Julkaistu    |  Päivitetty 
Maija Palojärvi

Eläinrakas valokuvaaja arvostaa aitoutta

Jenna-Maaria Kurosen 27-vuotias Mikko-ruuna on konkari myös valokuvamallina. Jenna-Maaria Kurosen 27-vuotias Mikko-ruuna on konkari myös valokuvamallina.
Valokuvaaja Jenna-Maaria Kurosen ottamia kuvia on voinut bongata muun muassa Karjalan Heilissä, Karjalaisessa ja Ylellä. Harrastuksesta on tullut vähitellen työ, ja kamera keikkuukin Kurosen kaulassa niin arjessa kuin vapaalla.

Ostin rippilahjarahoilla ensimmäisen järjestelmäkamerani ja sitä ennen kuvasin jo pokkarilla. Taisin olla ala-asteen viimeisillä luokilla, kun rupesin kuvaamaan. Silloin ei ollut vielä omaa kameraa, vaan kuvasin perheen yhteisellä kameralla, jonka tosin omin itselleni.

Yksi ainakin, mikä tulee mieleen, ovat ne ampumahiihdon MM-kisat Kontiolahdella 2015. Jo pelkkänä elämyksenä ja projektina se oli mieleenpainuva, kun olimme siellä alusta loppuun. Toinen mieleen jäänyt kuvauskeikka oli, kun kuvasin 87-vuotiasta miestä ja hänen kissaansa. Kun menimme pihalle, alkoi sataa aivan yllättäen kuin tilauksesta juuri sellaisia jättikokoisia, hiljalleen leijailevia hiutaleita. Se jäi tilanteena ja tunnelmaltaan jotenkin tosi hyvin mieleen.

Vaativaa on, jos on sellainen eläin, joka ei ihan helposti paikallaan pysy. Ja ylipäätään kuvaustilanteessa joutuu kiinnittämään niin moneen asiaan huomiota. Jos kuvaa ihmistä, voi sanoa, että miten teet, mutta eläin elää koko ajan omaa elämäänsä, eikä se välttämättä tottele. Palkitsevinta tietysti on, jos saa ikuistettua sen hetken, kun eläimeen syntyy tietynlainen side ja kameraan tallentuu hauska tai kaunis hetki.

Melkoinen eläintarha, eli hevonen, koira, kani ja kolme gerbiiliä.

Jos menen kuvauskeikalle, pyrin miettimään mahdollisimman monelta kannalta, mitä tilanteita voi tulla vastaan. Riippuu kyllä tilanteesta hyvin paljon.

Sitä ei välttämättä ajattele työnä. Välillä saattaa olla pidempiä aikoja, jolloin ei tule kuvattua, mutta sitten taas välillä tuntuu, että koko ajan haluaa kehitellä omia projekteja. Jos ei ole sillä hetkellä varsinaista työkeikkaa, niin saattaa olla, että tekee omia juttuja ja suunnittelee tulevia keikkoja. Jos ei ole kameran kanssa, niin ainakin tekee ajatustyötä, että miettii, mikä toimii missäkin kuvauksissa.

Itse koen, että Joensuu on tietyllä tavalla mukavan pieni paikka. En tiedä, onko pieni nyt välttämättä hyvä sana, mutta ehkä enemmin tuttu. On mukava lähteä liikkumaan Joensuussa. Kyllähän Joensuu on myös hyvin viihtyisä paikka, jos ei oteta lukuun jatkuvia rakennustyömaita.

Aitous ja huumorintaju ovat ehdottomasti kärkipäässä. Ihmisten pitäisi olla sitä mitä ovat, silloin he yleensä hehkuvat eniten. Ja huumorin kautta osaa usein paremmin myös yleisesti ajatella myönteisemmin.

Sekä että. On kiva lähteä reissuun, mutta on kiva tulla takaisinkin. Jos olisi mahdollisuus käydä enemmän ulkomailla, ilman muuta voisi lähteäkin. Tykkään kuitenkin myös siitä, että välillä saa hengähtää ja olla rauhassa omassa ympäristössä.

Oma aika ainakin. Se, että voi vaikka katsoa rauhassa jotain sarjaa ilman, että tarvitsee koko ajan miettiä, että pitäisi tehdä jotain. Se voi olla jotain hyvin arkista, mutta sellaista, että kuitenkin mieli lepää.

Lähiaikoina työrintamalla on tapahtunut aivan valtavan paljon uutta ja hienoa, mikä on ilahduttanut suunnattomasti. Moni asia on loksahtanut kuin itsestään paikoilleen. Arkisemmalla tasolla naurunaiheita on myös riittänyt, ihan jo pelkästään kuvaushetki tätä haastattelua varten. Ja suuri ilo myös siitä, että pääsin tähän juttusarjaan mukaan!

Tietysti töiden kautta on tiedossa jonkin verran hääkuvauskeikkoja. Ylipäätään kesälle toivon, että olisi myös aikaa nauttia kesästä. Toivon mukaan tulisi aurinkoinen ja lämmin kesä ja saisi rentoutua ja tehdä asioita, mistä tykkää. Kesä on kuitenkin sitä aikaa, jolloin voi enemmän liikkua luonnossa.

Mielestäni kaikista tärkein asia on se, että kokeilee. Totta kai opiskelujen aikana sai paljon teoriatietoa ja vinkkejä, mutta kaikista paras ainakin itselle on se, että menee keikalle ja kokeilee eri juttuja. Testaile kaikkea ja kuvaa sitä, mikä itseä kiinnostaa. Ei kannata liikaa tuijottaa sitä, miten ne säädöt pitää olla. Onhan nekin tärkeitä, mutta yleensä sitä oppii parhaiten siten, että testaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä