Julkaistu    |  Päivitetty 
Maija Palojärvi

Työpajat herättelevät keskustelemaan

Karjalan Heili kävi seuraamassa Pataluodon koululla 13. huhtikuuta järjestettyä Tähtikartta 2017-hankkeeseen kuuluvaa prosessidraaman työpajaa, johon osallistuivat 8C-luokan draamaryhmä opettajansa Mirjam Westmanin kanssa.

Tähtikartta 2017 on Joensuun Kaupunginteatterin hanke, joka on suunnattu erityisesti Pohjois-Karjalan alueen kanta- ja uussuomalaisille nuorille. Hankevastaavana toimii yhteisötaiteilija Merja Pennanen ja hankeassistenttina teatteri-ilmaisun ohjaaja Sanna Kärkkäinen.

Yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksille suunnatut työpajat ovat yksi osa Tähtikartta 2017 -hanketta. Kärkkäinen kertoo, että hankkeeseen kuuluvat myös kesällä järjestettävä teatterileiri ja syksyllä alkava teatterikerho. Hankkeen aikana on tarkoitus toteuttaa yhteisöllinen prosessi pohjoiskarjalaisten kanta- ja uussuomalaisten nuorten kanssa, jonka pohjalta syksyllä valmistetaan kaksi esitystä: nuorten tekemä maakuntaan jalkautuva esitys sekä dokumenttiteatteriesitys Kaupunginteatterin pienelle näyttämölle.

Pataluodon koululla nähtävä prosessidraaman työpaja alkaa tapahtumapaikkojen ja päähenkilön hahmon luonnilla. Sanna Kärkkäisen kanssa esitystä on vetämässä näyttelijä Seppo Timonen. Kuvitteelliseen Heimolan kylään saapuu joukko turvapaikanhakijoita, ja oppilaat pääsevät seuraamaan ja vaikuttamaan siihen, miten Arman-nimisen turvapaikanhakijan käy.

Seppo Timonen tuo lisäksi näyttämölle Artun, rasistisen suomalaismiehen, joka haluaa Armanin palaavan sinne, mistä tämä tulikin. Työpajan aiheet liippaavat siis hyvin läheltä tosielämää ja viime aikoina keskustelua herättäneitä tapahtumia.

– Tämä tuo uutisotsikoita lähemmäs ja haastaa nuoret puhumaan asioista ääneen, Timonen toteaa.

Pataluodon koulun työpajaan osallistui kuusitoista oppilasta. Timosen mukaan noin kahdenkymmenen henkilön ryhmä on vielä hyvin toimiva. Työpaja onnistuu myös pienemmällä porukalla.

– Pienin ryhmä on ollut neljä kundia, Timonen valottaa.

Työpajan edetessä seurataan, miten Arman päätyy Heimolaan ja pohditaan, miten hänen elämänsä jatkuu tästä eteenpäin. Draamatyöpajan päätteeksi tilanne puretaan vielä yhdessä ja oppilaat saavat kertoa tuntemuksiaan. Elena Saastamoinen, Taija Jeskanen ja Miriam Piiroinen kuvailevat työpajaa silmiä avaavaksi.

– Tämä herätti ajattelemaan useammasta näkökulmasta pakolaisaihetta: juuri pakolaisten näkökulmasta ja myös siitä näkökulmasta, ketkä heitä vihaavat, Saastamoinen kertoo.

Taija Jeskanen toteaa, että vaikka koulussa ja oppitunneilla puhutaan oikeastaan päivittäin rasismista, maahanmuutosta ja konfliktialueiden tilanteista, työpaja toi tapahtumat tunnetasolla läheisemmäksi.

– Me suomalaiset, jotka olemme asuneet täällä jo pidempään, emme osaa kuvitella, mitä he kokevat. Esimerkiksi iltaisin ajatukset saattavat olla vähän erilaisempia kuin meillä, Saastamoinen toteaa.

– Tällaista ei itse joka päivä näe, mutta heille sitä saattaa tapahtua jopa päivittäin, Jeskanen pohtii maahanmuuttajien kokemuksia rasismista.

Myös Miriam Piiroinen on sitä mieltä, että päivittäiset uutiset eivät herätä ajattelemaan ja tuntemaan samoin.

– Olen aina tiennyt, että siellä on sotaa ja vaikeaa, mutta tämä tuo ihan eri tasolla sen ilmi. Olen nähnyt monia videoita, minulle on kerrottu eri tavoilla asioista, mutta eivät ne ole riipaisseet samalla tavalla, Piiroinen kuvailee.

Piiroinen, Jeskanen ja Saastamoinen tunnistavat tilanteet, joissa muutaman henkilön käytös voi leimata koko yhteisön pitkäksi aikaa. Työpajassa nähdyn Artun ajatukset ja asenteet olivat myös tuttuja.

– Tunnistin jo, millainen hahmo on tulossa lavalle ihan jo asustuksesta. Tiesin, että siinä on rasistinen ihminen ja siinä se pysyy, Piiroinen toteaa.

Työpaja avasi kolmikon mukaan silmiä myös sille, miten moninaisia syitä ihmisten käyttäytymisen taustalla voi olla.

– Tämä avasi sitä, että niille, jotka tekevät jotain pahaa täällä, on tehty jotain pahaa aiemmin. Kyllä heillä on jokin asia ollut siellä huonosti, että he ovat tänne tulleet, Piiroinen kuvailee.

Kolmikko toteaa, että hyviä ja pahoja tekoja tekeviä ihmisiä löytyy yhtä lailla Suomesta ja ulkomailta. Huhtikuussa Tähtikartta 2017 -työpajoja on nähty ympäri maakuntaa. Toukokuun aikana työpajoja nähdään vielä Kiihtelysvaarassa ja Liperissä. Työpajan tarkoituksena on juuri herätellä nuoria pohtimaan asioita monelta eri näkökannalta.

– Nämä selvästi mietityttävät oppilaita. Olemme saaneet tosi hyvää palautetta, joten tätä on kiitollista tehdä. Tämä tuntuu tärkeältä työltä, Kärkkäinen kertoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä