Julkaistu    |  Päivitetty 
Karjalainen

Maailmanlopun projekti

Rakennuksesta tulisi hyvin erikoinen. Se rakennettaisiin suurelle kentälle keskelle pääkaupunkia. Profiilimme, nimeltään Alexandre, sai tehtäväkseen rakentaa sen. Alexandre oli aikansa johtava tämänkaltaisten konstruktioiden asiantuntija.

Kaikkia päätös ei suinkaan ilahduttanut: 47 johtavaa kulttuurihenkilöä allekirjoitti vihaisen protestikirjeen hallitukselle. Kaavailtu rakennus oli täysin järjetön ajatus. Se olisi kaupunkikuvassa aivan liian hallitseva. Projekti oli pysäytettävä. Se pilaisi pääkaupungin.

Profiilimme oli syntynyt Dijonissa. Hän oli nuoruudessaan hankkinut kemianinsinöörin koulutuksen. Hänen enonsa oli keksinyt menetelmän, jolla puusta tislattiin etikkaa. Alexandren oli tarkoitus mennä töihin enon yritykseen.

Alexandre ei kuitenkaan päätynyt etikka-alalle. Hänen isänsä ja enonsa riitaantuivat politiikasta. Heistä tuli niin katkeria vihamiehiä, että he lakkasivat puhumasta toisilleen.

Riidalla oli toinenkin seuraus. Se sai Alexandren jättämään kemian ja siirtymään toiselle insinöörialalle. Hän saavuttikin tällä alalla suurta menestystä.

Profiilimme halusi mennä naimisiin. Ongelmana oli sopivan naisen löytäminen. Lopulta hän kirjoitti äidilleen kirjeen, jossa tiedusteli, olisiko tällä hyviä ehdotuksia. Alexandrella oli varsin tiukat vaatimukset. Hänen tulevan vaimonsa täytyi osata pitää huolta kodista.

Vaimo ei saanut käydä Alexandren hermoille. Hänen olisi oltava ”niin uskollinen kuin mahdollista”. Ja hänen olisi synnytettävä Alexandrelle terveitä ja hienoja lapsia.

Profiilimme isällä oli liiketuttava, jonka tytär sopi kuvaukseen. Tytär oli nimeltään Marie. He menivät naimisiin 1862 ja heille syntyi viisi lasta. Viidentoista avioliittovuoden jälkeen Marie kuoli, vasta 32-vuotiaana. Alexandre tuli hyvin murheelliseksi. Hän haki lohtua työstään eikä mennyt enää uusiin naimisiin.

Nyt hän oli siis saanut tehtäväkseen toteuttaa suuren ja kiistellyn rakennuksen. Ja hankkeella oli kiire. Aikaa oli vain muutama vuosi. Rakennuksen oli oltava valmiina 6. toukokuuta 1889. Siitä tulisi pääkaupungissa pidettävän maailmannäyttelyn vetonaula.

Profiilimme omisti suuren rakennusliikkeen. Hän määräsi insinöörinsä ja työläisensä töihin välittömästi. Työt sujuivat ennätysmäiseen tahtiin. Neljä suurta peruspilaria valmistui viidessä kuukaudessa. Sitten rakennelma lähti kohoamaan kohti taivaita.

Pääkaupungin asukkaat hämmästyivät. He eivät olleet uskoneet hankkeen toteutuvan. Alexandre joutui uuden protestimyrskyn kouriin. Eräs henkilö haastoi näyttelykomitean oikeuteen. Hän oli varma, että Alexandren rakennus kaatuisi aiheuttaen suurta tuhoa.

Eräs matematiikan professori teki laskelmia, joiden mukaan rakennelma oli liian kapea. Se romahtaisi saavuttaessaan 228:n metrin korkeuden.

Lehdissä saivat palstatilaa muutkin synkät ennustukset. Eräässä artikkelissa väitettiin, että rakennelma muuttaisi pääkaupungin sään. Toisessa varoitettiin, että rakennuksen ukkosenjohdatin vetäisi puoleensa salamoita, jotka maahan johdettuina tappaisivat kaikki lähijoen kalat.

19. syyskuuta 1888 Alexandre sai uusia hankaluuksia. Hänen työntekijänsä ryhtyivät lakkoilemaan. He halusivat lisää palkkaa. Profiilimme suostui työläisten vaatimuksiin.

Joulukuussa lakkoiltiin uudelleen. Alexandre selvisi tästä lupaamalla kaikille työntekijöille bonuksen rakennuksen valmistuessa.

Maailmannäyttelystä tuli Ranskan riemujuhlaa. Näyttely avattiin toukokuun kuudentena 1889. Mielenkiinnon keskipisteenä oli Alexandren rakennus. Sen korkeus oli 300 metriä ja 51 senttiä. Sen rakentaminen oli kestänyt vain kaksi vuotta ja kaksi kuukautta.

Koko työstä oli selvitty vain yhdellä kuolonuhrilla. Eräs työntekijä oli käyttäytynyt varomattomasti. Hän halusi tehdä vaikutuksen tyttöystäväänsä, joka seisoi alhaalla katsomassa. Lopputuloksena oli, että mies putosi ja kuoli.

Näin alhainen kuolleisuusluku oli tuohon aikaan ainutlaatuinen. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Brooklyn Bridgen rakentaminen New Yorkissa vaati 20 ihmishenkeä ja Quebec Bridge Kanadassa 84.

Alexandren tornista tuli maailmanmenestys. Se ei sortunut. Se ei tappanut kaloja. Sadattuhannet ihmiset virtasivat katsomaan sitä. Jotkut heistä halusivat hissillä nousun sijasta kävellä kaikki 1  671 porrasta huipulle. Pääkaupunki sai turistipyydyksen, jollaisesta se ei olisi osannut haaveillakaan. Profiiliamme juhlittiin sankarina.

Pariisin korkea torni oli Profiilimme viimeinen suuri rakennushanke. Sen valmistuttua hän vetäytyi takaisin rauhalliseen elämään lastensa pariin. 27. joulukuuta 1923 hän kuoli Pariisissa 91-vuotiaana.

Kuka hän oli?

Lähetä vastaus maanantaihin mennessä mieluiten sähköpostilla osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Paperiposti kulkee osoitteeseen Karjalan Heili, Torikatu 23 E, 80  100 Joensuu.

Suoraan toimitukseenkin voi toki tuoda vastauksia. Lisää sähköpostin otsikkoon ja kirjekuoriin sekä kortteihin tunnus Salaperäinen profiili.

Laita mukaan myös omat yhteystietosi, että saat tiedon mahdollisesta palkinnosta. Oikein vastanneiden keskuudesta arvottu voittaja saa kaksi kappaletta lippuja Utran Uuteen Teatteriin.

Oikea vastaus ja arvonnan voittaja julkaistaan seuraavan Salaperäinen profiili -jutun yhteydessä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä