Julkaistu    |  Päivitetty 
Karjalainen

Tuossa huvissa kuulkaas palaa rahaa

Ainahan Joensuun muistomerkeille on ilkivaltaa tehty, mutta nyt homma näyttää saaneen aivan uudet mittasuhteet.

–  Kesäkuun alussa tein ensimmäisen tarkastuskierroksen pitkään aikaan, ja kyllä se suorastaan järkytti, Joensuun taidemuseon amanuenssi Eino Nieminen sanoo.

Lyhyen lähipyöräilylenkin saldoksi kertyi Karjalan jääkärin kiväärin taittuminen, venäläisten sotilaiden hautapaikalle ohjaavan kyltin vääntäminen solmuun, ryhtipatsaan kolhiminen ja ennen kaikkea toisen ruuhkanpurkajan keksinvarren kokonainen hävittäminen.

–  Ainahan sitä on väännetty, mutta kun nyt se on hävitetty kokonaan, Nieminen harmittelee.

–  Jos se olisi tallessa, kaupungin omatkin miehet pystyisivät hitsaamaan sen paikalleen. Nyt jos se joudutaan valamaan uudestaan, kukaan ei tiedä, paljonko se tulisi maksamaan. Taiteilijaa tarvitaan muotin tekoon, ja lähin pronssivalimo taitaa olla Lapinlahdella.

Kokonaan oma kysymyksensä on, korjataanko vahinkoja. Ensin kun pitäisi löytää kaupungin organisaatiosta hallinnonala, jonka budjetista rahat otetaan.

–  Meillä museopuolella ei ainakaan ole sellaisia määrärahoja, joista ne pystyttäisiin maksamaan, Nieminen sanoo.

Nieminen pitää tärkeänä, että muistomerkit kunnostettaisiin.

–  Kaupunkilaisethan ovat tottuneet näkemäänsä, eivätkä välttämättä edes kiinnitä noihin huomiota, mutta matkailijat kyllä huomaavat, jos patsaat ovat rikki. Ei se kovin hyvää kuvaa Joensuusta anna, Nieminen miettii.

Nieminen kertoo, että vielä 1990-luvulla Joensuun muistomerkeille tehtiin joka kevät tarkastuskierros, josta tehtiin museoiden johtokunnalle raportti, joka meni vielä lautakuntaan ja aina valtuuston tiedoksi saakka.

Nyt säännöllisistä tarkastuksista on luovuttu. Nieminenkin teki oman pyörälenkkinsä omasta kiinnostuksestaan sen jälkeen, kun piiripuutarhuri Hannu T. Holopaisen kanssa oli tullut puheeksi, että voisihan noita taas vilkaista.

Karjalan jääkärin kiväärin sekä Ruuhkapurkajien keksinvarsien taittumiset ovat olleet vanhaa joensuulaista kansanperinnettä: toistuvasti niitä on taivuteltu, korjattu ja taivuteltu taas.

Nieminen epäilee, että aika pitkälle kyse on ilkivallasta, joka kumpuaa nousuhumalaisesta huvittelusta.

–  Vapaudenpatsaan miekan turmeleminen kuuluu samaan sarjaan. Sinne kavutaan, kun pitää muille näyttää, Nieminen pohtii.

Ryhtipatsaan jäljet viittaavat myös mahdollisuuteen, että lumitöitä on tehty huolimattomasti. Kolhut näyttävät ison koneen jättämiltä.

Nieminen kävi vilkaisemassa myös Pielisjoen kanavoinnin kotkapäisen muistomerkin jalustaa sen jälkeen, kun valokuvaaja Petter Martiskainen oli siitä vihjaissut:

–  Siinä tosin ei ole kyse ilkivallasta, vaan aika ja pakkanen, vesi ja lumi ovat tehneet tehtävänsä. Yllättävän paljon jalusta on rapautunut. Sehän romahtaa pian jokeen.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä