerkiksi juuri nythän Joensuun Musiikkiviikot on ottanut aivan äärettömän riskin ja kutsunut minut tänne soittamaan. Hotellissa nimittäin televisiot lentelevät ja patjat sytytetään palamaan ja niin edelleen, Rantla laskettelee.

Vieressä istuvan Musiikkiviikkojen Janne Mertasen hersyvä nauru antaa aihetta olettaa, ettei mies ole tosissaan.

Vakavasti ottaen: Rantalan vierailut Joensuussa ovat olleet yleisömenestyksiä aiemmin: esimerkiksi viime vuoden musiikkiviikoilla katsomo myytiin täyteen. Ja niin kävi tälläkin kertaa.

Rantala on viihtynyt myös radioaalloilla. Miehen Tunteiden ilta -ohjelmansa sai hiljattain palkinnon kansainväliseltä raadilta.Maanantaina YLE:n ykkösellä alkaa uusi, Iiron musiikkiluokka -niminen ohjelma.

– Tämä on radiokesä. Erityisesti odotan ensimmäistä lähetystä, jossa on vieraana Anssi Nykänen, Rantala sanoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä