Julkaistu    |  Päivitetty 
Pia Paananen

Susi sohaisee muuttumisen pelkoon

Suomen taiteellisen metsäteatterin jäsenistä koostuva Korpiryhmä on kevään aikana valmistanut ajankohtaiseen susi-keskusteluun sohaisevan Susi-esityksen Enon Harpatissa.

Esityksen aikana yksin näyttämöllä olevasta Hannele Turusesta kuoriutuu Essi Kosolan ohjauksessa susi. Tai ehkä sudeksi tuleminen on osa sitä mitä Turuselle on tapahtunut hänen muutettuaan vuosi sitten Enoon metsien keskelle.

Tästä Turunen kertoo hämillään villapaidassa, sytyttää Reima Hirvosen tiluksien ladon kynttilät palamaan.

Hetkeä myöhemmin hän tanssii haltioituneesti ja asettaa itselleen lopputilannetta ennakoivat kaameat rajat Mika ja Turkka Malin laulaessa nauhalla Vladimir Vysotskin Susijahtia.

Kosolan varmoissa käsissä koko ajan sudemmaksi tuleva Turunen juo Karjala-olutta yleisön edessä koivupölkystä ja mäyrännahasta kietaisemansa toteemi-mäyrän kanssa, juttelee mäyrälle englanniksi hämäriä ja vie tanssiin yllättyneen kanssakatselijan.

Esityksen loppupuolella susi löytää kyntensä, pitkät, ankaran kauniit kynnet.

Kynsistä hän etenee käsiensä ja raajojensa voiman tutkimiseen. Essi Kosolan ohjaus antaa Turusen tanssia niiden löytämistä kauan, sillä muutoshan ottaa aina aikansa.

Oma keskittymiseni herpaantuu, esitykseen ehtii yhdistyä kaikki mitä tiedän sudesta ja niistä kerrotut sadut, Aino Kallaksen Suden morsian, somen meemit ja susiraivo.

Herpaantumisesta sakotetaan heti: voimakas äänitehoste tuo keskelle sudeksi muuttumisen tuskaa. Lopussa Turunen on susi, hän valittaa ja murisee lippusiiman ja metsästäjien saartaessa häntä.

Esitys kertoo peloista, ja erityisesti siitä miten paljon oma tai läheisen muuttuminen pelottaa. Susi-teema on vahva ja hurja, juuri sopiva valinta, kun noin pelottavaa asiaa täytyy kuvata.

Kummallista kuitenkin on, että susi pelottaa tapahtumanjärjestäjiä: voiko mielipiteitä jakavaa teemaa sivuavan teoksen ottaa osaksi tapahtumaa tai tilaisuutta? Leimautuuko?

Kuka suuttuu ja boikotoi jaloillaan?

Kiertuetta Susi-esitykselle suunnitteleva Korpiryhmä onkin kummallisessa tilanteessa, ja etsii rohkeita ja näkemyksellisiä tapahtumien tekijöitä, joita muutoksen tutkiminen taiteen keinoilla tai edes suden avulla ei pelota.

Suomen taiteellisen metsäteatterin jäsenistä koostuvaan Korpiryhmään kuuluvat esityksen ohjannut Essi Kosola, esityksen ainoa näyttelijä Hannele Turunen ja Turusen sudeksi muuttumista tukevan puvustuksen takana on lavastaja-puvustaja Reima Hirvonen.

Esitykseen syvyyttä ja laveutta tuoneesta video- ja valokuvauksesta vastaa Mikko Kelloniemi ja äänisuunnittelussa on Kosonen ja Turusen mukana ollut Matti Pajulahti.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä