Julkaistu    |  Päivitetty 
Karjalainen

Liiga, josta ei pudota

Koleassa kesäkuun illassa Lehmon samettisella nurmella, High Pine Lanella, on käynnissä kortteliliigan ottelu JoPS vastaan LehPa. Vuonna 2009 syntyneet, eli ”nollaysit”, jahtaavat nahkakuulaa.

LehPan hyökkääjä karkaa läpiajoon ja sijoittaa pallon kylmänviileästi alakulmaan. Tuuletukset ovat kuin maailmanmestaruuskilpailujen loppuottelusta, ja lopulta maalintekijä nousee mustapaitaisen kasan alta. Viereiseltä tekonurmelta kuuluvat riemunkiljahdukset.

Samaan aikaan aurinko alkaa paistaa pilvien lomasta kuin symbolisesti. Kuhina ja tohina ovat voimissaan, kun kuutta peliä pelataan samanaikaisesti. Tekonurmella käytössä on neljä kenttää, ja viereisellä nurmikentällä kaksi.

Suomalaislasten vähäisestä liikkumisesta kannetaan yhteiskunnallista huolta. Niukkaa liikunnan harrastamista on selitetty harrastuksen turhalla vakavuudella ja totisuudella.

Kortteliliiga kantaa kortensa kekoon yrittämällä tuoda liikunnan iloa takaisin jalkapalloon.

Sebastian Rodriquez, Lehmon Pallon kesän ajaksi palkattu työntekijä ja edustusjoukkueen pelaaja sekä Lehmon tapahtuman organisoija, valottaa kortteliliigan ideaa.

–  Kyseessä on Joensuun alueen jalkapalloseurojen yhteistyökuvio, jonka tavoitteena on luoda lapsille iloa ja riemua liikunnan kautta, sekä antaa matalan kynnyksen aloittamismahdollisuus.

Rodriquezin mielestä kortteliliiga vetää mainiosti.

–  Joukkueita on 43 ja pelaajia sarjoissa noin 300. Meiltä LehPastakin mukana on kuutisenkymmentä nassikkaa, hän lisää.

Kortteliliiga on turnausmuotoinen tapahtuma, Lehmossa on jutuntekohetkellä kauden toinen turnaus meneillään. Yhteensä turnauksia on seitsemän.

Lehmossa ollaan vielä toisenkin kerran, ja lisäksi turnaus pidetään myös Joensuussa, Ylämyllyllä ja Outokummussa. Seuroista mukana ovat Jippo, Riverball, LehPa, JoPS, OuPa, Yllätys ja Hertat.

–  Meillä LehPassa tavoitteena on saada joka vuosi yksi ikäkausijoukkue lisää, ja uskon kortteliliigan olevan siihenkin hyvä väylä, koska meillä vanhempien ikäluokkien peleissäkin näkyy leikkimielisyys ja peli-ilo, Rodriguez lisää.

Joensuun Palloseuran puheenjohtaja ja kesäliigan vastaava ohjaaja Jarkko Linervo, yksi kortteli-liigan alkuperäisen idean ”isistä”, alleviivaa asian ja toteaa, että tavoitteena on ollut kitkeä pois turha vakavuus ja totisuus.

–  Meillä ei maaleja lasketa, omia maaleja ei hyväksytä, ja pienempien poikien peleissä ensimmäistä syöttöä ei saa prässätä, se annetaan vapaasti. Tuomareitakaan ei ole, vaan vapaaehtoiset toimivat pelinohjaajina. Yritämme pitää ilmapiirin kannustavana, että kaikilla olisi mukavaa, Linervo selvittää.

Linervon mukaan JoPS:issa kortteliliigassa pelaavien määrä on tuplaantunut viime vuodesta, jolloin toiminta aloitettiin.

Seurojen välinen yhteistyö lähti heti liikkeelle kitkattomasti.

–  Meillä oli haave yhteisestä alueellisesta kortteliliigasta. Jo ensimmäisestä kokouksesta lähtien aisti hyvän hengen ja yhteisen tahdon, ja lähes välittömästi homma lähti oikeaan suuntaan ilman eripuraa, ja melkein heti päätettiin jo turnauspäivämäärät, Linervo vakuuttaa.

Pian kuusi vuotta täyttävä Noora Hukka on harrastanut jalkapalloa nyt noin vuoden. Innostus lajiin lähti isonveljen jalanjäljistä.

–  Olin mukana myös viime kesänä. Jalkapallo on ihan kivaa, FC Hertan jalkapallokerho Herttasiin kuuluva tyttö kertoo.

Jalkapallo kiinnostaa, ja harjoituksissa on mukana jopa parikymmentä tyttöä. Osa peleistä pelataan kuitenkin sekajoukkueissa, tytöt ja pojat sulassa sovussa keskenään.

Vaikuttaa siltä, että kortteliliiga on tullut jäädäkseen. Lasten kasvoilta aisti leikin ja pelin riemua läpi kolmetuntisen tapahtuman, eikä negatiivisessa mielessä yli-innokkaita, liikaa peliin puuttuvia vanhempiakaan paikalla havainnut.

–  Tämä on paras lääke liikuntapommia vastaan, Kontiolahden kunnanjohtaja Jere Penttilä toteaa iloisena viitaten kortteliliigan merkitykseen liikkumattomuuden haastajana.

Tai kuten Rodriquez asian kiteyttää:

–  Paras palkinto on nähdä hymy lasten kasvoilla. Tulee itsellekin tunne, että tekee työtä, jolla on merkitys ja tarkoitus.

Seuraava kortteliliigan turnaus pelataan Outokummussa 25. kesäkuuta.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä